Αλλάζει το κλίμα στην Ιταλία απέναντι στο θέμα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, με τη χώρα μάλιστα να συνεχίζει να απειλεί πως, «αν χρειαστεί», θα κλείσει τα λιμάνια της στα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στα εδάφη της!
Από την ώρα μάλιστα που πολλοί δήμαρχοι -όπως η δήμαρχος της Λαμπεντούζα-, οι οποίοι υιοθετούσαν φιλομεταναστευτικές πολιτικές, ηττήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι σαφές πια πως η Ρώμη αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της κι έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της, που συνεχίζουν να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αρχή έγινε πάντως χθες, με τη Ρώμη στη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας να εκφράζει τη διάθεσή της να αλλάξει, αν απαιτηθεί, στάση απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Αν τα μοναδικά λιμάνια προς τα οποία έρχονται οι μετανάστες είναι τα ιταλικά, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος» δήλωνε χθες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου στην «Il Messaggero» ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, καλώντας για ακόμη μια φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να ανοίξουν και τα δικά τους λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες, ώστε να βοηθήσουν τη χώρα του.

«Εγώ είμαι ευρωπαϊστής, αλλά θα ήμουν περήφανος αν μόνο ένα πλοίο με μετανάστες, αντί να έρχεται στην Ιταλία, πάει σε άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό σημάδι ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία» πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός.

Στο Προσφυγικό και στη συνεχή πίεση την οποία δέχεται η Ιταλία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» και ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες της Ιταλίας. Η κατάσταση, ως έχει, δεν είναι, πλέον, αντιμετωπίσιμη. Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τη στήριξή μας προς την Ιταλία. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και από επιχειρησιακής και χρηματοδοτικής άποψης» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.