Η διοίκηση της Eurobank ανακοίνωσε τη συνέχεια του ξεπουλήματος των υποκαταστημάτων της στο εξωτερικό, στα πλαίσια των σχετικών εντολών που έχει δώσει για το σκοπό αυτό η «Κομαντατούρα» της Ευρωζώνης και το SSM. Οι εδώ εντολοδόχοι των ξένων «κοράκων» που ελέγχουν την Eurobank, έμπλεοι από ανυπόκριτο ενθουσιασμό, αναγόρευσαν  το ξεπούλημα-κλοπή ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε επίτευγμα,  ανακοινώνοντας ότι, «επιτεύχθηκε υπέρβαση του στόχου της τράπεζας για τη μείωση του εκτός Ελλάδος ενεργητικού της που απορρέει από τις δεσμεύσεις της έναντι του SSM, και μάλιστα νωρίτερα από το τέλος του 2018, θα πετύχει η Eurobank».

Το πλάνο εξόδου από τις θυγατρικές του εξωτερικού θα ολοκληρώσει η συμφωνία πώλησης της Bancpost S.A. και των θυγατρικών ERB Retail Services IFN S.A. και ERB Leasing IFN S.A. στη Ρουμανία. Η «πώληση» έγινε με απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με προεπιλεχθέντα αγοραστή την Banca Transilvania και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 15η Νοεμβρίου. Με τις συνακόλουθες τυπικές εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας και τις άλλες αρμόδιες αρχές, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του α΄ τριμήνου 2018.

Η τιμή εξαγοράς δεν δημοσιοποιήθηκε και αυτό μπορεί να δώσει λαβή σε υποθέσεις ότι, το τίμημα θα είναι ευτελιστικό και εντελώς αναντίστοιχο με το υπο πώληση ενεργητικό των υποκαταστημάτων της Eurobank το οποίο εκτιμάται-αν δεν κάνουμε λάθος-στο αστρονομικό ποσό των 10 δις. Η Banca Transilvania, η οποία και αυτή, σύμφωνα με ανεπιβεβάιωτες πληροφορίες λέγεται ότι ελέγχεται από τα ίδια ή και συνεργαζόμενα funds με αυτά που ελέγχουν την Eurobank, με την «αγορά» αυτή θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα που προωθεί η ίδια η διοίκηση της Eurobak, με την πώληση των υποκαταστημάτων στη Ρουμανία θα ολοκληρωθεί επι του παρόντος η συρρίκνωση της παρουσίας της τράπεζας εκτός Ελλάδος, σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει υποβληθεί στον SSM μετά την ανακεφαλαιοποίησή της το 2015. Το πλάνο προέβλεπε μείωση του ενεργητικού εκτός Ελλάδος στα 8,8 δισ. ευρώ από 11,7 δισ. ευρώ. Μετά την έξοδο από την αγορά της Ρουμανίας, ο στόχος αυτός θα υπερκερασθεί κατά 400 εκατ. ευρώ, αφού το ενεργητικό των θυγατρικών εξωτερικού της Eurobank θα διαμορφωθεί στα 8,4 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας η Eurobank θα παραμείνει στις αγορές της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, του Λουξεμβούργου και της Μ. Βρετανίας. Επισημαίνεται επίσης, ότι, οι δραστηριότητες εξωτερικού της Eurobank επέστρεψαν σε κερδοφορία από το 2015 και έκτοτε παρέμειναν σταθερά ανοδικές.Μάλιστα, στο β΄ τρίμηνο 2017 το καθαρό αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων εξωτερικού αυξήθηκε κατά 47,8% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 42 εκατ. ευρώ από 28 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2017, με όλες τις χώρες να είναι κερδοφόρες.

Τα ζητήματα που μπαίνουν είναι πολύ μεγάλα. Παρ΄όλη την κερδοφορία, η Eurobank ξεπουλάει έναντι αγνώστου τιμήματος, περιουσιακό στοιχείο αξίας 10 δις.Εκτός και αν υπάρχει κάποιο λάθος στα σχετικά στοιχεία που προκύπτουν απο ανακοινώσεις και διαρροές στον τύπο της ίδιας της τράπεζας,εδώ υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο που πιθανό να άξιζε να ερευνηθεί απο την Εισαγγελική αρχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ