Εξεταστική επιτροπή: Ποιοι είναι οι πρώτοι μάρτυρες

Εξεταστική επιτροπή: Ποιοι είναι οι πρώτοι μάρτυρες


Με τον προσδιορισμό των εγγράφων που θα πρέπει να αναζητηθούν και να κατατεθούν στην Επιτροπή, τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων για τους μάρτυρες και την απόφαση για τις πρώτες κλητεύσεις, συνεχίσθηκαν σήμερα,  οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Οι πρώτοι 18 μάρτυρες που κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ αποφασίσθηκε να κληθούν, αφορούν κυρίως εκπροσώπους θεσμικών οργάνων και είναι:

 •  Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου,
 • ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αλ. Σκαναβής,
 • ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αντ. Μουντάκης,
 • ο εκπρόσωπος του ΕΡΣ Αθ. Κουτρουμάνος, 
 • ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του έργου,
 • ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού ΑΕ (ΕNTERPRISE GREECE),
 • ο νομικός εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος εταιριών EDELMAN,
 • η πρόεδρος ΣΕΔΕΑ Βαλέρια Τσάμη,
 • ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης,
 • ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ Αριστ. Σωτηρόπουλος,
 • ο διευθύνων σύμβουλος της INITIATIVE MEDIA Μιχ. Γκάλγκος,
 • οι νομικοί εκπρόσωποι των εταιριών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION Ν. Σάββας και της WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ Αγγελική Βούλγαρη,
 • ο εκπρόσωπος της Opinion Poll και «REPOSITION STRATEGY» Ζαχ. Ζούπης και
 • οι εκπρόσωποι των Vox Popular, Bridging Europe και Common View, καθώς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Χωρίς πολιτικά πρόσωπα

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και της αντιπολίτευσης που υπήρξε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής και για το εάν θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για την κλήτευση πολιτικών προσώπων ή όχι.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, κατά πλειοψηφία απέρριψε την κλήτευση των υπουργών της κυβέρνησης που εμπλέκονται με τις καμπάνιες ενημέρωσης για την πανδημία, σχολιάζοντας πως «προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή θα ακολουθήσουμε πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας».

Και σημείωναν πως «η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή. Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή χαρακτήρισαν την απόφαση να μην κληθούν οι αρμόδιοι τότε υπουργοί της κυβέρνησης ως «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη» τονίζοντας πως «η ΝΔ έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπο της σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρ. Δημητριάδης» και προσέθεταν: «Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον…Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία».

 Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ανέφερε στην Επιτροπή πως «δεν μπορούμε να αρκεστούμε στους μάρτυρες που προτάθηκαν από τη ΝΔ καθώς αυτοί λειτούργησαν κατά διακριτική ευχέρεια, την οποία την άσκησαν προφανώς επειδή ήταν ευρύτατη, με εντολές του κάθε υπουργού». Απέρριψε δε και το επιχείρημα ότι οι υπουργοί έχουν δώσει πολλές φορές εξηγήσεις κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής για το θέμα, λέγοντας πως «πειστικά κριτήρια δεν έχουμε ακούσει, ούτε και πειστικές απαντήσεις από την πλευρά του» και τόνισε πως «είναι αδιανόητο να μην προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα».

 Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα δήλωσε πως «η απόφαση της ΝΔ να αποκλείσει από τη λίστα των μαρτύρων της εξεταστικής επιτροπής όλους τους αρμόδιους υπουργούς, αποτελεί απαράδεκτη μεθόδευση προκειμένου να αποκρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Επιβεβαιώνουν, όμως, και την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι δυνατότητες αυτού του είδους των επιτροπών είναι περιορισμένες, γιατί καθορίζονται από τον εκάστοτε πολιτικό συσχετισμό και όχι με κριτήριο τη διερεύνηση της αλήθειας» 

 Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας, υποστήριξε πως είναι υποχρεωτικό οι υπουργοί «να έρθουν και να ενημερώσουν ως οφείλουν από την πολιτική τους θέση και την ευθύνη που έχουν, την Εξεταστική Επιτροπή».

 Το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η κυβέρνηση σαμποτάρει την Εξεταστική Επιτροπή από την γέννησή της» και κάνει «ό, τι περνούσε από το χέρι της για να την αχρηστεύσει προκρίνοντας μια τελική λίστα μαρτύρων έχοντας δύο βασικά κριτήρια υπόψιν της: α) να προστατευτούν οι υπουργοί της ακόμα και από την εικόνα προσέλευσής τους σε επιτροπή της Βουλής (πράγμα που δείχνει το θηριώδες έλλειμμα σεβασμού τους στο θεσμό), όσο και να μείνουν εκτός της λίστας άνθρωποι που δεν θα ήταν του αποκλειστικού “χεριού” της.

Κλειστός ή ανοικτός κατάλογος μαρτύρων

 Η κατά πλειοψηφία απόφαση από τους βουλευτές της ΝΔ να υιοθετηθεί η λίστα μαρτύρων που κατέθεσε η εισηγήτρια της Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και δεν περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και για το εάν θα πρέπει να υπάρχει ένας «κλειστός» ή ένας «ανοικτός» κατάλογος μαρτύρων.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα υποστήριξε πως λόγω της δίμηνης προθεσμίας που έχει λάβει η Επιτροπή για την ολοκλήρωση του έργου της από την Ολομέλεια και μιας μικρής προθεσμίας που μπορεί να ζητηθεί, δεν μπορεί να υπάρξει ένας «ανοικτός» κατάλογος που θα οδηγήσει σε μια ατέρμονη διαδικασία που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Πρότεινε ο κατάλογος των μαρτύρων που θα αποφασιστεί να είναι «κλειστός» υπό την σημείωση ότι εάν από τις εργασίες προκύψει ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι ουσιαστικοί μάρτυρες που θα πρέπει να εξεταστούν, μπορεί να κληθούν και αυτοί.

Υπέρ ενός «ανοικτού» σε κλητεύσεις καταλόγου μαρτύρων τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε «Θα επιμείνουμε να κληθούν όλοι οι μάρτυρες που προτείνουμε και ο κατάλογος να είναι ανοικτός μέχρι το τέλος» τονίζοντας πως «για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος ο κατάλογος των μαρτύρων που προτείναμε. Ούτε που μας περνάει από το μυαλό ότι θα ασκήσετε, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής με βίαιο τρόπο την αριθμητική πλειοψηφία που έχετε στην Επιτροπή για να αποκλείσετε μάρτυρες τους οποίους προτείνουμε, ούτε μας καλύπτει ο αστερίσκος για τον ανοιχτό κατάλογο.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ανέφερε πως με βάση την συνταγματική  πρόνοια για δυνατότητα δημιουργίας εξεταστικής επιτροπής με πρόταση της αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΠΔ δεν επιτρέπεται να περιοριστούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας και να υπάρξει περιορισμός του καταλόγου των μαρτύρων, τον οποίον προτείνει η μειοψηφία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε πως «είναι αδιανόητο να πάμε να μιλήσουμε για μια κλειστή λίστα μαρτύρων. Ούτε καν στις προανακριτικές επιτροπές, μέχρι τώρα, δεν πήγαμε ποτέ σε κλειστή λίστα μαρτύρων. Ξεκινάμε με μια καταρχήν ενδεικτική λίστα μαρτύρων και με βάση τη σπουδαιότητα και την ουσία. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την ουσία της υπόθεσης. Εδώ μιλάμε για “λίστες Πέτσα” και από την λίστα μαρτύρων που καλεί η ΝΔ λείπει από μέσα ο υπουργός».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας τάχθηκε υπέρ μιας ανοικτής λίστας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να μπούμε σε ένα καλούπι, σε έναν κλισέ κατάλογο γιατί αυτό δημιουργεί υπόνοιες και ερωτηματικά.

Η βουλευτής του ΜέΡα 25 Φωτεινή Μπακαδήμα, ανέφερε πως «δεν μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή με δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι της το δίμηνο που έχει δοθεί και χρησιμοποιεί η ΝΔ. Πρέπει να πάμε σε έναν ανοιχτό κατάλογο που θα προκύπτει και θα εμπλουτίζεται ή θα μειώνεται εάν χρειαστεί […] ας ξεκινήσουμε συμφωνώντας σε έναν βασικό κορμό και από εκεί και πέρα να εμπλουτιστεί η λίστα με όλους εκείνους που μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές ενός τόσο σημαντικού ζητήματος»

 Οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ζητήσει να κληθούν: Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και τέως υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, Στ. Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Τουρισμού και τέως υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο γενικός γραμματέας της Γραμματείας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Ι. Μαστρογεωργίου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Ν. Κουλοχέρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγ. Μπίνης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας INITIATIVE MEDIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΕ Μιχ. Γκάλγκος, ο πρόεδρος της εταιρείας MEDIA DIRECTION ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αναστ. Πράσινος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στ. Σπυρίδης, ο πρόεδρος της εταιρείας «TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Εμ. Παπαπολύζος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ Χ. Μπιζούμης, η προϊσταμένη της Μονάδας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Προεδρίας της Κυβέρνησης Αλεξάνδρα Δρόσου, το μέλος και διαχειριστής της εταιρείας OPINION POLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Μιχ. Διαμαντής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΔΥΤΕ ΑΕ Αριστ. Σωτηρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ Δ. Μαύρος, ο πρόεδρος του Εnterprise Greece Ι. Σμυρλής, όπως ο διευθύνων σύμβουλός της Γ. Φιλιόπουλος και η γενική διευθύντριά του Βασιλική Κύρκου, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας ή του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών EDELMAN, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας COMMUNICATION EFFECT και μέλος στην Ελλάδα του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών EDELMAN Ευστ. Χαϊκάλης, οι δημοσιογράφοι-ιδιοκτήτες της εταιρείας REPORTERS UNITED ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (www.reportersunited.gr) Ν. Λεοντόπουλος και Χριστ. Κάσδαγλης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνος και τα μέλη του Ν. Κιάος, Γ. Πλειός, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος της ΕΣΠΙΤ Θ. Μπερεδήμας, ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ Γ. Κατσαϊτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου Θεοχ. Φιλιππόπουλος, ο νόμιμος εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα – Reporters Without Borders (RSF)»- Διεθνής ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (www.rsf.org), ο νόμιμος εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου-International Press Institute (IPI): Το Διεθνές δίκτυο για την ελευθερία του Τύπου (www.ipi.media). Ο διευθυντής της ανεξάρτητης, μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Vouliwatch (www.vouliwatch.gr) Στ. Λουκόπουλος, ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών Ν. Βουλέλης, ο διευθυντής της εφημερίδας Documento Κ. Βαξεβάνης, ο δημοσιογράφος – μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Solomon (www.wearesolomon.com) Στ. Μαλιχούδης, ο δημοσιογράφος ΒΕΡΓΙΝΑ TV Στ. Καλόγηρος, ο δημοσιογράφος www.pointmedia.gr Βασιλική Παπαλουκά.

   Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ζήτησε να κληθούν: Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ Βαλέρια Τσάμη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος Μ. Παπαπολύζος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Παναγιώτης Κυριακόπουλος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας Αντ. Δημητρίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντ. Μουντάκης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Μιχ. Σαββάκης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών Αλ. Σκαναβής. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Γ. Κατσαΐτης.

   Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως δεν έχει αντίρρηση να κληθούν όλοι οι μάρτυρες που έχουν προταθεί αλλά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα την εξέταση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στυλιανό Πέτσα, καθώς θεωρούμε σημαντικό να διευκρινιστούν τα κριτήρια των αναθέσεων κλπ, όπως βέβαια και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και στην συνέχεια να εξεταστούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ανάδοχων εταιρειών, δηλαδή της Initiative Media, της Enterprise Greece, της Opinion Poll.

   Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας ζήτησε να κληθούν: ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Οι γενικοί διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR, ANT1, OPEN και ΕΡΤ. Οι γενικοί διευθυντές των ραδιοφωνικών σταθμών ΣΚΑΪ, REAL, ΕΡΑ, ΘΕΜΑ, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ALPHA, ATHENA και BHMA. Οι γενικοί διευθυντές των εταιρειών δημοσκοπήσεων ALCO, FOCUS BARI, GPO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, PULSE, RASS, OPINION POLL, ΚΑΠΑ RESEARCH, PUBLIC, PALMOS και PRORATA.

   Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα πρότεινε να κληθούν ως μάρτυρες: Το μέλος του ΕΣΡ Γ. Πλειός. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Η δημοσιογράφος Matina Stevis. Οι μεγαλομέτοχοι των ομίλων Alter Ego – Argos Βαγ. Μαρινάκης, του ΣΚΑΙ Γ. Αλαφούζος, των ALPHA – STAR Channel Γ. Βαρδινογιάννης, του OPEN Ιβ. Σαββίδης και του ΑΝτ1 Θ. Κυριακού. Ο εκδότης της Ναυτεμπορικής Δ. Μελισσανίδης. Η δημοσιογράφος Αυγ. Ζενάκος, ο πανεπιστημιακός Ν. Σμυρναίος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος. Ο δημοσιογράφος Κ. Πουλής. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Public Issue Γ. Μαυρής. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της VPRC Χρ. Βερναρδάκης και η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *