Λύσαξαν οι συστημικές Κασσάνδρες επιμένοντας σε μαύρες προβλέψεις για καταστροφή της Βρετανικής οικονομίας λόγω του επερχόμενου Brexit. Όμως, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η βρετανική οικονομία αποκαλύπτεται ότι ανέβασε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ταχύτητα τον Ιούλιο, περιορίζοντας τους φόβους ότι θα καταγράψει την πρώτη της ύφεση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς κλιμακώνεται η κρίση της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ τον Ιούλιο ήταν κατά 0,3% υψηλότερο σε σχέση με τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), καταγράφοντας τη μεγαλύτερή του αύξηση από τον Ιανουάριο και ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που σύμφωνα με έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 0,1%!

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων η λίρα κατέγραψε άνοδο έναντι του δολαρίου. Χθες την ίδια στιγμή ο εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας Αλεξ Μπρέιζερ τόνιζε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα συντριβεί, αφού αποχωρήσουμε από την Ε.Ε.» διαβεβαίωνε ο Μπρέιζερ με δήλωσή του στους «Times» στέλνοντας σαφές μήνυμα στις αγορές. Υπάρχουν όμως και οι φωνές εκείνες που επιμένουν ότι ένα Brexit θα δυσχεράνει τη θέση της χώρας την επόμενη μέρα. Έκθεση της εταιρίας συμβούλων PwC, που συντάχθηκε για λογαριασμό της Maritime London, σημείωνε ότι η θέση της Βρετανίας ως κορυφαίου κέντρου για ναυτιλιακές υπηρεσίες διαβρώνεται από τον ανταγωνισμό, γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα για τον κλάδο, καθώς πλησιάζει το Brexit.

1 COMMENT

 1. Θέλει πολύ …μυαλό να συνειδητοποιήσει κανείς, ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να μπορούν οι κατασκευάστριες χώρες να διακινούν τα εμπορεύματα τους σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ατελώς, χωρίς να επιβάλλονται δασμοί;
  Και μας λένε ότι τους δασμούς τους πληρώνει ο λαός. Και άρα …δεν πειράζει.
  Χρειάζεται να είναι κανείς …ειδήμονας για να καταλάβει πως όταν μια χώρα εισάγει περισσότερα από ότι εξάγει, θα έχει συνέχεια έλλειμμα; Αφού περισσότερο χρήμα φεύγει (εισαγωγές) από αυτό που έρχεται (εξαγωγές), θα υπάρχει έλλειμμα. Και μιας και δε δημιουργούμε μόνοι μας το χρήμα, κάθε χρόνο θα αυξάνεται το χρέος.
  Εξάλλου, όταν το κράτος βάζει δασμούς στα εισαγώμενα, αυξάνει την τιμή τους όσο θέλει. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ζήτηση τους και άρα αυξάνεται η ζήτηση των εγχώριων προϊόντων. Έτσι αυξάνεται η εγχώρια παραγωγή.

  Η Αγγλία είναι από της χώρες που οι εισαγωγές της είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές της και άρα θα της βγει σίγουρα σε καλό που φεύγει από την ΕΕ.
  Ομοίως και η Ελλάδα. Πρέπει γρήγορα να φύγει η χώρα μας από την ΕΕ με το Ευρώ της και χρειαζόμαστε επειγόντως εθνικό νόμισμα.
  Δεν έχει καμμία σημασία εάν θα έχουμε Ευρωδραχμή ή Δραχμή ή …Οβολό. Εθνικό νόμισμα να είναι αρκεί. Εθνικό, ανεξάρτητο και αδέσμευτο. Ομοίως και τραπεζικό σύστημα.
  Πώς έγινε το χρέος της Ελλάδας (μάλλον) …350 δις; Πόσο ήταν το χρέος μας πριν την είσοδο στην ΕΕ; Γύρω στα 150 δις.
  Μήπως αυξήθηκε τόσο επειδή πληρώναμε …μισθούς και συντάξεις;
  Ή μήπως αυξήθηκε επειδή είχαμε πολλούς …δημοσίους υπαλλήλους;

  Άρα επιβάλλεται να μας κυβερνήσουν άλλοι. Δε θα μας βγάλουν από τα σκατά αυτοί που μας έριξαν μέσα.
  Επιβάλλεται λοιπόν εμείς να ψηφίσουμε άλλους, ότι και αν μας λέει η …αδιάβλητη TV μας.
  Μακρυά λοιπόν από γαλαζοπράσινους που μας έβαλαν στο Ευρώ και μας υπερδιπλασίασαν το δημόσιο χρέος μας σε μόλις 15 χρόνια. Στους γαλάζιους περιλαμβάνονται ΝΔούλα και οι ΕΞΕΛ (ΑΝΕΛ δεν είναι σίγουρα) και στους πράσινους το ΠΑΣΟΚ (που τώρα άλλαξε ΑΦΜ και δε χρωστάει πια τα 200 εκατομμυριάκια) μαζί με τον Σύριζα.
  Το χρέος της ΝΔ που είναι όσο του Πασόκ, το ξεχάσαμε; Το έλλειμμα το 2008 στον κρατικό προϋπολογισμο, που ήταν 36 ολόκληρα δις, δεν το γνωρίζει κανείς;
  Μακρυά λοιπόν και από το νέο ΠΑΣΟΚ, τον Σύριζα. Ο οποίος Σύριζα αποτελείται από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Αλ6ς είναι ο νέος λαοπλάνος Αντρέας…
  Μακρυά από ΚΚΕ που δεν είναι ΕΚΚ και εξάλλου “εμφύλιος” (συμμοριτοπόλεμος) και παιδομάζωμα δεν ξεχνιούνται, όσα χρόνια και αν περάσουν. Και γενικώς, το γεγονός ότι το ΚΚ είναι το δεκανίκι του γαλαζοπράσινου συστήματος αποδείχτηκε πριν οκτώ χρόνια όταν η αγανάκτηση είχε πιάσει κόκκινο. Τότε είχε αναλάβει την προστασία της βουλής.
  Μακρυά και από μπομπολιστάν και γενικώς ΜΜΕμετίλας.
  Και βλέπουμε…

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.