Επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν

Επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν


Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, “έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα”, λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Στα χαρακώματα παραμένουν οι δύο πλευρές έπειτα από την άρνηση της φαρμακευτικής εταιρείας να χρησιμοποιήσει τα εργοστάσιά της στη Βρετανία ώστε να καλύψει τις δόσεις που οφείλει στα κράτη μέλη. Η διαμάχη μεταξύ τους ξεκίνησε έπειτα από την ανακοίνωση της AstraZeneca πως θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις των εμβολίων στην ΕΕ, κάτι που οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως παραβιάζει την σύμβαση την οποία έχουν υπογράψει.

Η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι χρησιμοποιεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που προορίζεται για την ανάπτυξη της παραγωγικής της ικανότητας για την αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό  , δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η εταιρεία έχει τη λεγόμενη συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» και ότι αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει.

Τα κράτη μέλη είναι εξοργισμένα με την εταιρεία, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν για μια συνάντηση κυβερνητικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες. Μιλώντας ιδιωτικά, ο αξιωματούχος της ΕΕ υποστήριξε ότι ενώ το μπλοκ δεν επιθυμεί κλιμάκωση των εντάσεων, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να βγούμε από το αδιέξοδο

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Bloomberg

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *