Ευρωπαϊκό «μάτι» στις εκπομπές βλαβερών αερίων που παράγει ο άνθρωπος

Ευρωπαϊκό «μάτι» στις εκπομπές βλαβερών αερίων που παράγει ο άνθρωπος


Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός από τους δορυφόρους που θα παρακολουθούν τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη ότι θα δημιουργήσει ένα δορυφορικό δίκτυο που θα παρακολουθεί τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα οι οποίες θα είναι προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στόχος είναι να γίνεται παρακολούθηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ατμόσφαιρα και να διαπιστώνεται αν η ανθρωπότητα πετυχαίνει τους στόχους που έχουν αποφασισθεί για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.  

Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται CO2MVS και αναπτύσσεται από την ESA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αξιοποίηση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT). Ένα σμήνος δορυφόρων θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα καταγράφει τις συγκεντρώσεις των δύο αερίων που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάται ότι το 80% των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα αφορά εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το 16% εκπομπές μεθανίου.

Οι δορυφόροι θα καταγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια και σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τις συγκέντρωση των δύο αερίων στην ατμόσφαιρα. Στόχος των υπευθύνων για το πρόγραμμα CO2MVS είναι το δορυφορικό σμήνος να βρίσκεται σε λειτουργία μέσα στην επόμενη πενταετία ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα επίπεδα της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στο τέλος της δεκαετίας.  

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *