Ένας Θρύλος ετών 96 – News.gr

Ένας Θρύλος ετών 96 – News.gr


Γενέθλια έχει σήμερα ο λαοφιλέστερος σύλλογος της Ελλάδας

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς συμπληρώνει σήμερα 96 χρόνια ζωής.

Ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε έπειτα από τη συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος θέλησε να εκφράσει δύναμη, αθλητική ισχύ, ήθος, ευγενή άμιλλα, και το Ολυμπιακό Ιδεώδες με το όνομα του συλλόγου, αλλά και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Μανούσκος ήταν οι «νονοί» του. Ο δεύτερος έγινε ο παρθενικός πρόεδρος των Πειραιωτών, ενώ ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού, ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου.

Τα χρώματα του Συλλόγου, ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδέα του Γιάννη Ανδριανόπουλου. Το κόκκινο, επιλέχθηκε ώστε να συμβολίζει το πάθος για τη νίκη, ενώ το λευκό την αγνότητα και την ευγενή άμιλλα.

Πολύ σημαντική ήταν ασφαλώς και η συμβολή των Ανδριανόπουλων (πέντε αδέρφια συν τον πατέρα τους), οι οποίοι σε συνεργασία με άλλους επιφανείς παράγοντες της πειραϊκής κοινωνίας, «γέννησαν» ένα αθλητικό σωματείο, για να αμφισβητήσουν άμεσα την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ενός σωματείου του Πειραιά, με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική). Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων είχε στην ιδιοκτησία της ένα εμπορικό οίκο, που διηύθυνε τότε ο πατέρας τους, Ανδρέας. Τα πέντε αδέρφια ταυτίστηκαν με το ξεκίνημα του συλλόγου και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, καθώς φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη και η πυγμαχία, ενώ πλέον ο σύλλογος διαθέτει και τμήμα χάντμπολ.

Tο πρώτο ματς και ο πρώτος ύμνος

Ο Ολυμπιακός έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στις 30 Απριλίου του 1925 στο Ποδηλατοδρόμιο και ήταν κόντρα στην ομάδα του γαλλικού πολεμικού πλοίου Ζαν Ντ’ Αρκ. Τελικό σκορ 6-0 υπέρ του νεοσύστατου συλλόγου, τον οποίο συνόδευε μεγάλος αριθμός φιλάθλων από τα πρώτα του παιχνίδια. Το 1931 οι Πειραιώτες κατακτούν το πρώτο τους πρωτάθλημα και ο σύλλογος αποτελεί έμπνευση Μίμη Ξ. Βασιλειάδη που έγραψε τους στίχους του πρώτου ύμνου («Ένα, δύο, τρία γκολ, παντού πανικός! Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!») του συλλόγου, ενώ ο Γιάγκος Ε. Λαουτάρης έγραψε τη μουσική.

Συλλογή από Κούπες

Η ομάδα μετρά 81 τίτλους στο ποδόσφαιρο, 45 πρωταθλήματα, 28 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 3 Κύπελλα Μεγάλης Ελλάδας και 1 Βαλκανικό Κύπελλο. Στο μπάσκετ είναι 25 για τους Άνδρες, με τις 12 από αυτές να είναι πρωταθλήματος, 9 Κυπέλλου, 3 Ευρωλίγκες και 1 Διηπειρωτικό, ενώ στις Γυναίκες κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια με τέσσερα σερί νταμπλ και 5 πρωταθλήματα συνολικά.

Έχει 74 κούπες στο βόλεϊ με 56 για τους Άνδρες (29 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 6 Λιγκ Καπ και 2 Κυπελλούχων) και 18 για τις Γυναίκες (8 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα αλλά και το Challenge Cup), 80 στο πόλο με 63 για τους Άνδρες (34 πρωταθλήματα, 21 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 17 για τις Γυναίκες (11 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ Ελλάδας, 1 Ευρωλίγκα, 1 Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 4 στο χάντμπολ, ενώ το παλμαρέ της ομάδας συμπληρώνουν δεκάδες ακόμη τίτλοι στην κολύμβηση (74), τον στίβο (38), στο πινγκ-πονγκ (50), αλλά και διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα, όπως και ένα πρωτάθλημα, στην πάλη (3), την πυγμαχία (7), καταδύσεις, την ξιφασκία (5) και ενόργανη γυμναστική.

Όταν ο Ολυμπιακός έγινε Θρύλος και τα ρεκόρ

Η δεκαετία του ’50 ήταν ιστορική για τον Ολυμπιακό, καθώς τον έκανε Θρύλο στη συνείδηση των οπαδών του, αφού έφτασε στην κατάκτηση των έξι διαδοχικών πρωταθλημάτων (1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959). Ανάλογο επίτευγμα δεν είχε σημειωθεί στην Ελλάδα και η ομάδα που το ξεπέρασε ήταν οι Πειραιώτες κάποιες δεκαετίες αργότερα, με τις επτά σερί κατακτήσεις επί εποχής Σωκράτη Κόκκαλη και συγκεκριμένα από το 1997, όταν και μπήκε τέλος στα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια», μέχρι το 2003. Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Αλέξης Αλεξανδρής, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Ηλίας Πουρσανίδης, Γιώργος Αμανατίδης και Ανδρέας Νινιάδης γράφουν ιστορία, καθώς κατακτούν και τα επτά πρωταθλήματα. Αρκετά χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός θα ισοφαρίσει το δικό του ρεκόρ, κατακτώντας έξι σερί πρωταθλήματα, από το 2011 έως το 2017, έχοντας τον Βαγγέλη Μαρινάκη στα ηνία του συλλόγου.

Το ευρωπαϊκό του ποδαρικό

Τον Σεπτέμβριο του 1959 ο Ολυμπιακός κάνει ευρωπαϊκό ντεμπούτο, καθώς αγωνίζεται κόντρα στην τεράστια Μίλαν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο πρώτο του παιχνίδι για εκείνη τη σεζόν και το 2-2 σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο ομάδων. Αυτή ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Η τραγωδία της Θύρας 7

Ημέρα μνήμης, ημέρα θλίψης για τον Ολυμπιακό ή 8η Φεβρουαρίου, αφού το 1981 έπειτα από το ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ για την 20ή αγωνιστική, στο οποίο επικράτησε 6-0 σημειώθηκε η τραγωδία της Θύρας 7. Η μεγαλύτερη όχι μόνο στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού, ακόμα και έως τώρα, αφού έχασαν τόσο άδικα και πρόωρα, αλλά και τόσο τζάμπα τη ζωή τους 21 φίλαθλοι. Η μεγάλη χαρά για τη νίκη, έγινε σε χρόνο dt απέραντο δράμα. Ένας φίλαθλος γλίστρησε στα σκαλιά και πολλοί οπαδοί που ακολουθούσαν, προερχόμενοι από την «τυφλή» γωνία πριν τα σκαλιά, ποδοπατήθηκαν. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους επί τόπου από ασφυξία, ενώ άλλοι κατέληξαν αργότερα και 54 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο μικρότερος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν μόλις 14 ετών και ο μεγαλύτερος 41. Ανάμεσά τους και μια κοπέλα 23 ετών.

Σχετικά Tags

Ολυμπιακός





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *