«Έπεσαν» οι υπογραφές στη νέα ΕΣΣΕ προσωπικού ΔΕΗ

«Έπεσαν» οι υπογραφές στη νέα ΕΣΣΕ προσωπικού ΔΕΗ


Υπεγράφη σήμερα η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) Προσωπικού ΔΕΗ ΑΕ, μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, καθώς και της πλειονότητας των πρωτοβαθμίων σωματείων μελών της.

Η νέα ΕΣΣΕ είναι τριετούς διάρκειας (2021-2024) και η υπογραφή της προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Επιχείρησης που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020, όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και τα σωματεία-μέλη μας. Ο στόχος που είχε τεθεί τότε ήταν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2020 ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, οι λόγοι που επέβαλαν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ ήταν:

Το παρατεταμένο lockdown λόγω της πανδημίας που απαγορεύει τις κατά πρόσωπο διαπραγματεύσεις.

Η λήξη της θητείας των οργάνων διοίκησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ- ΚΗΕ στις 30-6-2021, καθώς και των περισσοτέρων σωματείων-μελών της.

Η λήξη της διάρκειας των συμβάσεων της ΔΕΗ 30/5/21, ΑΔΜΗΕ 25/6/21, ΔΕΔΔΗΕ 30/7/21.

Η λήξη των όρων της ΕΣΣΕ 2018 για το τροφείο, κυρίως όμως και η λήξη του Ομαδικού Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας και Ζωής.

«Με γνώμονα το συμφέρον των χιλιάδων εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, αξιολογώντας το κείμενο της νέας ΕΣΣΕ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 12 Μαρτίου, με μεγάλη πλειοψηφία 22 υπέρ 8 κατά, 1 απών, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και γ.γραμματέα να προχωρήσουν στην υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε.

Είχαν ήδη προηγηθεί και οι θετικές αποφάσεις της συντριπτικής πλειονότητας των πρωτοβάθμιων σωματείων-μελών μας» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Όπως σημειώνει, η νέα ΕΣΣΕ, εκτός από το γεγονός της απόλυτης διαφύλαξης των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων, επιλύει σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως αυτό της τροποποίησης του άρθρου 14 του ΚΚΠ/ΔΕΗ περί των Αδειών Ασθένειας. Συγκεκριμένα, για την καταβολή αποδοχών σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ασθένειας πέραν των 9 μηνών απαιτούνταν γνωμοδότηση των Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών του Ν.4491/66 τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κατήργησε. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί εργαζόμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας να κινδυνεύουν να τεθούν σε μερική ή ολική ανικανότητα και να επιστρέψουν μισθούς στην εταιρεία ως αχρεωστήτως καταβληθέντες.

Με την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου συγκροτείται επιτροπή αποτελούμενη από γιατρούς της εταιρείας προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά, ενώ καθιερώνεται πέραν των ισχυόντων και η χορήγηση 4 ημερών ασθένειας ετησίως από ιδιώτη γιατρό χωρίς να απαιτείται η πιστοποίησή της από τα αρμόδια όργανα του Ασφαλιστικού Φορέα.

Επιπλέον, στη νέα ΕΣΣΕ συνομολογείται ο θεσμός της τηλεργασίας με τη διασφάλιση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από τον ΚΚΠ/ΔΕΗ και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αναπροσαρμόζονται τα καταληκτικά κλιμάκια των κατηγοριών Τ3,ΔΟ3,Υ3

Δημιουργείται νέα κατηγορία ΓΥ1 ΑΦ – Προσωπικό Ασφάλειας Εγκαταστάσεων με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του καταληκτικού κλιμακίου

Ρυθμίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ασάφειες των προηγούμενων συμβάσεων (2004) σε σχέση με την κατηγορία Τ4 κυρίως μηχανοτεχνιτών με υποχρεωτική Επαγγελματική Άδεια ή Βεβαίωση Αναγγελίας. Μισθολογικές διαφορές που προέκυψαν οι οποίες παρακρατούνται, από την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ και εντεύθεν, δεν θα αναζητηθούν από την εταιρεία.

Μετά την επαναφορά του 33% των Ειδικών Επιδομάτων από την 1η Ιουνίου του 2020 στους δικαιούχους μισθωτούς με την παρούσα ΕΣΣΕ ρυθμίζονται και τα αναδρομικά της περιόδου 1.1.2019 έως 31.5.2020 και θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις:

1η δόση μέχρι 30.06.2021

2η δόση μέχρι 31.12.2021

3η δόση μέχρι 30.06.2022.

Όσοι εργαζόμενοι αποχωρήσουν πριν την 30.6.2022 θα λαμβάνουν το δικαιούμενο ποσό κατά την αποχώρησή τους.

Επιπρόσθετα:

Αναπροσαρμόζεται το Ημερήσιο Επίδομα Οδήγησης στο ποσό των 5 ευρώ ημερησίως

Αναπροσαρμόζεται ο υπολογισμός του Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας από τον 4 Μ.Κ. στο 2 Μ.Κ.

Επεκτείνεται το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών στους εργαζομένους των Υπηρεσιακών Μονάδων στο Νομό Φλώρινας

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά Ειδικό Επίδομα Εξομάλυνσης από 1η Απριλίου 2021 σε ποσοστό 12% επί του 8 Μ.Κ. σε όσους εργαζομένους δεν λαμβάνουν επιδόματα. 

Από την υπογραφή της ΕΣΣΕ  και εντεύθεν  με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 η παροχή του ημερήσιου τροφείου 6 ευρώ θα χορηγείται στο προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ.

Επιπλέον η εταιρεία θα συνεχίσει να ασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων σε Ομαδικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας και Ζωής. 

Μέχρι την 31.12.2021 συμφωνείται να εκπονηθεί συγκριτική μελέτη με ομοειδείς επιχειρήσεις για νέο μισθολόγιο με στόχο να ενταχθούν σε αυτό οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. Σε περίπτωση όμως που η συγκριτική μελέτη εμφανίσει αρνητικές οικονομικές μεταβολές, αυτές δεν θα ισχύουν για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις Εταιρείες του Ομίλου.

Και για τους εργαζομένους της κατηγορίας Τ4/Α Εναερίτες  του ΔΕΔΔΗΕ καθιερώνεται Επίδομα 5% επί του Βασικού Μισθού δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα που υφίσταται  από το 1995 έως σήμερα.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *