Μια πολύ σημαντική εξέλιξη έχουμε τις τελευταίες ώρες, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και πιθανότατα με την ανώτατη ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 11-12 Απριλίου και στο τραπέζι θα τεθούν όλα τα φλέγοντα θέματα που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας, ενώ παρότι δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα και ανατροπές, είναι σαφές ότι αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια ανατροπής του κάκιστου, έως ψυχροπολεμικού, κλίματος στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει με σημαντικό βαθμό ασφάλειας, ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα να έχει ξεκινήσει άμεσα επαφές με τη ρωσική ηγεσία, ακολουθώντας τις εκπεφρασμένες προεκλογικά θέσεις του επιτελείου του.

Ωστόσο, οι αδέξιοι χειρισμοί που έγιναν οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στον μηχανισμό εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις «μη πρέπουσες» σχέσεις και επαφές στελεχών της προεκλογικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ, τα περιθώρια κινήσεων του λευκού Οίκου περιορίστηκαν δραματικά.

Την ευκαιρία ίσως δίνει η φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και οι συνήθεις θερμές δηλώσεις υποστήριξης στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ισλαμιστικής ή όχι, ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.

Σε κάθε όμως περίπτωση, η επίσκεψη Τίλερσον στη Μόσχα, δεν μπορεί παρά να είναι μια αρχή, η οποία για το καλό της ανθρωπότητας ας ελπίσουμε ότι θα είναι θετική.