Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε δυσθεώρητα πρόστιμα στην ελληνική κυβέρνηση για παροχή διευκολύνσεων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τις οποίες θεώρησε αθέμιτο ανταγωνισμό που αντίκειται στις ευρωπαϊκές οδηγίες, με αποτέλεσα η μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της χώρας μας να παραμένει κλειστή τα τελευταία 10 χρόνια. Βέβαια, για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού των γερμανικών και γαλλικών βιομηχανιών όπως η σκανδαλώδης επιδότηση της Airbus, η ΕΕ σφυρίζει αδιάφορα.

Αυτά τα κόλπα μπορεί να περνούν σε χώρες υποτελείς όπως η Ελλάδα αλλά όχι στις ΗΠΑ, η οποία επέβαλε δασμούς συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων σε πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντιστάθμισμα αθέμιτου ανταγωνισμού με επιδοτήσεις και διευκολύνσεις μεγάλων βιομηχανιών όπως η Airbus που έκρινε παράνομες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.  Οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή στις 18 Οκτωβρίου του 2019 και θα αφορούν κατά 10% τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αεροσκαφών και κατά 25% τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων

Το μάρμαρο όμως το πληρώνουμε και εμείς αφού όπως είναι γνωστό ανήκουμε στη…μεγάλη ευρωπαϊκή “οικογένεια”, όπου τα “δικά μας ανήκουν στους Γερμανούς και τα δικά τους πάλι στους Γερμανούς”. Οι  αμερικανικοί δασμοί επιβάλλονται και σε πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στα οποία  επιβάλλεται πρόσθετος φόρος εισαγωγής, ύψους 25%, με καταλυτικά αρνητικές συνέπειες για τις εξαγωγές μας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη σχετική λίστα που δημοσίευσε η Ουάσιγκτον, από τους αυξημένους δασμούς επηρεάζονται τα κάτωθι ελληνικά προϊόντα:

 

 • Διάφορα είδη τυριών
 • Υποκατάστατα τυριού
 • Γαλακτοκομικά
 • Αγελαδινό γάλα
 • Επεξεργασμένο γάλα
 • Διάφορα είδη βουτύρου
 • Χοιρινό κρέας
 • Χοιρινά λουκάνικα
 • Γιαούρτι
 • Φρούτα
 • Σαλάτες
 • Κομπόστες
 • Χυμοί 

Επισημαίνεται ότι, η ελληνικές  αγροτικές εξαγωγές έχουν  πληγεί και από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία με συνέπεια τη διαφυγή τεράστιων ποσών συναλλάγματος για τη χώρα μας. Αυτό θα πει να ανήκεις σε αυτήν τη σπουδαία “οικογένεια” της ΕΕ, ή καλύτερα στην Ευρώπη του 4ου Ράϊχ.

Αμήχανη αντίδραση της Κομισιόν και των Γερμανών

Από την πλευρά της, η Κομισιόν, με ευθύνη του επίτροπου ανταγωνισμού Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε σχετικές κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας, κατηγορεί  κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για παράνομες επιδοτήσεις προς την Αμερικανική Boeing, υποβάλλοντας αντίστοιχο αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (WTO). Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε περίπου οκτώ μήνες. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η επιβολή των δασμών θα πλήξει κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές εταιρείες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funk, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας,προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αντίμετρα: «Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αντιδράσει, και αφού λάβει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ίσως να επιβάλει και εκείνη τιμωρητικά αντίμετρα».Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε από την πλευρά του χθες Πέμπτη ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει με σύνεση, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Δίδαγμα : Οι Γερμανοί μπορούν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους στην μικρή Ελλάδα αλλά όχι στις ΗΠΑ.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.