Αντιδράσεις επιστημόνων στην «καλλιέργεια» χταποδιών

Αντιδράσεις επιστημόνων στην «καλλιέργεια» χταποδιώνΗ πολυεθνική εταιρεία Nueva Pescanova ετοιμάζεται να ανοίξει στην Ισπανία την πρώτη εγκατάσταση μαζικής παραγωγής χταποδιών στον κόσμο. Όμως η… χταποδο-καλλιέργεια βρίσκει κάθετα αντίθετη τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ψαρεύονται 350 χιλιάδες τόνοι χταποδιών σε παγκόσμιο επίπεδο ποσότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή πριν από 70 έτη. Η μεγαλύτερη κατανάλωση χταποδιών γίνεται σε χώρες της Ασίας και της Μεσογείου. Η ζήτηση είναι μεγάλη αλλά οι βιομηχανίες τροφίμων αδυνατούν εδώ και δεκαετίες να βρουν τρόπο μαζικής αναπαραγωγής των χταποδιών σε ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς να το έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα αφού τα χταπόδια χρειάζονται το φυσικό τους περιβάλλον όχι μόνο για την γονιμοποίηση αλλά κυρίως επειδή οι προνύμφες τους χρειάζονται ζωντανή τροφή για να αναπτυχθούν και συγκεκριμένο περιβάλλον διαβίωσης.

Η Nueva Pescanova υποστηρίζει ότι έχει τον τρόπο να προχωρήσει στην μαζική παραγωγή τριών χιλιάδων τόνων χταποδιών ετησίως και ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγους μήνες μια φάρμα εκτροφής χταποδιών με στόχο να ξεκινήσει τις πωλήσεις τους το καλοκαίρι του 2023.

Όμως η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα καμία λεπτομέρεια για τις συνθήκες που θα ζουν τα χταπόδια. Το μέγεθος των δεξαμενών, την τροφή τους, τον τρόπο θανάτωσης τους κ.α. Η επιστημονική κοινότητα έχει αντιδράσει σε αυτή την είδηση αναφέροντας ότι τα χταπόδια είναι πλάσματα υψηλής αντίληψης και πλούσιου συναισθηματικού κόσμου και για αυτό δεν πρέπει ποτέ να γίνουν αντικείμενο μαζικής εκτροφής αφού θα υποφέρουν και θα βασανίζονται τόσο στη διάρκεια της παραμονής τους στις φάρμες όσο φυσικά και στη διαδικασία θανάτωσης τους.

Ειδικοί του London School of Economics and Political Science δηλώνουν σε μετανάλυση που έκαναν «απόλυτα βέβαιοι ότι η εκτροφή χταποδιών σε συνθήκες που να αισθάνονται τα χταπόδια άνετα και ικανοποιημένα είναι αδύνατο να επιτευχθεί» και καλούν την βρετανική κυβέρνηση να μην επιτρέψει την εισαγωγή χταποδιών που θα προέρχονται από φάρμες. Η μετανάλυση εξέτασε 300 έρευνες που έχουν γίνει για τα χταπόδια και οι ερευνητές του LSE κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χταπόδια είναι όντα με συναίσθηση που βιώνουν τον πόνο, το στρες, την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση κ.α. και δεν πρέπει να τύχουν τέτοιας μεταχείρισης.

Η οικολογική οργάνωση CIWF έχει ζητήσει σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας την απαγόρευση της λειτουργίας εγκαταστάσεων εκτροφής χταποδιών. Μένει να δούμε πλέον αν οι αντιδράσεις θα φρενάρουν τα σχέδια εκτροφής των χταποδιών ή αν η βιομηχανία τροφίμων θα επιμείνει σε αυτή την νέα αγορά που θέλει να δημιουργήσει.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *