Απόλυτη ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road», στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξης Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα.

Είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίστηκε στη συνάντηση, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμείνει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας αντέτεινε ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφιστούν εντός της εβδομάδας στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020.

Χαρακτηριστικά είναι τα tweets του πρωθυπουργού αμέσως μετά τη συνάντηση.

 

Ακολούθησε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια -όπως είπε ο πρωθυπουργός- διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ στενά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Για τον σκοπό αυτό, Ελλάδα και Ρωσία θα προετοιμάσουν τη νέα Σύνοδο Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

 

Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.