Χατζηθεοδοσίου: Πρόσβαση των ΜμΕ σε ΕΣΠΑ

Χατζηθεοδοσίου: Πρόσβαση των ΜμΕ σε ΕΣΠΑ


«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η εξωστρέφεια, το επιχειρηματικό πνεύμα, το κοινό όραμα ήταν πάντα στη βάση των εθνικών μας επιτυχιών. Κι ότι, αντίθετα, η εσωστρέφεια, ο εφησυχασμός και η διάσπαση, οδήγησαν σε εποχές παρακμής, ακόμα και σε εθνικές τραγωδίες». 

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην εκδήλωση απονομής των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Επιμελητηρίου.

Όπως είπε ο πρόεδρος στην ομιλία του: «Είναι καιρός να δούμε κατάματα τις παθογένειες και τα προβλήματα, που πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουμε. Να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, για να διορθώσουμε και όχι να κουκουλώσουμε τις αδυναμίες μας. Να επενδύσουμε σε σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες. Σε νέες γνώσεις και δεξιότητες. Να βρεθούμε στην πρωτοπορία και όχι στο περιθώριο της ψηφιακής και της πράσινης ανάπτυξης. Να συνδυάσουμε αρμονικότερα την οικονομική ανάπτυξη, με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με την κοινωνική συνοχή και ευημερία». 

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως σημείωσε, οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και η επιμελητηριακή κοινότητα εργάζεται με αυτό το στόχο προτείνοντας και ζητώντας από την Πολιτεία «μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, απέναντι σε φλέγοντα, άμεσα προβλήματα όπως είναι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, η έλλειψη ρευστότητας και η συσσώρευση χρέους, εξαιτίας της πανδημίας».

Αναφερόμενος στα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου -καθώς ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων- επισήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, στρατηγική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, πολιτικές και δράσεις για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των μικρότερων ειδικά επιχειρήσεων, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και κυρίως να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων «με περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση της γραφειοκρατίας και αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης». 

Ταυτόχρονα, όπως είπε, πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και τα επιμελητήρια «για τη στήριξη στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ελληνικού επιχειρείν».

Ο πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας: «Όλοι μαζί, πολιτικός κόσμος, επιχειρηματικοί φορείς, επιμελητήρια, κοινωνικοί φορείς… πρέπει να στοιχηθούμε ξανά κάτω από ένα κοινό όραμα και να το υπηρετήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

 Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν

Τα βραβεία έλαβαν οι εξής εταιρείες ανά κατηγορία βράβευσης:

– Συνεισφορά στην Εθνική Οικονομία: V SQUARED DEVELOPMENT. Από τους πρωτεργάτες του προγράμματος Golden Visa που με την κινητικότητά του σε χώρες της ‘Απω Ανατολής, την Κίνα, τα ΗΑΕ, τη Ρωσία ακόμη και από το Αφγανιστάν φέρνει κεφάλαια στη χώρα μας καθιστώντας την πόλο έλξης. 

 – Συνεργατικότητα σε περίοδο κρίσης: NAVY & GREEN. Εταιρεία που έχει καθιερωθεί στην αγορά του ανδρικού ενδύματος, επιτυγχάνοντας τη διεύρυνση των σημείων λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα και που συνεργάζεται με οίκους του εξωτερικού.

 – Πρότυπες Εξαγωγές: GIZELIS ROBOTICS. Συγκαταλέγεται στις κορυφαίες νεοσύστατες εταιρείες του κόσμου, που παράγει «made in Greece» τεχνολογία αιχμής, κατασκευάζοντας από την αρχή ως το τέλος ρομπότ σε μία σειρά βιομηχανικών τομέων.

 – Ψηφιακή Ανάπτυξη: ROBINSON SHOES. Επιχείρηση κατασκευής υποδημάτων που η τρίτη γενιά καινοτομεί και συνεχίζει την παραγωγή στη χώρα μας, αλλά και τις πωλήσεις στο εξωτερικό, ενώ διαθέτει και ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα. 

– Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: 12 GODS. Νεοφυής επιχείρηση που επεξεργάζεται και προωθεί τα ελληνικά βότανα με πρωτότυπο τρόπο και στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς που ζουν σε ακριτικές περιοχές. 

 – Οικογενειακή Επιχείρηση: IOANNA KOURBELA. Από τις παλαιότερες επιχειρήσεις της περιοχής Πλάκας-Μοναστηρακίου στην οδό Ανδριανού, με περισσότερα από 50 χρόνια παρουσία στον χώρο των γυναικείων ενδυμάτων. Έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως τα τελευταία χρόνια και πλέον εξάγει ρούχα, ενώ συμμετέχει και σε επιδείξεις μόδας.

 – Καινοτομία και Νέα Προϊόντα: NVISIONIST. Νεοφυής επιχείρηση που διακρίνεται στο εξωτερικό και παράγει τεχνολογία αιχμής στον κλάδο της έξυπνης πράσινης ενέργειας. Ξεχωρίζει για το ιδιαίτερα καινοτόμο προϊόν της που προστατεύει τα πτηνά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες και είναι μοναδικό στον κόσμο. 

– Ανάπτυξη στον χρόνο. Εστιατόριο «Αθηναϊκόν». Το εστιατόριο Αθηναϊκόν στην οδό Μητροπόλεως 34, είναι η σύγχρονη εκδοχή της παλιάς καλής ελληνικής ταβέρνας. Ένα εστιατόριο όπου συναντάμε συνταγές από όλη την Ελλάδα, με καλές πρώτες ύλες και σεβασμό στον πελάτη.

– Επιχειρηματικότητα και Εξωστρέφεια: LINE UP DESIGN. Μία εταιρία που έφερε την καινοτομία στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες εκθέτουν τα προϊόντα τους, σχεδιάζοντας από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο εκθεσιακά περίπτερα επαυξημένης/ εικονικής πραγματικότητας. 

Ειδικές βραβεύσεις  

– Ειδικό τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στην καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, για την σημαντική συνεισφορά της στη μάχη κατά του κορονοϊού. Μέσω της βράβευσης αυτής, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, το επιμελητήριο επιθυμεί να τιμήσει όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» τους τελευταίους 20 μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Παράλληλα το επιμελητήριο επιδιώκει να στείλει το μήνυμα για την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στην επιστήμη και για την αύξηση των εμβολιασμών ως το μόνο μέσο που μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

– Τιμητική βράβευση για τον πρωτοετή φοιτητή Δημήτρη Καρακώστα, ο οποίος έχασε και τους δυο γονείς του από κορονοϊό. Υπενθυμίζεται ότι ο μαθητής, παρά την τραγική απώλεια, παρέμεινε προσηλωμένος στον στόχο του και πέρασε στο πανεπιστήμιο και μάλιστα με υψηλή βαθμολογία. Όπως επισημάνθηκε κατά τη βράβευση, στο πρόσωπο του Δημήτρη Καρακώστα το επιμελητήριο τιμά όλους εκείνους που παρά τις αντιξοότητες της ζωής συνεχίζουν και αγωνίζονται προκειμένου να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

– Ειδικά βραβεία για τον Ευάγγελο Ξυγκώρο και τον Γιάννη Τρουπή. Πρόκειται για τους προέδρους των επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Αρκαδίας, όμως η βράβευση τους είναι γιατί έχουν διακριθεί ως παραγωγής οίνου. «Οι αιρετοί των επιμελητηρίων δεν είναι άνθρωποι που απλώς καταλαμβάνουν κάποια αξιώματα αλλά είναι ενεργοί επιχειρηματίες και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και την σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι μικρομεσαίοι για να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και να τις αναπτύξουν» όπως επισημαίνεται από το επιμελητήριο.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *