Αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ θα εισπράξουν από τον Μάρτιο

Αναδρομικά έως και τριών χρόνων, που σε ποσά ανέρχονται σε 10.000 έως 12.000 ευρώ, θα λάβουν οι περισσότεροι από τους 95.000 συνταξιούχους οι οποίοι αναμένουν να πληρωθούν τη σύνταξή τους από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα αναδρομικά αφορούν 50.000 συντάξεις που εκκρεμούν από ένα έως τρία χρόνια στο ΙΚΑ, 35.000 στον ΟΑΕΕ, ενώ τις υπόλοιπες 10.000 μοιράζονται το ΕΤΑΑ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το ΝΑΤ κ.ά.

Φιλοδοξία του ΕΦΚΑ είναι να προλάβει να δώσει τις εκκρεμείς συντάξεις έως το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, καθώς η έκτακτη επιδότηση που έχει λάβει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχεται μόλις σε 860.000.000 ευρώ, ενώ θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για το σύνολο των «παγωμένων» συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από το νέο Υπερταμείο να «τρέξει» τις πληρωμές, δίνοντας τουλάχιστον 9.000 εκκρεμείς συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2017, καθώς, αν δεν δοθούν εγκαίρως τα χρήματα της κρατικής επιδότησης, θα πρέπει να επιστραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Οταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία, τότε ο ΕΦΚΑ θα είναι σε θέση από το τέλος του 2017 να απονέμει τις νέες συντάξεις εντός τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Μάλιστα, με το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης που εγκαινιάζει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων που μπαίνουν στο σύστημα έχει μειωθεί στο ένα τρίτο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που αποχωρούσαν κατά χιλιάδες, ειδικά από το Δημόσιο, προκειμένου να προλάβουν τα νέα όρια ηλικίας.

Πηγή: https://goo.gl/8ewZZu

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.