Σαμαράς: «Οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε»

Τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαική Ένωση

samaras proedria 14Στην ανάγκη για περισσότερη και κοινωνικότερη Ευρώπη εστίασαν οι ομιλητές στο Μέγαρο Μουσικής κατά την επίσημη τελετή έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαική Ένωση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δίδει ιδιαίτερη έμφαση. «Οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε» είπε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η χώρα μας που θεωρείτο ως «αδύναμος κρίκος» στο τέλος της ελληνικής προεδρίας θα είναι «σύμβολο ότι η Ευρώπη δουλεύει, μπορεί και θα τα καταφέρει».

Τόνισε ότι Ελλάδα πλήρωσε αυστηρά δικά της σφάλματα, αλλά και κατασκευαστικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέψευσε τις Κασσάνδρες και ανέλαβε την προεδρία.

«Πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη» και στοιχημάτιζαν ότι η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει, είπε ο κ. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί. Πετύχαμε αυτά που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτα» είπε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι η Ευρώπη πέτυχε «αυτό που πολλοί θεωρούσαν ανέφικτο: να μείνει ενωμένη, να κοιτάξει κατάματα τις αδυναμίες της και να αρχίσει να τις ξεπερνά».

«Στο τέλος της ελληνικής προεδρίας η Ελλάδα θα στέκεται στα πόδια της» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ξεχνάμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η ΕΕ «είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ: Μια ένωση με αρχές και αξίες, όπου κάθε λαός -χωρίς να χάνει ταυτότητα του- μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από ότι από μόνος του».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι «ώρα πράξεων και όχι λόγων», ώρα να νικηθεί η ύφεση και να θεμελιωθεί η δημοσιονομική ένωση, η τραπεζική ένωση και το κοινό νόμισμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε οτι η Ελλάδα θα επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις στοχεύοντας στα ουδιώδη.

Η προεδρία είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, υπογράμμισε πως σε εθνικό επίπεδο, το εξάμηνο αυτό “αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και την επιστροφή στην “κανονικότητα” μιας χώρας μέλους της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής.

“Η επιμονή ανταμείβεται”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά τον χαιρετισμό του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε ότι “η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα”. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να “αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε”. Επεσήμανε ωστόσο ότι “δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να μη διακυβευθει η επιτυχία του προγράμματος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ο οποίος τόνισε οτι η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη”.Θα πρέπει -πρόσθεσε-να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά “Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος,όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησηςΔεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.