Νέα «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πρώτο τρίμηνο του 2017 εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα καθώς εδραιώνεται μία αρνητική τάση, η οποία υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι κατηγορίες δανείων που χτυπούν κόκκινο είναι τα δάνεια των μικρών και μεσαίων (σ.σ. για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεων) και τα στεγαστικά. Τραπεζικές πηγές αποδίδουν την αρνητική εικόνα των επιχειρηματικών σε δύο παράγοντες: Πρώτον, την πραγματική αδυναμία αρκετών ατομικών και μικρών επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις εξαιτίας της δραματικής πτώσης του τζίρου τους. «Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που σχετίζονται με την ιδιωτική κατανάλωση», αναφέρει πηγή.

Ο δεύτερος παράγοντας που ωθεί πολλές επιχειρήσεις να μην πληρώνουν τα δάνειά τους είναι η ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόκειται για παράδοξο καθώς η εν λόγω ρύθμιση αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και όχι τα νέα. «Κι όμως αυτό συμβαίνει κάθε φορά που έρχεται μία ρύθμιση», προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των τραπεζών για αύξηση στις διαγραφές δανείων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης τους το 2017 υψηλόβαθμα στελέχη τονίζουν στο Εuro2day.gr ότι «η απόφαση είχε ληφθεί απλά περιμέναμε την ψήφιση για τον αναβαλλόμενο φόρο που επιτρέπει πλέον την απόσβεση ζημιών από διαγραφές δανείων στην 20ετία».

Κρατούν ρευστό!

Υπάρχει, όμως και μία ακόμη πτυχή που οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην «στάση πληρωμών».Σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη καθώς κυκλοφορούν σενάρια για κούρεμα καταθέσεων και Grexit προκαλούν αμυντική στάση τόσο στους δανειολήπτες όσο και στους καταθέτες. «Προτιμούν γιατί φοβούνται να κρατούν το ρευστό τους», αναφέρουν.

Εκροή 500 εκατ. ευρώ 

Όσο για τις καταθέσεις η εκροή συνεχίσθηκε και τον Μάρτιο και οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ποσό που άντλησαν οι καταθέτες, φυσικά πρόσωπα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από τις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ. Βέβαια, εντός του Μαρτίου υπήρξαν και κάποιες πληρωμές ομολόγων κρατικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να είναι μεγαλύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,250 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στα 2,750 δις ευρώ αν προστεθούν και τα 500 εκατ ευρώ του Μαρτίου. «Πρόκειται για καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και όχι πληρωμών του δημοσίου», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Και όλα αυτά με capital controls». Η σημαντική μείωση των καταθέσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει προσγειώσει τους στόχους των τραπεζών για αύξηση των καταθέσεων το 2017.

Ο αρχικός στόχος προέβλεπε η επιστροφή των καταθέσεων το 2017 να φθάσει τα 7-8 δισ. ευρώ, υπό τα νέα δεδομένα ο στόχος έχει ήδη αναθεωρηθεί επί τα χείρω. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο στόχος για επιστροφή των καταθέσεων – το 2017 – προσγειώνεται στα 4-4,5 δισ. ευρώ.

πηγή:euro2day.gr

Κέρδος online   31/3/2017 14:21