Η νέα ανησυχητική μετάλλαξη του Covid-19 εξελίχθηκε σε ασθενή με HIV

Η νέα ανησυχητική μετάλλαξη του Covid-19 εξελίχθηκε σε ασθενή με HIV


Επιστήμονες στη Νότια Αφρική μελετούν μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρόσφατα και εγείρει σοβαρές ανησυχίες, ενισχύοντας φόβους ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δυνητικά σοβαρό τέταρτο κύμα που θα μπορούσε να εξαπλωθεί διεθνώς.

Η νέα ανακάλυψη, που ονομάζεται B.1.1529 μέχρι να εκχωρηθεί ένα ελληνικό γράμμα, φέρει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και είναι «σαφώς πολύ διαφορετική» από προηγούμενες, σύμφωνα τον Tulio de Oliveira, καθηγητή βιοπληροφορικής που διευθύνει ιδρύματα αλληλουχίας γονιδίων στα δύο Πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής

«Εδώ υπάρχει μια παραλλαγή μετάλλαξης που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Joe Phaahla. «Ήμασταν αισιόδοξοι ότι μπορεί να είχαμε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα μεταξύ των κυμάτων – πιθανώς ότι θα κρατούσε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ή ακόμα και τον επόμενο Ιανουάριο».

Οι ιολόγοι έχουν εντοπίσει σχεδόν 100 κρούσματα που συνδέονται με την παραλλαγή στη χώρα μέχρι σήμερα, δήλωσε η Anne von Gottberg, κλινική μικροβιολόγος και επικεφαλής αναπνευστικών ασθενειών στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον ιό, ο οποίος έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, σύμφωνα με ξεχωριστή δήλωση.

Η νέα παραλλαγή είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε ασθενή με HIV/AIDS χωρίς θεραπεία, δήλωσε ο Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Science Media Centre. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων HIV στον κόσμο έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της Νότιας Αφρικής για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα άτομα με ανοσοκαταστολή μπορούν να φιλοξενούν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λένε οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μάχονται με μια αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων Covid-19, με νοσοκομεία σε ορισμένες πόλεις να αρχίζουν να αισθάνονται την πίεση. Οι κυβερνήσεις εξετάζουν έναν νέο γύρο περιορισμών, κυρίως κατά των μη εμβολιασμένων, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση. Η Νότια Αφρική βρίσκεται επί του παρόντος στο χαμηλότερο επίπεδο μέτρων περιορισμού, αν και η νέα παραλλαγή ώθησε το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο του κορωνοϊού να συγκαλέσουν συνεδρίαση για το Σαββατοκύριακο.

Μια βασική διαφορά είναι ότι ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σε γενικές γραμμές τα επίπεδα εμβολιασμού σε υγιή πλειοψηφία και έχουν προχωρήσει σε αναμνηστικά εμβόλια, μόνο περίπου το 35% των ενηλίκων της Νότιας Αφρικής είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε ακόμη και από την Johnson and Johnson και την Pfizer να αναστείλουν τις νέες παραδόσεις λόγω της πτώσης της ζήτησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *