Οι περισσότεροι δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση, λένε οι επιστήμονες

Οι περισσότεροι δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση, λένε οι επιστήμονες


Τα εμβόλια κατά του Covid-19 λειτουργούν τόσο καλά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ακόμη αναμνηστική δόση. Αυτό υποστήριξε μια ομάδα επιστημόνων στο ιατρικό περιοδικό The Lancet- ανάμεσά τους δύο εξέχοντες εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Πρόκειται για τους Philip Krause και Marion Gruber, οι οποίοι πριν από δύο εβδομάδες παραιτήθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Την ώρα που το Ισραήλ χορηγεί ήδη τρίτη δόση του εμβολίου και εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης και τέταρτης δόσης και ενώ η μία μετά την άλλη οι χώρες προσαρμόζουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα για να περιλαμβάνουν μία επιπλέον δόση, οι επιστήμονες προτείνουν στις κυβερνήσεις να «πατήσουν παύση» και να επικεντρωθούν στην ανοσοποίηση των ανεμβολίαστων.

Ουσιαστικά προτείνουν μια στάση αναμονής μέχρις ότου είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα για το ποια ενισχυτικά εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά και σε ποιες δόσεις.

Η δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet βασίστηκε στην εκτίμηση των επιστημόνων σε ένα ευρύ φάσμα μελετών παρατήρησης στον πραγματικό κόσμο, καθώς και σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές.

«Καμία από τις μελέτες δεν παρείχε αξιόπιστες αποδείξεις για σημαντική μείωση της προστασίας από σοβαρές ασθένειες», έγραψαν οι συγγραφείς. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι παρενεργειών εάν εισαχθούν ενισχυτικές δόσεις πολύ σύντομα ή πολύ ευρέως, είπαν.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι για το θέμα δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιστημονική. Ακόμη και μια μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι της εξάπλωσης του Covid μπορεί να επιβαρύνει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και «ως εκ τούτου δεν υπάρχει προσέγγιση« για όλους », δήλωσε ο Azra Ghani, πρόεδρος επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College London.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *