Φαίνεται πως οι ξένοιαστες ημέρες των ένθερμων σχέσεων της Αμερικής με τη Γερμανία -όλοι θυμόμαστε την ιστορική φωτογραφία από τη σύνοδο των χωρών του G7 το καλοκαίρι του 2015, με τον Μπαράκ Ομπάμα να χαλαρώνει σε παγκάκι συζητώντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ- ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Στη νέα τάξη πραγμάτων, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται την Τρίτη για πρώτη φορά την καγκελάριο Μέρκελ στο Οβάλ Γραφείο, μια συνάντηση που αφορά δύο ηγέτες εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, δεν παύουν όμως να κρατούν τα ηνία των δύο πιο ισχυρών οικονομιών της Δύσης.

Οι αποφάσεις και μεταξύ τους σχέσεις έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Εκείνη, με καταβολές από την Ανατολική Γερμανία, επιφυλακτική και εγκρατής, προσεκτική στις αποφάσεις της, ποτέ δεν επεδίωξε προσωπική προβολή από το πολιτικό της αξίωμα. Εκείνος, από την άλλη πλευρά, είναι επιχειρηματίας από τον χώρο του real estate, που δεν χάνει αφορμή να τραβήξει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, μονοπωλώντας συχνά-πυκνά το ενδιαφέρον των social media με τα αναρίθμητα «τιτιβίσματά» του.

Σε επίπεδο οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής τους χωρίζει η άβυσσος. Για τον Τραμπ, η απόφαση της Μέρκελ να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων ήταν «καταστροφικό λάθος». Απειλεί τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με την επιβολή δασμών και έχει κατηγορήσει το Βερολίνο για εμπορικό πλεονέκτημα χάρη στο αδύναμο ευρώ.

Πρόθεση του προέδρου Τραμπ είναι να ανατρέψει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο, διακηρύσσοντας «πρώτα η Αμερική» και ξηλώνοντας τις εμπορικές συμφωνίες. Εκείνη, από την άλλη, δεν εγκαταλείπει τον αγώνα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, καλώντας τις χώρες της Ευρώπης να απαντήσουν στον προστατευτισμό της Αμερικής.

Μπορούν δύο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι να γίνουν φίλοι; Είναι μάλλον αδύνατον, όπως διατείνονται οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές. Είναι όμως προς το κοινό συμφέρον και των δύο, τόσο στρατηγικά όσο και πολιτικά, να μάθουν να συνεργάζονται.

Πηγή: naftemporiki.gr