Οι ποταμοί του Τιτάνα έχουν μεγάλο βάθος

Οι ποταμοί του Τιτάνα έχουν μεγάλο βάθος


Στη φωτογραφία εικονίζεται το Dragonfly, το drone που εξερευνήσει τον Τιτάνα και πιθανώς να γνωρίζει καλά που πρέπει να κινηθεί χάρις στις πληροφορίες που συλλέγονται από τα ποτάμια του δορυφόρου.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής αστρονόμους του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ υποστηρίζουν οι ποταμοί του Τιτάνα έχουν μεγαλύτερο βάθος από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης στοιχεία για τους μηχανισμούς των ποταμών (διαδικασίες αποστράγγισης κ.α.) τα οποία όπως εκτιμούν μπορούν να αποκαλύψουν ένα ευρύ πεδίο γεωλογικών στοιχείων για τον δορυφόρο τα οποία εκτός των άλλων θα βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα αν διαθέτει συνθήκες που να μπορούν να υποστηρίζουν την παρουσία της ζωής. Επίσης τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στην χαρτογράφηση διαφόρων περιοχών του δορυφόρου ώστε να οργανωθούν καλύτερα οι επερχόμενες αποστολές εξερεύνησης του.

«Οι ποταμοί του Τιτάνα είναι οι κεντρικές αρτηρίες μεταφοράς ιζημάτων. Μπορούμε μελετώντας τους ποταμούς μπορούμε να δούμε πώς κατευθύνεται η οργανική ύλη στην επιφάνεια του Τιτάνα και να εντοπίσουμε περιοχές όπου η ύλη αυτή συγκεντρώνεται κοντά σε σημεία τεκτονικού ενδιαφέροντος ή πιθανώς κοντά σε κρυοηφαίστεια. Επιπλέον αυτή η ύλη η μπορεί να εισρεύσει σε κάποιο υπόγειο ωκεανό ή να αναμιχθεί με νερό σε υγρή μορφή που υπάρχει στο υπέδαφος και ανεβαίνει στην επιφάνεια του δορυφόρου» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Άλεξ Χέις, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο Κρόνος διαθέτει περισσότερους από 80 δορυφόρους και γνωρίζαμε ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι το Τιτάνας. Οι διάφορες παρατηρήσεις και κυρίως οι αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία. Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.

Οι διαστημικές εταιρείες μελετούν διάφορες προτάσεις εξερεύνησης του Τιτάνα και ειδικότερα των λιμνών υδρογονανθράκων που διαθέτει. H NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2027 ένα σκάφος με προορισμό τον Τιτάνα το οποίο θα μεταφέρει ένα drone που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο. Η πρόσφατη επιτυχής αποστολής του drone στον Άρη δημιουργεί αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και στον Τιτάνα. Ειδικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες αποικίες ανθρώπων στον Τιτάνα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *