«Όχι» λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης για να έχει η ένωση δικό της προϋπολογισμό, δικό της υπουργό Οικονομικών, αλλά και να εκδίδει ευρωομόλογα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος στη Μάλτα και ζήτησε «ρεαλισμό» από τα κράτη μέλη.

«Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν αλλαγές στις συνθήκες και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό αυτό τον καιρό. Δεν αξίζει τον κόπο αυτήν τη στιγμή», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη Μάλτα.

Απέκλεισε επίσης και το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων δηλώνοντας «Δεν (μπορούμε να) μιλάμε στα σοβαρά για τέτοια ομόλογα», διότι δεν θα είχαμε «καμιά ευρωπαϊκή υπεραξία».

«Ας επικεντρώσουμε στη επίλυση των κεντρικών προβλημάτων της Ευρώπης με ρεαλιστικό τρόπο», τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Στα προβλήματα αυτά περιλαμβάνονται η προσφυγική κρίση και η σταθεροποίηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ. «Εν ανάγκη, αυτό θα πρέπει να γίνει με διάφορες ταχύτητες», αλλά «οι ισχύοντες κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται». Αντίθετα, το περιθώριο για περαιτέρω αλλαγές στην ευρωζώνη «είναι κατά το ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο εξαιρετικά περιορισμένο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ