Υποστηρίζουν διάφοροι ότι, το νόμισμα δεν έχει σημασία για την οικονομική πραγματικότητα και ανάπτυξη. Εκείνο που χρειάζεται λένε, είναι η παραγωγή πλούτου με διοικητικές μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες δράσεις. Στην πραγματικότητα, η θεοποίηση των μεταρρυθμίσεων ως όχημα για την έξοδο από την κρίση, έχει καταρριφθεί πανηγυρικά από πολλές μελέτες και ειδικότερα από φορείς υπεράνω υποψίας όπως είναι ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ. Όπως αναφέρεται στις μελέτες αυτές, που έχουμε παρουσιάσει στην Ο.Δ., στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλ. μια χώρα σαν την Ελλάδα μετασχηματιστεί ως εκ θαύματος σε σύγχρονο κράτος τύπου Ελβετίας ή Σουηδίας,η ετήσια ανάπτυξή της οικονομίας του πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 1%.

Το νόμισμα αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής και γεωπολιτικής ανεξαρτησίας μιας χώρας και έχει καταλυτικό τρόπο στην αναπτυξιακή διαδικασία.Το νόμισμα, οι διεθνείς του ισοτιμίες, τα επιτόκια που καθορίζονται, το μέγεθος της κυκλοφορίας του, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, οι διεθνείς εμπορικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις κλασσικές αναλύσεις κορυφαίων οικονομολόγων, έχουν κυρίαρχη σημασία στη λειτουργία της διεθνούς και της εθνικής οικονομίας.

Το νόμισμα αποτελεί κεντρικό μοχλό και συνιστώσα της οικονομίας. «Είναι η οικονομία ηλίθιοι» έχει πει ο Άλαν Γκρίσπαν ο πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο οποίος πολύ πρόσφατα, δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να υπάρξει μια οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση. Και ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει άμεσα από το ευρώ για το καλό το δικό της και της ευρωζώνης.
Είναι αστείο και να συζητάμε ακόμα ότι, το νόμισμα δεν παίζει κυρίαρχο ή έστω μερικής σημασίας ρόλο. Και είναι απορίας άξιο πως ορισμένοι οικονομολόγοι ή οικονομολογούντες, πολιτική και πολιτικολογούντες υποστηρίζουν αυτήν την παράλογη άποψη. Εδώ, αξίζει να θυμηθούμε το δόγμα Ρότσιλντ : «δώσε σε εμένα το δικαίωμα να εκδίδω χρήμα και άσε τους άλλους να φτιάχνουν νόμους». Ή αυτό του Λένιν, « αν θέλεις να καταστρέψεις μια χώρα, μνα καταστρέψεις το νόμισμά της».

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.