“Το καλό το παληκάτι ξέρει και άλλο μονοπάτι” λεέι μια κλασσική γωνστή παροιμία. Έτσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρακάμπτονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία που μπλόκαραν οι δικαίως αλλά αναποταλεσματικώς αγανακτισμένοι πολίτες. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον μέσω μέσω του διαδυκτίου και ηλεκτρονικών υπολογιστών, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, με πολλαπλές προσφορές απο την Ελλάδα και το εξωτερικό με έδρα όχι το Ειρηνοδικείο αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση παρακάμπτει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα αποκλεισμένα Ειρηνοδικεία, όπου οι οι πλειστηριασμοί ματαιώνονται ακόμα κι αν δεν το επιθυμεί καμία πλευρά. Αυτόν τον απλό όσο και αποτελεσματικό τρόπο επέβαλλε η Ευρωκυβέρνηση στους εδώ Ύπατους Αρμοστές” για τους πλειστηριασμούς, με συνέπεια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να βγουν στο σφυρί πολλά ακίνητα που παραμένουν μπλοκαρισμένα.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προωθείται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ήταν πάγιο αίτημα των κατοχικών δυνάμεων, του οποίου η εφαρμογή απλώς καθυστερούσε, στα πλαίσια της τακτικής των κυβερνώντων να αγοράζουν χρόνο και να μεταθέτουν στο μέλλον τις κοινωνικές εκκρήξεις. Η σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζεται, αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει σε ότι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία μας. Όμως η έδρα του πλειστηριασμού, που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδυκτίου, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο, αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου. Επίσης, θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα.

Παράλληλα, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνον κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές. Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει από νωρίς –κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας– τη βούλησή του ότι θέλει ο πλειστηριασμός να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.  Προβλέπεται επίσης  η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, τα ποσά του οποίου θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.

Έτσι απλά, “αριστερά” και ευρωλαγνικά, μεγάλο μέρος της περιουσίας Ελλήνων πολιτών που χτίστηκε ύστερα από πολυετή μόχθο προσπάθειες και ιδωτικές αποταμιεύσεις, θα περάσει έναντι πινακίου φακής σε χέρια πλούσιων ξένων αλλά και ημέτερων της εγκληματικής συμμορίας του ευρώ, χωρίς εισαγωγικά στη συμμορία παρακαλώ.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.