Άμεση στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για να αποφύγουμε λουκέτα και απολύσεις

Άμεση στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για να αποφύγουμε λουκέτα και απολύσεις


«Η κυβέρνηση θέλει να φιμώσει κάθε αντίδραση της κοινωνίας στην πολιτική της. Να στηριχθούν  άμεσα οι εργαζομένων και επιχειρήσεων, για να αποφύγουμε λουκέτα και απολύσεις», τόνισε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος  Ηλιόπουλος. 

Ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο 1 Μαγνησίας 102.5», σημείωσε ότι  «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον την πανδημία ως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, προτάσσοντας μέτρα καταστολής», με αφορμή την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Επίσης, υπογράμμισε  ότι μία τέτοια κίνηση «σε τίποτα δε σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας, τη στιγμή που ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου έχει δηλώσει ότι οι περισσότερες μολύνσεις από κορωνοϊό συμβαίνουν στα τρένα, τα λεωφορεία και τους χώρους εργασίας».

«Μάλλον, όμως, η κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα, όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μεγάλη διασπορά του ιού στα μέσα μεταφοράς και όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Ταραντίλης, δηλώνει ότι η μετάδοση του ιού δε σχετίζεται με τους μεγάλους χώρους εργασίας», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προχωρά σε μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, όπως είναι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προχωρά στην απαγόρευση των συναθροίσεων», τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται άμεσα «με την προγραμματισμένη για αύριο κινητοποίηση φοιτητών και εκπαιδευτικών, ενάντια στις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, όπως είναι η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

«Οι παρεμβάσεις αυτές αντιμετωπίζουν τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας και φαίνεται ότι αυτό ενοχλεί πιο πολύ την κυβέρνηση», επεσήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «αν θέλει κανείς να δει το παράδειγμα ύπαρξης αστυνομίας στα πανεπιστήμια μάλλον δεν πρέπει να κοιτάξει προς την Ευρώπη αλλά στην Τουρκία του Ερντογάν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την αντιπρόταση που έκαναν περισσότεροι από 1000 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, για τη δημιουργία ενός σώματος φύλαξης που θα αποτελείται από υπαλλήλους του πανεπιστημίου οι οποίοι θα λογοδοτούν στις πρυτανικές αρχές», ανέφερε, τονίζοντας ότι «όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης –ανάμεσα στις άλλες απολύσεις- είχε δρομολογήσει και την απόλυση των φυλάκων των πανεπιστημίων».

Κατηγόρησε, ακόμα, την κυβέρνηση ότι «βλέπει την ασφάλεια αποκλειστικά με όρους πρόσληψης ειδικών φρουρών», την ίδια στιγμή που «η ασφάλεια έχει και κοινωνικό περιεχόμενο». «Δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής κάποιος που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα ή το νοίκι του στο τέλος του μήνα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. 

Αναφερθείς, μάλιστα, στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στις χώρες της ευρωζώνης το 2020 και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους» και πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα, ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τότε το σημερινό άνοιγμα της αγοράς θα είναι απλώς μια “γέφυρα” για περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία».

Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε ότι «το κράτος πρέπει να στηρίξει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, ενώ χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα ενός τμήματός του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις».

Τέλος, όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την προσπάθεια επίλυσης μέσω του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς ενάντια σε κάθε μορφή διαλόγου με την άλλη πλευρά, αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας και βλάπτουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης».

«Ο κ. Μητσοτάκης καθίσταται ουσιαστικά “όμηρος” του κ. Σαμαρά, τη στιγμή που φοβάται ακόμα και τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία να φέρει στη Βουλή, γιατί δεν μπορεί να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας», είπε. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν “έχτισε” πάνω στην απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –από κοινού με την Κύπρο- το καλοκαίρι του 2019, κάτι που μπορεί να μας έφερνε σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση στο διάλογο».

«Ωστόσο, η χώρα έχει δείξει ότι όταν έχει συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να πετυχαίνει σημαντικές νίκες, όπως ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτέλεσε μια μεγάλη ήττα της στρατηγικής του Ερντογάν στα Βαλκάνια», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *