O δορυφόρος Tianwen 1 πο βρίσκεται στον Άρη αλλάζει τροχιά και ξεκινά την εξερεύνηση του πλανήτη.
Εννέα μήνες μετά την άφιξη του στον Άρη ο δορυφόρος Tianwen 1 αλλάζει τροχιά και καθήκοντα. Ο Tianwen 1 που σημαίνει «Ουράνια Ερωτήματα» μετέφερε μαζί του ένα ρομποτικό εξερευνητή (τον πρώτο που στέλνει η Κίνα στον Άρη) που προσεδαφίστηκε τον περασμένο Μάιο με επιτυχία στον Κόκκινο Πλανήτη. Μέχρι σήμερα ο Tianwen 1 περνούσε μια φορά την ημέρα πάνω από το ρόβερ για να συνδεθεί με αυτό, να συλλέξει τα δεδομένα που είχε καταγράψει και να τα μεταδώσει στο κέντρο ελέγχου της αποστολής.
Σύμφωνα με το σχέδιο της αποστολής στο πεδίο της εξερεύνησης θα μπει πλέον και ο Tianwen 1 που θα αλλάξει την τροχιά του και θα κινείται πλέον με τρόπο τέτοιο ώστε να συνεχίσει να περνά μια φορά την μέρα πάνω από το ρόβερ για την συλλογή και μετάδοση των δεδομένων αλλά να κινείται στον υπόλοιπο χρόνο σε διάφορα σημεία του Άρη και να πραγματοποιεί πλέον τις δικές του έρευνες.
Ο δορυφόρος διαθέτει μια σειρά από όργανα που θα χρησιμοποιηθούν στις έρευνες που θα κάνει. Υπάρχουν διάφορες κάμερες υψηλής και μέσης ανάλυσης οι οποίες θα καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες του Άρη ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούν χαρτογραφήσεις. Ένα ραντάρ (MOSIR) θα αναζητά παγωμένο νερό στο υπέδαφος του πλανήτη. Ο εντοπισμός παγωμένου νερού σε πλανήτες και δορυφόρους που δεν το διαθέτουν σε υγρή μορφή είναι σημαντικός αφού θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να διευκολυνθεί η σταθερή παρουσία των ανθρώπων εκεί. Το παγωμένο νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την παροχή πόσιμου νερού αρχικά στις βάσεις και στη συνέχεια στους οικισμούς που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη, τον Άρη ή άλλους εξωγήινους κόσμους αλλά και για την παροχή οξυγόνου και καυσίμων.
Ο δορυφόρος διαθέτει ένα φασματόμετρο ανάλυση ορυκτών που θα πραγματοποιεί αναλύσεις της σύνθεσης της επιφάνειας του Άρη. Διαθέτει επίσης όργανα ανάλυσης και μελέτης της ατμόσφαιρας και του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη. Κρατήρες, ηφαίστεια και φαράγγια θα είναι οι βασικοί στόχοι έρευνας του Tianwen 1 που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει για 24 μήνες αλλά αν κριθεί απαραίτητο ο χρόνος ζωής του μπορεί να παραταθεί.
Προτεινόμενα για εσάς