Επανέρχεται ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στην υστερική υποστήριξη που με συνέπεια προβάλλει υπέρ του ευρώ, τονίζονται με υπερκόρδωση λόγω και του λαμπρού αξιώματος που κατέχει ότι,  “κυβέρνηση και κοινωνία δε συζητούν πλέον για τη δραχμή”!, κούνια που τον κούναγε…. Υπενθυμίζουμε ότι, ο κύριος Φέσσας, δεν είναι βιομήχανος αλλά μεγαλοεισαγωγέας ειδών εφαρμογής πληροφορικής με την εταιρεία του Infoguest.

Ο εισαγωγέας κάλπικος πρόεδρος των βιομηχάνων κύριος Φέσσας, είναι αναμενόμενο να υπερασπίζεται το ευρώ, αφού ο ίδιος και η εταιρεία του αποκομίζουν τεράστια άκοπα κέρδη από τις εισαγωγές χωρίς δασμούς προϊόντων που παράγονται στο εξωτερικό και η η εδώ προστιθεμένη αξία τους είναι μηδενική. Ο ίδιος, ουδέποτε σκέφτηκε να υποκαταστήσει μέρος των εισαγόμενων με παραγωγή τους εδώ στην Ελλάδα, ώστε να δικαιολογεί έστω και στο ελάχιστο, τον τίτλο του προέδρου των βιομηχάνων.Το ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν οι τελευταίοι εναπομείνοντες Έλληνες βιομήχανοι να ανέχονται για πρόεδρό τους έναν εχθρό της βιομηχανίας όπως είναι ο περί ου ο λόγος κύριος.

Φαίνεται όμως πως συνήθηααν πλέον, με δεδομένο το γεγονός ότι και ο προηγούμενος πρόεδρός τους ο κ. Δασκαλόπουλος ήταν βιομήχανος χωρίς βιομηχανία, αφού είχε πουλήσει την πολύ σπουδαία βιομηχανία γλακτοκομικών προίόντων Δέλτα που κληρονόμησε από τον πατέρα του, λίγο μετά τον θάνατο του τελευυταίου.

Το φαινόμενο της υφαρπαγής φορέων όπως ο ΣΕΒ από άτομα που κάθε άλλο παρά αντιπροσωπεύουν τον κλάδο που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, αποτελεί άλλο ένα δείγμα παρακμής της σύγχρονης κατοχικής Ελλάδα του ευρωμάρκου.Ντροπή.

Χωρίς άλλα σχόλια που άλλωστε περιτεύουν, παραθέτουμε πιο κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του κυρίου προέδρου των βιομηχώνων μεγαλοεισαγωγέα Θεόδωρου Φέσσα στον Απόστολου Σκουμπούρη

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον με θέμα «Ο σφυγμός του επιχειρείν», ο κ. Θ. Φέσσας αναφέρθηκε στα τρία κυρίαρχα σημεία από τα οποία αντλεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία. Τόνισε:

  • «Είναι πολύ σημαντικό ότι σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, δηλαδή τα κόμματα που κυβερνούν ή θα κυβερνήσουν δεν συζητούν καθόλου πλέον για ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, ενώ υποστηρίζουν την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε.»
  • «Είναι επίσης κοινός τόπος ότι και από την κοινωνία έχει φύγει η λογική της δραχμής, ο κόσμος, η κοινωνία έχει μπει στη λογική του σκληρού νομίσματος, καταλαβαίνοντας ότι χρειάζονται θυσίες για να υπάρξει βελτίωση στην οικονομία. Όλοι έχουν καταλάβει ότι εφόσον βρισκόμαστε μέσα σε ένα σκληρό νόμισμα θα πρέπει να κοιτάξουμε τη δουλειά μας, να δημιουργήσουμε και να παράγουν αξία».

3) «Η αγορά εξορθολογίζεται, μεγάλες επιχειρήσεις – λόγω της κρίσης – έχουν βγει στο εξωτερικό και έχουν αυξήσει σημαντικά τους τζίρους τους».

Και συνέχισε ο κ. Φέσσας, στηρίζοντας την άποψή του ότι τα χειρότερα είναι πίσω: «Περάσαμε ως κοινωνία δυόμιση πολύ δύσκολα χρόνια. Πλέον, όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι υπάρχει έστω μικρή βελτίωση. Μπορεί ο πολύς κόσμος να μην εισπράττει άμεσα τις όποιες βελτιώσεις δείχνουν οι δείκτες, όμως έχει μειωθεί η ανασφάλεια. Οι επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν αυξήσει τα έσοδά τους σημαντικά, όμως βλέπουν ότι κάτι κινείται, ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν είμαστε στην κανονικότητα, οδεύουμε προς τα εκεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Αναφερόμενος στα εργασιακά και το αν οδεύουμε προς μισθούς… Βουλγαρίας, ο κ. Φέσσας το αρνήθηκε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε τέτοιος στόχος, ούτε κάτι τέτοιο θα ήταν επωφελές για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόβλημα στα εργασιακά τους και συμπλήρωσε ότι όποια αλλαγή στα εργασιακά αφορά πλέον τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό και κάποιες κλειστές κάστες συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ. «Δεν είναι συνδικαλισμός αυτός τόνισε, απλώς εργάζεται για τα κλειστά συμφέροντα διαφόρων επαγγελματικών ομάδων».

Συμπληρώνοντας στο θέμα των εργασιών ο κ. Φέσσας τόνισε ότι «καλές επιχειρήσεις, σημαίνει και καλό εργασιακό περιβάλλον. Καμιά επιχείρηση σήμερα, σε τόσο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον δεν μπορεί να σταθεί αν δεν έχει ευχαριστημένους τους εργαζομένους της». Και συμπλήρωσε ότι «έχουμε καλούς εργαζομένους και εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό, πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο της Βουλγαρίας γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις, ούτε μισθολογικές, ούτε άλλες».

Τι δείχνει η έρευνα του ΣΕΒ

Σε ότι αφορά την ετήσια έρευνα γνώμης του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος με τίτλο: «Ο σφυγμός του επιχειρείν» που υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της MRB, αυτή μαρτυρά ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πιο αισιόδοξοι από τους πολίτες, πιστεύοντας ότι η αγορά αρχίζει μεν να σταθεροποιείται, χωρίς ωστόσο να έχει πειστεί ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη».

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των δικών τους επιχειρήσεων (54,8% αναμένουν ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους θα παραμείνει σταθερή ή θα βελτιωθεί, όμως μόνο το 40,7% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερκεράσουν τις αντιξοότητες της παρατεταμένης ύφεσης.

Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της κάθε επιχείρησης, τελικά, εξαρτώνται από τον κλάδο δραστηριοποίησης και το μέγεθός της. Ενδεικτικά, κλάδοι όπως οι κατασκευές και το εμπόριο συνεχίζουν να πλήττονται δυσανάλογα, την ώρα που οι οργανωμένες επιχειρήσεις της μεταποίησης με εξαγωγική δραστηριότητα, του κλάδου των υπηρεσιών και μεταφορών, της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού διαβλέπουν, ήδη, καλύτερες προοπτικές.

Συμπερασματικά, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα, όπως άλλωστε σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, οι μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις έχουν αυξημένη ανθεκτικότητα στην κρίση, καθώς και καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης.

Σταθερό φορολογικό πλαίσιο το ζητούμενο

Οι επιχειρήσεις καταγράφουν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (84,8%), την αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα με ανεκτούς όρους (54,6%), την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης (49,2%), τις γενικότερες αδυναμίες που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των νόμων (49,0%), καθώς και την απουσία κινήτρων για επενδύσεις (48,9%).

Όμως, πλέον των απαιτούμενων οριζόντιων παρεμβάσεων για την άρση των εμποδίων αυτών, οι ανάγκες και επομένως τα πεδία στα οποία οι επιχειρήσεις ζητούν την ανάληψη δράσης, διαφοροποιείται ανάμεσα στις επιχειρήσεις που είναι αισιόδοξες και σε θέση να ηγηθούν της ανάκαμψης, από τη μία πλευρά, και στις επιχειρήσεις που έχουν μπροστά τους την πρόκληση της επιβίωσης, από την άλλη.

Έτσι, για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή σχεδιάζουν επενδύσεις (μερίδιο 36%) οι πιο σημαντικές προτεραιότητες είναι η βελτίωση του μηχανισμού εποπτείας της αγοράς και των υποδομών, η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης και της απονομής της δικαιοσύνης μαζί με την υποστήριξη της καινοτομίας και των εξαγωγών και την ανάγκη εξεύρεσης του κατάλληλου προσωπικού αποτελούν.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που καταρχήν αναζητούν στρατηγική επιβίωσης (μερίδιο 64%) επιθυμούν βελτίωση στους όρους λειτουργίας της αγοράς (ανταγωνισμός, εποπτεία, διαφάνεια) μαζί με προσιτό δανεισμό, επενδυτικά κίνητρα και ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Ένταση των μεταρρυθμίσεων ζητούν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις εκφράζουν χαμηλή ικανοποίηση τόσο από την ποιότητα όσο και από τη διαφάνεια των υπηρεσιών του δημοσίου και αξιολογούν με χαμηλό βαθμό την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί. Την ίδια ώρα ζητούν την ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Ενδεικτικά, το 69,3% των επιχειρήσεων θεωρεί μεν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική και διοίκηση, όμως μόλις το 7,0% αξιολογεί θετικά αυτές που πραγματοποιήθηκαν. Αιτία αποτελεί ότι μέχρι σήμερα η πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων έχει υλοποιηθεί αποσπασματικά, ασυντόνιστα, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων μερών και δίχως ένα συνεκτικό σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων του επιχειρείν, από την έναρξη μέχρι τη λήξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό είναι και το πραγματικό στοίχημα για την Ελληνική Πολιτεία, τώρα που κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας, προκειμένου ο δρόμος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων να δοθεί στην «κυκλοφορία» χωρίς περιττά εμπόδια κι άλλες καθυστερήσεις.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.