«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ.

Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά, το ευρώ δεν θα αντέξει στον χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» ανέφερε σε συνέντευξή του τον Ιούνιο του 2017 ύστερα από την ιδιαίτερα επώδυνη για τη χώρα μας απόφαση του Eurogroup, ο τότε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει:

«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτόν μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να λάβουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».

Ο Β. Σόιμπλε τόνισε  ακόμη πως αποχώρηση του Ταμείου «δεν θα προκαλέσει προβλήματα (στην Γερμανία), διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες

 

3 COMMENTS

 1. Η Χώρα δυστυχώς βαδίζει σε θολά νερά το πότε θα καθαρίσουν μόνο ο Θεός γνωρίζει. Οι συντάξεις μειώνονται και θα μειωθούν κι άλλο πάμε ολοταχώς για την καταστροφή και αυτοί νομίζουν ότι ο κόσμος τους πιστεύει οποίος και να κυβέρνηση την ίδια πολιτική θα εφαρμόσει.

  • Για αυτό είναι αναγκαίο ένα πατριωτικό, δημοκρατικό μέτωπο που θα τους ανατρέψει

 2. Ο Σόιμπλε άρχισε να “μιλάει”.
  Όλοι θα μιλήσουν κάποια στιγμή.
  Η ζημία που έγινε στην χώρα είναι ανυπολόγιστη, και αυτό δεν συνέβη από απροσεξία εσωτερική, ή έστω άγνοια κινδύνου.
  Έγινε επειδή επικράτησαν τα συμφέροντα των κερδών της αρπαχτής, που δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο κλείσιμο των λογαριασμών με τους δανειστές.
  Έτσι, όλο το βάρος το φορτώθηκε ο απλός και αμέτοχος στην μεγάλη μάσα πολίτης.
  Πολλά θα βγούν στην φόρα σιγά σιγά, τέτοια μοναδική στα δυτικά χρονικά καταστροφή δεν κουκουλώνεται με τίποτε.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.