Ένας στους πέντε οφειλέτες κόκκινων καταναλωτικών δανείων και χρεών από κάρτες, έχει εξαφανισθεί από προσώπου γής! Οι τράπεζες όχι μόνον δεν μπορούν να εισπράξουν κάτι, αλλά δεν τον βρίσκουν – ούτε καν στο τηλέφωνο. Άλλαξε διεύθυνση κατοικίας και τηλεφωνικό νούμερο, κρύβεται συστηματικά και είναι αδύνατο να εντοπισθεί.

Σ΄αυτή την κατηγορία των «εξαφανισμένων» ανήκουν περίπου 150.000 άτομα, που οφείλουν συνολικά στις τράπεζες περίπου 4 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί δανειολήπτες.

Το ζήτημα των «αγνοούμενων δανειοληπτών» έθεσαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών και στους Θεσμούς. Συγκεκριμένα οι τράπεζες ζήτησαν τη συνδρομή των φορολογικών αρχών και της ΔΕΗ, προκειμένου να εντοπίσουν τον τόπο κατοικίας των συγκεκριμένων δανειοληπτών.

Το 20% των αγνώστου διαμονής δανειοληπτών έχει πάρει κυρίως δάνεια λιανικής τραπεζικής – καταναλωτικά, κάρτες κλπ – για τα οποία δεν χρειαζόταν προσημείωση περιουσιακού στοιχείου. Σταμάτησαν να πληρώνουν επειδή πράγματι αδυνατούσαν ή από επιλογή, άλλαξαν κατοικία, αριθμούς τηλεφώνων κλπ, κι έγιναν… αόρατοι για τις τράπεζες.

Καθώς δεν έχουν πλέον δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους ενημερώσουν, οι τράπεζες δεν μπορούν να πουλήσουν τα συγκεκριμένα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να πουληθεί ένα δάνειο πρέπει προηγουμένως η τράπεζα να έχει στείλει επιστολή στον δανειολήπτη. Μόνο όταν περάσει διάστημα 12 μηνών από την παράδοση της επιστολής μπορεί η τράπεζα να πουλήσει το κόκκινο δάνειο. Αυτή η διαδικασία όμως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, επειδή δεν υπάρχει διεύθυνση για να παραδώσει η τράπεζα τη σχετική επιστολή.

Οι τράπεζες στέλνουν συνεχώς και κατά κύματα τις συγκεκριμένες επιστολές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία κατοικίας των συγκεκριμένων δανειοληπτών, ζήτησαν από την κυβέρνηση – ενημερώνοντας και τους Θεσμούς – να επιτραπεί η ανταλλαγή στοιχείων με τις φορολογικές αρχές και τη ΔΕΗ.

Το αίτημα δεν έχει γίνει δεκτό, επειδή προσκρούει σε νομικά ζητήματα που συνδέονται με τα προσωπικά δεδομένα.

Πηγή: oenet.gr