Ο Ντόναλντ Τράμπ βάζει τέλος στην παγκοσμιοποίηση και αυτό, εκτός των άλλων, διαφαίνεται και από την απόφαση της συνόδου των G20 να μη  συμπεριλάβουν στο κοινό ανακοινωθέν τους την παραδοσιακή ισχυρή στήριξη των χωρών-μελών του στο ελεύθερο εμπόριο, ούτε την καταδίκη του προστατευτισμού. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος εποχής στην  ασυδοσία του επιλεγόμενου δήθεν ελεύθερου εμπορίου, που ευνόησε σκανδαλωδώς χώρες όπως η Κίν α και η Γερμανία τελευταίες δεκαετίες.  Εμμέσως, οι χώρες-μέλη του G20 παραδέχονται ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την προσφυγή τους στον προστατευτισμό αν κάνει πραγματικά την αρχή η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Εχουν προηγηθεί οι δηλώσεις του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου για επιβολή απαγορευτικών δασμών ύψους 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αλλά και γενικότερες καταγγελίες στελεχών της κυβέρνησής του κατά του ΠΟΕ και του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου. Το έχουν χαρακτηρίσει «δυσλειτουργικό παγκόσμιο σύστημα, που έχει ευνοήσει την Κίνα εις βάρος των Αμερικανών εργαζομένων».

Σημαντικοί εταίροι της υπερδύναμης, η Ε.Ε., κυρίως η Γερμανία, και η Κίνα, η πρώτη και η τρίτη στον κόσμο εξαγωγική δύναμη στον κόσμο, και οι κερδισμένες της παγκοσμιοποίησης, παίρνουν θέση μάχης. Οι δύο χώρες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου για το εμπορικό τους πλεόνασμα και όσα αυτό συνεπάγεται για τις ΗΠΑ. Και μολονότι οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις προσκρούουν σε σημαντικά εμπόδια, επιχειρούν κι ένα είδος αντισυσπείρωσης κατά του κοινού εχθρού.

Η Γερμανία, με το εμπορικό της πλεόνασμα να φτάνει στα 253 δισ. ευρώ το 2016, αντίστοιχο περίπου του 8% του ΑΕΠ της, και τις εξαγωγές της να φτάνουν στα 65 δισ. δολάρια, πάντα το 2016, έχει δεχθεί τα βέλη του Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησής του, που την κατηγόρησε ότι διατηρεί το ευρώ σε τεχνητά χαμηλή ισοτιμία για να εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο τις ΗΠΑ και τους εταίρους της από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικαλεσθεί επανειλημμένως τις μαζικές πωλήσεις των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ. Προκάλεσε, όμως, τη σχεδόν ειρωνική αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μίλησε για την ποιοτική υπεροχή των γερμανικών οχημάτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προσπαθήσει να αποτρέψει μέτρα προστατευτισμού κατά των γερμανικών εξαγωγών, προειδοποιώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για τα ενδεχόμενα αντίποινα. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ η κ. Μέρκελ τόνισε πως αν επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων, θα επιβληθούν ανάλογοι στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στη Γερμανία. Παράλληλα θα εκπίπτουν οι δασμοί από τη φορολογία των γερμανικών επιχειρήσεων, ενώ η Γερμανία ενδέχεται να μειώσει συνολικά την εταιρική φορολογία αλλά και τις κοινωνικές εισφορές τους, προκειμένου να τις καταστήσει πιο ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η Ε.Ε. αναζητεί εναλλακτικούς εμπορικούς εταίρους και επιχειρεί να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ασία. Πέντε ημέρες πριν από την επεισοδιακή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ ξεκίνησε την περιοδεία της σε χώρες της Ασίας με κύριους σταθμούς την Ιαπωνία και την Ινδία, ενώ επισκέφθηκε και την Αυστραλία.

Στα σχέδια της Ε.Ε., τα οποία και προωθεί, έτσι κι αλλιώς, επίμονα εδώ και μία δεκαετία, είναι η σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών της με ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Παράλληλα, όμως, μόλις 48 ώρες μετά την επίμαχη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε εσπευσμένα να ολοκληρωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Ιαπωνία. Πρόκειται για διμερή συμφωνία που δρομολογείται από το 2013, οπότε άρχισαν οι σχετικές συνομιλίες, με απώτερο στόχο την εκατέρωθεν κατάργηση των δασμών και περιορισμών στο εμπόριο και στις επενδύσεις.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τον πανικό των Γερμανών με τις νέες εξελίξεις και προδικάζουν την πολύ μεγάλη πιθανότητα άλλης μιας μεγάλης ήττας τους στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Όπως έχουμε και σε άλλα κείμενά μας τονίσει, “Στο τέλος χάνουν οι Γερμανοί”.