“Αν φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα”, δήλωσε ο Γερμανός υπερ-υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προαναγγέλονται διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας απο την ευρωζώνη.

Ο ίδιος τόνισε ότι, “η απομάκρυνση του ΔΝΤ απο το πρόγραμμα για την Ελλάδα,  σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα”, (δηλ. δεν εκτελεί στο ακέριαο την ακραία φτωχοποίηση της χώρας που απαιτούν οι δανειστές). Για το λόγο αυτό, ανέφερε ο Σόϊμπλε, δεν πρόκειται να εισηγηθώ επέκταση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Η προοπτική του Grexit ενισχύεται και από τις θέσεις του Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος σε αντίθεσή με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, (που στην ουσία έχει επιβάλλει την μέχρι σήμερα παραμονή μας στην ευρωζώνη), έχει ξεκαθαρίσει ότι “η Ελλάδα πρέπει να φύγει φύγει απο το ευρώ και την υπόθεση του χρέους να την αναλάβει η Γερμανία, αλλιώς το πρόβλημα θα το λύσει η Ρωσία”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg,την προηγούμενη εβδομάδα ο Βόλφαγκ Σόϊμπλε, αναφέρθηκε στην προοπτική εφαρμογής διπλού νομίσματος για την Ελλάδα, εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Ο ίδιος φέρεται να ανέφερε την ιδέα επιβολής παράλληλου νομίσματος σε πρόσφατη συνάντηση με δύο ανθρώπους που την παρακολούθησαν και οι οποίοι διατηρούν την ανωνυμία τους. Στην ίδια σύσκεψη ο γερμανός υπουργός έφερε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, που χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της νομισματικής ένωσης, συμπληρώνει το Bloomberg.

Τα σχόλια αυτά υπονοούν ότι κάποιοι ήδη στην Γερμανία προετοιμάζονται για μια παρόμοια εξέλιξη για την Ελλάδα. Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του ίδιου του κυρίου Σόιμπλε στην γαλλική εφημερίδα Les Echo , όπου ανέφερε πως «έχουμε υπ’ όψιν μας αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν τις σχολιάζουμε».

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εισάγοντας ένα παράλληλο νόμισμα, όπως τα IOUs, θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός σεναρίου με προοπτική επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.  Αναλυτές της Goldman Sachs πρόσφατα κυκλοφόρησαν μια εργασία, βάσει της οποίας συνθήκες σαν αυτές της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. बहुत सुन्दर à¤#&2­िव&…2381;यक्तà#¤367;, शोभना जी का परिचय जानकार बेहद प्रसन्नता हुई, शुभकामनाएं!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ