Το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Αντί για ανάπτυξη όπως προέβλεπαν και όπως κάνουν πάντα οι κυβερνώντες και οι δανειστές-βασανιστές μας, η οικονομία καταρρέει σε πελάγη νέας ύφεσης, με πτώση αντί για άνοδο του ΑΕΠ. Και η κυβέρνηση της ΠΦΑ εμμένει στο “πάση θυσία στην ευρωφυλακή”. Με την υφεσιακή αυτή πορεία ήταν αναμενόμενο να έχουν πτωτική τάση και τα δημόσια έσοδα.

Για να ανταποκριθεί στις εξωπραγματικές απαιτήσεις των δανεστών-βασανιστών, η κυβέρνηση του “πάση θυσία στο ευρώ”, προσφεύγει στο κόλπο της μη καταβολής μεγάλου μέρους των υποχρεώσεών της απέναντοι σε προμηθευτές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και τις νέες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 χρόνων, δηλαδή περίπου 1.663 ημέρες!

Στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι νέες οφειλές που δημιούργησε το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε 494 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για κάθε 1 ευρώ χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα που εξοφλεί, δημιουργεί νέες οφειλές ύψους 1,14 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση έχει πληρώσει σε προμηθευτές 432 εκατ. ευρώ

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) στις 31 Δεκεμβρίου 2016 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 4,554 δισ. ευρώ. Τον πρώτο μήνα του 2017 εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο έσπασαν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 5,048 δισ. ευρώ.

Το ως άνω ποσό που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο στους προμηθευτές αφορά μόνο τις βεβαιωμένες οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Για παράδειγμα, οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, o μέσος χρόνος αναμονής για τους αιτούντες επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει σχεδόν ξεχάσει να επιστρέψει τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 χρόνων, δηλαδή περίπου 1.663 ημέρες!

Μαζί με τις απλήρωτες αιτήσεις ΦΠΑ που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, υπάρχουν οφειλές επιπλέον περίπου 1 δισ. ευρώ που εντάσσονται στα κρυφά χρέη, καθώς δεν έχουν κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τους φορείς που έχουν πραγματοποιήσει τις δαπάνες.

Οπως φαίνεται, ένας ακόμη μνημονιακός στόχος έχει χαθεί. Με βάση τις δεσμεύσεις του συμπληρωματικού μνημονίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να αποπληρωθούν στο σύνολό τους. Προφανώς είναι αδύνατον σε διάστημα τριών μηνών να καταβληθούν ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Και αυτό όχι μόνο διότι το ποσό είναι τεράστιο, αλλά η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τους λόγους αυτούς  η κυβέρνηση της ΠΦΑ έχει κλείσει τη στρόφιγγα των πληρωμών,παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να ανταπεςξέλθουν στις βαρύτατες τυποχρεώσεις τους.

Εικάζεται ότι αυτό γίνεται γιατί η κυβέρνηση ου “πάση θυσία στο ευρώ” κάνει οικονομίες και μαζεύει όλο το ρευστό για να αναταποκριθεί στις τεράστιες υποχρεώσεις της για πληρωμές χρεών στους δανειστές ύψους 8 δις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν με εξάμηνες επιταγές, αναμένοντας με τη σειρά τους την πληρωμή τους από το ελληνικό Δημόσιο ή την επιστροφή ΦΠΑ. Ταυτόχρονα τηρούν στάση αναμονής, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί δεν τους επιτρέπει να επεκταθούν ή να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους.

Αντίθετα με το κράτος που δεν έχει καμία συνέπεια από την καθυστέρηση καταβολής των υποχρεώσεων του, μία επιχείρηση που χρωστά, εκτός ότι μπαίνει στη λίστα των οφειλετών, δεν παίρνει φορολογική ενημερότητα και γενικότερα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την παραγωγική της λειτουργία.

Με όλα αυτά η οικονομία καταρρέει,το χρέος αυξάνεται, η φτωχοποίηση μεγαλώνει και η κυβέρνηση χτενίζεται.