Διπλό ρεκόρ τον Ιανουάριο η αγορά ευρω-ομολόγων

Διπλό ρεκόρ τον Ιανουάριο η αγορά ευρω-ομολόγων


Από την έντυπη έκδοση

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τόσο οι εκδόσεις των κρατικών ομολόγων όσο και η ζήτηση των επενδυτών στην Ευρωζώνη τον πρώτο μήνα του έτους. Οι κυβερνήσεις άντλησαν το ποσό ρεκόρ των 48,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο μέσω κοινοπρακτικών ομολογιακών εκδόσεων, χάρη στην εντυπωσιακή ζήτηση των επενδυτών.

Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις του προηγούμενου μηνός ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα για πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 48,25 δισ. ευρώ του 2019. Ρεκόρ και στη ζήτηση με οκτώ ευρώ για κάθε ευρώ προσφοράς, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv IRF, συγκριτικά με την αναλογία έξι προς ένα του 2019.

Έντονη και η ζήτηση

Η ζήτηση ήταν έντονη σε όλες τις χώρες. Η Γαλλία, που αξιολογείται στη βαθμίδα «ΑΑ» είδε τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 75 δισ. ευρώ για το 50ετές της ομόλογο, από το οποίο άντλησε 7 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, στην κατηγορία του «ΒΒ/ΒΒ-», άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από το νέο 10ετές της, με τη ζήτηση να φθάνει κοντά στα 30 δισ. ευρώ. «Οι επενδυτές είναι γεμάτοι ρευστό, δεν έχουν κανένα λόγο να μη συμμετέχουν, καθώς δεν υπάρχει προοπτική σημαντικών επιτοκιακών αυξήσεων και φυσικά έχουν τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών», λέει ο Πιέρ Μπαντίν της Credit Agricole.

O Mαρκ Χόλμαν, διευθύνων σύμβουλος της TwentyFour Asset Management, επισημαίνει ότι οι αγορές ενεργητικού από την ΕΚΤ σημαίνουν ότι τα κρατικά ομόλογα του ευρώ βρίσκονται σε ισχυρή τεχνική θέση, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά. Ακόμη ένας παράγοντας, λέει ο Χόλμαν, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. το οποίο έχει αλλάξει τις παγκόσμιες προοπτικές για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους και έχει περιορίσει τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό προσείλκυσε περισσότερους επενδυτές στην αγορά ευρωπαϊκού κρατικού χρέους, καταλήγει ο Χόλμαν.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *