Θεόδωρος Κατσανέβας

Το απόγευμα της 2ης Οκτωβρίου 2012 ολοκληρώθηκε η σύντομη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκέλας Δωροθέας Μέρκελ στην Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τότε της χώρας τον Αντώνη Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση εκείνη την εποχή, σφύριξε κλέφτικα και στους δρόμους ξεχύθηκε έντονο το αντιστασιακό μένος της αριστεράς, συνοδοιπόρων και αγανακτισμένων γενικώς. Οι δρόμοι της κεντρικής Αθήνας είχαν κλείσει για την επίσκεψη και στο τέλος, ύστερα από τα κλασικά επεισόδια  μετρήθηκαν 13 συλλήψεις και 150 προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα από “ταραχοποιούς” ενάντια στην επίσκεψη της Ευρωπαίας Πρωθιερέος.

Όταν ρωτήθηκε η κα Μέρκελ αν νιώθει άσκημα για τις εντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στους δρόμους της Αθήνας εναντίον της, εκείνη απάντησε ότι οι διαμαρτυρίες συνάδουν με τη δημοκρατία και καλά κάνουν αυτοί που διαμαρτύρονται. Ανέφερε πως μικρή έχει ζήσει στην κουμουνιστική Ανατολική Γερμανία όπου δεν επιτρεπόταν οι διαμαρτυρίες και καταλαβαίνει την ανάγκη ορισμένων για αυτό.

Αρκετά αργότερα με τη σειρά μου κατάλαβα ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα που χρησιμοποιεί η η “δημοκρατία” της Νέας Τάξης στη σύγχρονη εποχή. Όχι μόνο αντιπαρατίθεται ή ενοχλείται από τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, αλλά τις θεωρεί αναγκαίες ως βαλβίδες εκτόνωσης του αγανακτισμένου και ζαλισμένου πλήθους. Το οποίο την ίδια ώρα ψεκάζεται από ατέλειωτα ψέματα, μισές αλήθειες και στρεβλώσεις από τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τις ελεγχόμενες από το κατοχικό καθεστώς τράπεζες.

Το καθεστώς αφήνει ανενόχλητες ή και ευλογεί τις διαμαρτυρίες,απεργίες, κινητοποιήσεις ακόμα και τις ύβρεις εναντίον του. Δεν τουφεκίζει τους εχθρούς όπως έκανε η Γκεστάπο στην κατοχή και καλλιεργούσε μίσος συσπειρώνοντας έτσι το λαό. Απλώς τους φιμώνει ή τους λοιδορεί. Δεν βασανίζει τους διαμαρτυρόμενους. Απλώς τους αφήνει να εκτονωθούν. Με τη βελούδινη αυτή μέθοδο αποφεύγονται τα κύματα μαζικής οργής και αποτρέπεται η λαϊκή συσπείρωση.

Συμπληρωματικά, το καθεστώς αξιοποιεί περιπτώσεις φιλόδοξων πολιτικάντηδων που διαμαρτύρονται ακόμα και χυδαία αλλά δεν παρουσιάζουν εναλλακτική πρόταση εξόδου από την ευρωκόλαση. Επικίνδυνοι για το καθεστώς είναι όσοι έχουν συγκροτημένη πρόταση κατάργησης του καθεστώτος. Για αυτό και τους κλείνει το στόμα ή  μάλλον κλείνει για αυτούς τα μαζικά μέσα επικοινωνίας όπου μπορούν να ακουστούν.

Η βελούδινη μέθοδος κατοχής λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης των αγανακτισμένων που χωρίς πυξίδα,στόχους και ηγεσία, πελαγοδρομούν και στο τέλος πέφτουν κατάκοποι στην πολυθρόνα του αδιέξου της απελπισίας και της ήττας, όπου συνεχίζουν να ψεκάζονται από τα κατοχικά ΜΜΕ. Και η ζωή συνεχίζεται  στη χώρα μας την οποία βιάζουν ασύδοτα οι απόγονοι των Ναζί με τους εδώ Γερμανοτσολιάδες τους. Αλλά  η βαλβίδα δε θα μπορέσει να κρατήσει για πάντα το φούσκωμα του μπαλονιού. Και αργά ή γρήγορα θα σκάσει.