Τα κατοχικά ΜΜΕ μας βομβάρδισαν πρόσφατα με αποκαλύψεις από τηλεφωνική συνομιλία της Αγκέλας Μέρκελ με τον Tαγίπ Ερντογκάν όπου η πρώτη δήθεν kατσαδιάζει τον Σουλτάνο για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τον απειλεί με βαρύτατες κυρώσεις. Πρόκειται προφανώς για fake news αφού ακόμα και αν μπορεί να γνωρίζουν τα ΜΜΕ τι ειπώθηκε σε ένα προσωπικό τηλεφώνημα μεταξύ δύο ηγετών κρατών, η πραγματικότητα το διαψεύδει πανηγυρικά.

Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούμενη εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ότι δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί ομοφωνία στην απόφαση για τη στάση της ΕΕ έναντι του πολεμοχαρούς Ερντογάν.Αν και αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών Εξωτερικών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όπως διευκρίνισε, το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο, οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ.

Στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ υπήρξε αναφορά για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αλλά όχι και για ολικό εμπάργκο όπλων. Σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Bild αποκαλύπτει ότι το «όχι» στο εμπάργκο για την πώληση όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, το είπε η κυβέρνηση Μέρκελ! Επικαλούμενη εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Bild αναφέρει συγκεκριμένα ότι το Βερολίνο τάχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο «ενεργά ΚΑΤΑ ενός εμπάργκο όπλων».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, σε εσωτερική οδηγία – εντολή του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί συγκατάθεση σε απόφαση για εμπάργκο, παρά μόνο σε μια «συλλογική επανεξέταση» των εξαγωγών όπλων. Στο ίδιο έγγραφο, μάλιστα, διατυπώνεται «μεγάλος προβληματισμός» σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που έχει εισηγηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. 

Κατά τα άλλα η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί να είναι μέλη της ΕΕ την οποία διαφεντεύει το Βερολίνο, αλλά η Τουρκία ήταν και παραμένει το αγαπημένο παιδί των Γερμανών.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.