Η κυβέρνηση παραδίδει τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτες

Η κυβέρνηση παραδίδει τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτεςΓια «παράδοση του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες» και «πλήγμα στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» κάνει λόγο η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωσή της σχετικά με το νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας.

«Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και γενικευμένης κοινωνικής κρίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει απτόητη την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για την ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών του Κοινωνικού Κράτους και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνική πλειοψηφία και το δημόσιο συμφέρον» αναφέρει συγκεκριμένα η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει: «Σε συνέχεια της μετατροπής του ΕΟΠΠΥ σε ‘ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία’, σήμερα ο κ. Χατζηδάκης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που πλήττει τον σκληρό πυρήνα του Κοινωνικού Κράτους με την παράδοση του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες. Αποτελεί το νέο μεγάλο πλήγμα στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και στον βασικό του πυλώνα που είναι ο ΕΦΚΑ, μετά την πρόσφατη παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την πρόβλεψη ίδρυσης του ΤΕΚΑ ως επενδυτικού βραχίονα τζογαρίσματος των εισφορών των ασφαλισμένων».

Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου το νομοσχέδιο συνιστά «μία πρωτοφανή αντικοινωνική και αντισυνταγματική κίνηση, η οποία είναι ταυτόχρονα ατελέσφορη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ».  «Ο Υπουργός Εργασίας δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στους συνταξιούχους  και τους ασφαλισμένους γιατί επί δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έγιναν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και καθυστερεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του φορέα» συμπληρώνει.

Κατηγορεί επίσης τον κ. Χατζηδάκη ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του επιστράτευσε τον κοινωνικό αυτοματισμό και εξαπέλυσε συστηματική επίθεση και δυσφήμιση στον ΕΦΚΑ και στους δημοσίους υπαλλήλους». «Η πολιτική σκοπιμότητα είναι προφανής. Αφενός, συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ για το φιάσκο των αναδρομικών και τον υπερτριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, και μετάθεση ευθυνών στα στελέχη του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Αφετέρου, η προετοιμασία του εδάφους, μέσω της απαξίωσης του ΕΦΚΑ και συνολικά του δημοσίου τομέα, για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και τη προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. Κάτι που επιχειρήθηκε ήδη στον ΕΦΚΑ με πλήρη αποτυχία με την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην έκδοση των συντάξεων» αναφέρει. 

Δηλώνει τέλος πως «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία και σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο».

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *