Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη

Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη


Του Μιχάλη  Χατζηκωνσταντίνου

Την ανάγκη να αξιοποιήσει τώρα η Ελλάδα τους βαθμούς ελευθερίας που της δίνονται από την ΕΕ ώστε να ενισχύσει ουσιαστικά τη μεσαία τάξη υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν επιλέγει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα κατευθύνει τις παρεμβάσεις του σε μια μικρή μειονότητα με πολύ υψηλά εισοδήματα.

«Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν αντέχει η οικονομία να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο. Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως κοστολογημένα και ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχει η πίεση του Συμφώνου Σταθερότητας, βρισκόμαστε στη ρήτρα διαφυγής αναφορικά με τα ελλείμματα και μπορούμε να δανειζόμαστε φθηνά χάρη στη ρύθμιση του χρέους.

Απαντώντας δε στην προτροπή του κ. Μητσοτάκη που του ζήτησε «να μην μιλά για τη μεσαία τάξη» ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ίδιος είναι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης. «Μιλά για μεσαία τάξη ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δεν γνωρίζει πόσο κάνει ένα καρβέλι ψωμί» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος που διέλυσε τη μεσαία τάξη και του δόγματος «μαζί τα φάγαμε». Παραδέχτηκε, πάντως, ότι και επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνθηκε η μεσαία τάξη αλλά σημείωσε ότι δεν ήταν κυβερνητική επιλογή αλλά εθνική ανάγκη «για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος». «Εμείς αφήσαμε 37 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει; Αφήνει χρέη και μόνο χρέη» τόνισε. «Πρέπει να ορίσουμε την μεσαία τάξη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι έφερε ρυθμίσεις για τη μη φορολόγηση γονικών παροχών για ανθρώπους με ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ. Τον κατηγόρησε δε ότι ουσιαστικά νομοθετεί για το 0,4%. Σημείωσε επίσης ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφερόταν για τη μεσαία τάξη θα καταργούσε την εισφορά αλληλεγγύης και για μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και το τέλος επιτηδεύματος.

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε πάντως την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αλλά προειδοποίησε ότι δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Επίσης υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι αρνητική στην πραγματική οικονομία εξαιτίας του κύματος ανατιμήσεων αλλά και της καθήλωσης των μισθών. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για το άνοιγμα της ψαλίδας στο εμπορικό ισοζύγιο. «Είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, μια παγίδα για μια οικονομία. Το β’ τρίμηνο του 2021 έχουμε 17% διόγκωση της ψαλίδας στο εμπορικό ισοζύγιο» σημείωσε αναφερόμενος στο θέμα.

Αποκλεισμένες οι ΜμΕ από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ναυτεμπορικής ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός της Αναπτυξιακής Τράπεζας από το εθνικό σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Έθεσε δε ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαχείρισης των κονδυλίων επισημαίνοντας ότι το ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την πλευρά της κυβέρνησης δεν προιωνίζεται καλά αποτελέσματα και για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, των μικρών και των μεσαίων που θεωρούνται αναξιόχρεες ή μειωμένης αξιοπιστίας από τις συστημικές τράπεζες, δεν θα περάσουν ούτε από τον γκισέ των τραπεζών» ανέφερε και υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα το εντόπισε και η ίδια η Κομισιόν η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση αναφέροντας ότι το 85% των επιχειρήσεων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους. «Ήταν από τα λίγα προγράμματα που επιστράφηκαν για διευκρινίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Δειλία» Μητσοτάκη: φοβάται να πει τη λέξη Βόρεια Μακεδονία

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε επίσης τη στάση του πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών καταλογίζοντάς του ότι προεκλογικά την πολέμησε υποκριτικά παρότι την πίστευε ενώ τώρα φοβάται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνησή του και απορρέουν από τη συμφωνία. Μίλησε μάλιστα για «δειλία» και «υποκρισία» του κ. Μητσοτάκη. «Κρύβεται πίσω από προσχήματα» τόνισε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. Επισήμανε δε ότι στα τρία μνημόνια που έχει «παγώσει» η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και το ζήτημα της υπεράσπισης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Επισήμανε δε ότι από την καθυστέρηση κύρωσης των μνημονίων εκείνος που έχει όφελος είναι η Τουρκία. Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής και λειτουργεί στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» στα εθνικά ζητήματα. Επίσης της επέρριψε ότι έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη συγκυρία της εκλογής Μπάιντεν στα ελληνο-τουρκικά.

Είμαστε έτοιμοι για εκλογές αλλά δεν θα γίνω Μητσοτάκης

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του πρωθυπουργού για τις εκλογές ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ψευτοκουτσαβακισμούς» στον κ. Μητσοτάκη. «Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι» είπε σηκώνοντας το γάντι των εκλογών.

Έκκληση σε νέους και ηλικιωμένους να εμβολιαστούν

Περαιτέρω ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού λέγοντας ότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του κόσμου με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο του χτισίματος τείχους ανοσίας. Τάχθηκε δε κατά της γενίκευσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού λέγοντας ότι είναι το τελευταίο στάδιο στην πολιτική κατά της πανδημίας. «Το εμβόλιο είναι πηγή ζωή» είπε και επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από το εμβόλιο.

Ο Μητσοτάκης δεν βρήκε λέξη για την αθλιότητα του Μπογδάνο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για την αθλιότητα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου που στοχοποίησε νήπια». Περιέγραψε επίσης ως «κρεσέντο υποκρισίας» την απόφαση του πρωθυπουργό να παραστεί την ίδια ημέρα στην πολιτογράφηση της μητέρας και του νεότερου αδερφού του Γιάννη Αντετοκούνμπο μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Χαρακτήρισε δε «Ιανό» την κυβέρνηση καταγγέλλοντας ότι χαϊδεύει τα αυτιά των ακροδεξιών για να κερδίσει ψήφους από ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Επίσης άσκησε κριτική στην ανάληψη του χαρτοφυλακίου Υγείας από τον Θάνο Πλεύρη υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν συντασσόταν με τους αντιεμβολιαστές του Η1Ν1 και ζητούσε να χυθεί αίμα προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *