Επιστολή διαμαρτυρίας- Χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς δυνατότητα αναστολής εργαζομένων

Επιστολή διαμαρτυρίας- Χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς δυνατότητα αναστολής εργαζομένων


Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), αναφορικά με τις αλλαγές στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο 2021, τονίζοντας ότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας, λόγω των προϋποθέσεων που τέθηκαν. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΟΕΕΘ, διαπιστώθηκε ότι με την κυκλοφορία του ΦΕΚ Β΄821 – 02.03.2021, χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τη χώρα δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας, λόγω των προϋποθέσεων που τέθηκαν, σύμφωνα και με το Παράρτημα Γ (λίστα Κ.Α.Δ. που πλήττονται σε όλη την επικράτεια από 1/3/2021 έως 31/3/2021). 

Επιχειρήσεις, συμπληρώνει η ΟΕΕΘ,  που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019.

Όλα τα παραπάνω, υπογραμμίζει, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση χιλιάδων εργοδοτών που, όπως επισημαίνει, δεν μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου ειδικά τώρα όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας επιβάλλουν ένα σκληρό lockdown στους περισσότερους νομούς τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021.

Επίσης, προσθέτει, τα κριτήρια του «υποκαταστήματος αλλά και του αυξημένου τζίρου κατά το έτος 2020» σε επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος χαρακτηριζόντουσαν από το κυβερνητικό επιτελείο ως πληττόμενες είναι άκρως αντιφατικά και παράλογα ειδικά σε περιοχές όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 Ταυτόχρονα, συνεχίζει, το συγκεκριμένο μέτρο καταπνίγει τις προσπάθειες αρκετών επιχειρήσεων που προσπαθούν να αναπτυχθούν έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες. 

Η ΟΕΕΘ εφιστά  την προσοχή των υπουργών, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις «δυο ταχυτήτων» τη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής οικονομίας χρήζει ουσιαστικής στήριξης, ενώ ζητεί να εξεταστεί και να προχωρήσει άμεσα η επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας κατά τους προηγούμενους μήνες.





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *