Μείωση αποδοχών θα υποστούν πάνω από 250.000 ασφαλισμένοι εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς υπέρ εφάπαξ, ενώ περικοπές στις συντάξεις τους θα δουν περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξής τους με βάση τον πληθωρισμό. Τη διπλή «θηλιά» που επηρεάζει εν ενεργεία εργαζομένους αλλά και απόμαχους της εργασίας προβλέπει ειδική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Με βάση το νέο Ασφαλιστικό, η ενιαία εισφορά 4% επί των ακαθάριστων αποδοχών χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των δήμων για τον κλάδο του εφάπαξ θα καταβάλλεται ολόκληρη από τον ασφαλισμένο. Θα αφορά δε τους παλαιούς ασφαλισμένους, με έναρξη εργασιακού βίου πριν από 31/12/1992, δηλαδή πάνω από 250.000 εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα οι εισφορές που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου ήταν μόλις 0,8%, στον κλάδο του μετάλλου (π.χ. εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι σε μεταλλουργικές επιχειρήσεις, φανοποιοί) ήταν 1%, όσο κατέβαλλαν και οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Οι παλαιοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία καταβάλλουν 2% υπέρ εφάπαξ, ίδιο ποσοστό με εκείνο που καταβάλλουν οι εργοδότες τους. Οι κατηγορίες αυτές θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις λόγω του νέου καθεστώτος. Έτσι, για παράδειγμα, αν η εισφορά για το εφάπαξ ενός εργαζομένου αυξηθεί κατά 2%, θα μειωθούν αντίστοιχα και οι καθαρές αποδοχές του.

Ριζικές ανατροπές θα υπάρξουν, σύμφωνα με την τροπολογία, και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσων αποχώρησαν μετά τις 12 Μαΐου 2016, καθώς συνδέονται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που βγάζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Δηλαδή, όταν ο πληθωρισμός κινείται σε αρνητικό έδαφος, όπως τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία επικρατούν συνθήκες αποπληθωρισμού, τότε οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω.

Η επιλογή του ΔΤΚ θα λειτουργήσει ως παράμετρος για τον υπολογισμό των συντάξεων από την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού (Ν.4387/2016 – 12/5/2016) και έως το 2020, καθώς μετέπειτα οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση έναν νέο δείκτη μισθών, τον οποίο θα διαμορφώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αν, μάλιστα, η τάση μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα συνεχιστεί και τα επόμενα έως το 2021 χρόνια, τότε αυτός ο δείκτης μισθών θα βγει αρνητικός και θα συμπαρασύρει εκ νέου τις συντάξεις προς τα κάτω.

Πηγή: dimokratianews.gr