Πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Απριλίου, η Τσεχία  η οποία ανήκει στην Ευρωπϊκή Ένωση αλλά όχι στην ευρωζώνη, διέρρηξε αθόρυβα  τη σταθερή συναλλαγματική σχέση που διατηρούσε για το νόμισμά την κορόνα, με το ευρώ. Τ Τον ίδιο δρόμο προβλέπεται να ακολουθήσει σύντομα και η Δανία, αποδεσμέυοντας το δικό της νόμισμά της από τη μέχρι σήμερα σύνδεση της ισοτιμίας του με το ευρώ.

Τα νομίσματα της Τσεχίας και της Δανίας, όπως και άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα μέσα στην Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στο ευρώ, έχουν από καιρό τώρα εγκαταστήσει μία σχεδόν σταθερή σχέση (peg) που περιορίζει τη διακύμανση της ισοτιμίας τους στο συν - πλην 2,5%, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια είχε περιορισθεί σε ελάχιστα εκατοστά της μονάδας. Πρόκειται  για παραλλαγή του πάλαι ποτέ νομισματικού «φιδιού», με το οποίο έχει προετοιμασθεί η είσοδος του ευρώ, αλλά και έχει επιτρέψει ενα σταθερό νομισματικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση που «περιβάλει» τη ζώνη του Ευρώ.

Ο λόγος που γίνεται αυτό σήμερα από τις δύο χώρες, αποδίδεται στη δυνατότητα να ασκούν ανεξάρτητη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ανάλογα με τη διεθνή οικονομική συγκυρία προς όφελός τους. Παρόμοιες ενέργειες προλειαίνουν το έδαφος για αντίστροφη πορεία όσον αφορά την ευρωζώνη, η οποία έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι λειτουργεί σε βάρος των χωρών μελών της, αφού ο μέσος όρος ανάπτυξής της βρίσκεται στην ουρά της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τα ερωτηματικά για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, σε συνδυασμό με τις άγνωστες προς το παρόν συνέπειες του  Brexit, κάνουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη να αλλάζουν την τακτική τους απέναντι στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση και το Ευρώ. Πριν από την Τσεχία, το 2015 είχε κάνει το ίδιο βήμα και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, απελευθερώνοντας το ελβετικό φράγκο από τη σταθερή σχέση με το ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς είναι μέχρι στιγμής η ανατίμηση των νομισμάτων αυτών αμέσως μετά την «έξοδό» τους από τη σταθερή ισοτιμία. Η τσεχική κορώνα ανατιμήθηκε κατά 2%, το ελβετικό φράγκο είχε εκτιναχθεί αρχικά 40% για να σταθεροποιηθεί, στη συνέχεια, στο 15% περίπου σε σχέση με το ευρώ.

Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις επιτέινουν τις φυγόκετνρες δυνάμεις σε σχέση με το ευρώ, απέναντι στον οποίον οι μικρές οικονομίες επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν. Αυτό το ασταθές νομισματικό «περιβάλλον» έχει αυξήσει κατακόρυφα τις διακριτικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ σε όλα τα ενδεχόμενα μέτωπα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλέον ρήγματα, όπως για παράδειγμα την υπόθεση του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται και πάλι ότι ο Ντόναλντ Τράμπ έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει απο το ευρώ και ότι το χρέος της χώρας οφείλει να το αναλάβει η Γερμανία.