Λίγες μέρες μετά την ρωσική πυραυλική δοκιμή που κατέστρεψε ένα παροπλισμένο δορυφόρο και δημιούργησε περίπου δύο χιλιάδες νέα διαστημικά σκουπίδια ειδικοί από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η «χωματερή» που έχει δημιουργηθεί λίγο έξω από τη Γη και αυξάνει συνεχώς τον όγκο της είναι πιθανό να μορφοποιηθεί σε ένα δακτύλιο που θα περιβάλλει τον πλανήτη μας όπως συμβαίνει με τον Κρόνο και άλλους πλανήτες που διαθέτουν δακτυλίους.
Την πρόβλεψη έκανε ο Τζέηκ Άμποτ, επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ που μαζί με συναδέλφους του από το πανεπιστήμιο έχουν συστήσει μια ομάδα έρευνας για την ανάπτυξη κάποιας μεθόδου καθαρισμού της περιοχής γύρω από τη Γη από τα σκουπίδια που κυκλοφορούν σε αυτή δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και συνεχείς απειλές για τη διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 170 εκατ. αντικείμενα με μέγεθος κάτω από ένα εκατοστά. Η NASA υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 500 χιλιάδες σκουπίδια από 1-10 εκατοστά και 23 χιλιάδες αντικείμενα με μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ τα οποία είναι και τα πλέον επικίνδυνα αφού μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ή ακόμη και ανεπανόρθωτες ζημιές αν πέσουν πάνω σε ένα πύραυλο, διαστημικό σκάφος, δορυφόρο ή όποια άλλη διαστημική κατασκευή.
Πρόσφατα η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» παρουσίασε ρομποτικά συστήματα καθαρισμού της διαστημικής χωματερής. Πρόκειται για συστήματα που θα χρησιμοποιούν περιστρεφόμενους μαγνήτες οι οποίοι θα θέτουν εκτός της τροχιά τους τα διαστημικά σκουπίδια όποιο σχήμα, ταχύτητα ή κίνηση έχουν αυτά. Οι μαγνήτες θα σπρώχνουν αυτά τα σκουπίδια είτε προς την γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν από την τριβή είτε προς διαστημικές περιοχές μακριά από την Γη. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τον τρόπο ώστε οι μαγνήτες που προτείνουν να μπορούν να «συλλαμβάνουν» όχι μόνο μεταλλικά αντικείμενα αλλά και μη μεταλλικά που θεωρητικά ένας μαγνήτης δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους.
Προτεινόμενα για εσάς