Ο Βόλφαγκ Σόϊμπλε θέλει συνεργασία με τους Φιλελεύθερους του FDP που θέλουν Grexit !Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Handesplat ο Γερμανός “λύκος”, “πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU)“Και προσέθεσε ότι, “ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί να διαρκέσει επ΄ άπειρον γιατί αυτό δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία”.

Μια ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενος ότι, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι σοσιαλδημοκράτες θα περάσουν στην αντιπολίτευση. Για να συμπληρώσει ότι δεν βλέπει και στους σοσιαλδημοκράτες ιδιαίτερη προθυμία για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.

Η σημαντική είδηση για την Ελλάδα είναι ότι, οι σχεδόν βέβαιοι νέoι κυβερνητικοί εταίροι  στη Γερμανία μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, οι Φιλελεύθεροι, προτείνουν ευθέως την έξοδο της χώρας μας  από το ευρώ. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων του FDP  Κρίστιαν Λίντνερ,  επιμένει ότι η τελευταία συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί πρόοδο για την Ελλάδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του  ο Λίντνερ τάσσεται κατά της ελάφρυνσης του χρέους μέσα στην ευρωζώνη για τη χώρα μας «γιατί θα δημιουργούσε έναν ηθικό πειρασμό, πχ οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να αναρωτηθούν, γιατί εμείς να κάνουμε τόσο πολύ κόπο, ενώ σε άλλους ελαφρύνεται το χρέος, αλλά παραμένουν στο ευρώ». Κατά την άποψή του η Ελλάδα πρέπει να βγει προσωρινά από το ευρώ, αλλά να παραμείνει στην ΕΕ και να συνεχίζει να παίρνει χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία, «όχι υπό μορφή δανείων, τα οποία κάποτε θα πρέπει να επιστρέψει, αλλά υπό τη μορφή επιδοτήσεων συνδεδεμένων με έργα ανάπτυξης, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων δεν βλέπει το νόημα των προτάσεων του Γάλλου προέδρου Μακρόςν για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη. Ωστόσο, μπορεί να φανταστεί μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε μηχανισμό ελέγχου των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ, παραμένοντας ως ένας ανεξάρτητος μηχανισμός και συνήγορος μελών της ευρωζώνης σε πορεία σταθεροποίησης.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ έχει  ονομαστεί ο «Ρονάλντο» των Φιλελευθέρων, του κόμματος που στις προηγούμενες εκλογές του 2013 εξοστρακίστηκε από την ομοσπονδιακή βουλή στο Βερολίνο για πρώτη φορά στην ιστορία του αφού δε συγκέντρωση το απαιτούμενο 5% των ψήφων.Από τότε μέχρι σήμερα ο ανερχόμενος νέος πρόεδρος του FDP, κατάφερε να νεκραναστήσει το κόμμα του και να το φέρει πάλι στο κατώφλι της εξουσίας.

Στη συνέντευξή του στον διαδικτυακό τόπο politico ο Λίντνερ επικρίνει τη συμφωνία του Eurogroup. «Ούτε λύση δίνει, ούτε αποτελεί πραγματική πρόοδο. Πρόκειται για μια ρύθμιση για να περάσει το διάστημα μέχρι τις εκλογές» επισημαίνει. «Αποτελεί περιφρόνηση του γερμανικού κοινοβουλίου, το ότι δεν ρωτήθηκε και πάλι για τη συμφωνία. Η απελευθέρωση των 8,5 δις ευρώ για την ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που ενέκρινε η βουλή πριν από δύο χρόνια, όπως μεταξύ άλλων, η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα. Εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως ισχυρίζεται το Ταμείο, τότε θα πρέπει να πούμε την αλήθεια ανεξάρτητα από τις εκλογές». Ο Λίντνερ υπογραμμίζει ότι εάν το κόμμα του ήταν εντός βουλής, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάναμε μια πολύ εντατική συζήτηση για το ότι δεν ελήφθη υπόψιν η συμφωνία στη Μπούντεσταγκ».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, όπως και πολλοί βουλευτές από άλλα κόμματα, θεωρούν ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί ουσιώδη αλλαγή και κατά συνέπεια η συμφωνία του Eurogroup θα πρέπει να τεθεί και πάλι υπό την έγκριση της ολομέλειας του σώματος. «Το CDU/CSU είναι μηχανή εξουσίας» λέει. «Επειδή επίκεινται εκλογές και η καγκελάριος βρίσκεται δημοσκοπικά πολύ καλά, δεν θα υπάρξει κανείς από όσο ξέρω που να ζητήσει δυνατά και δημόσια συμμετοχή της Βουλής και ανοιχτή συζήτηση. Αυτό δεν είναι σωστό».

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.