«Κανονικότητα» τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2021

«Κανονικότητα» τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2021


Από την έντυπη έκδοση

Στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης κινδυνεύουν να πέσουν και πάλι από φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς το μέτρο, μετά την περσινή αναστολή του λόγω πανδημίας, επανέρχεται για τα φετινά εισοδήματα. Νέες παρεμβάσεις ή αλλαγές στο εν λόγω καθεστώς δεν υπήρξαν, γεγονός που σημαίνει ότι το 2022 επανέρχεται η… φορολογική κανονικότητα για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες κ.ά., οι οποίοι εάν δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους, θα φορολογηθούν με βάση τα ισχύοντα τεκμήρια.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η… τύχη των τεκμηρίων, αλλά και αρκετών φορολογουμένων θα κριθεί τον Φεβρουάριο, δηλαδή λίγο πριν ανοίξουν οι «πύλες» του TAXIS για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις, οπότε και θα υπάρχουν στη διάθεση της ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία και εικόνα των εισοδημάτων του 2021, ενώ όλα εξαρτώνται φυσικά και από την πορεία της πανδημίας και των ενδεχόμενων νέων μέτρων που θα έχουν ληφθεί ή πρέπει να ληφθούν.

Στο πλαίσιο αυτό τα τεκμήρια διαβίωσης με τα οποία θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

– Oι κατοικίες: Tο τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

– Tα αυτοκίνητα: Tο τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ. εκ.

– Tα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

– H δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

– Tα σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

– Oι πισίνες: Tο τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Το ισχύον πλαίσιο

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται σε 3.000 ευρώ αν κάποιος φορολογούμενος είναι άγαμος ή έγγαμος ή διαζευγμένος ή χήρος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης ή σε 5.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης (2.500 ευρώ για τον καθέναν).

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το τεκμήριο για την κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:

* μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.,

* από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.,

* από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.,

* από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.,

* από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Επίσης, για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Τα ανωτέρω εξάλλου ποσά προσαυξάνονται κατά 20% για τις μονοκατοικίες, κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που η αντικειμενική τους αξία υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο. Τα συγκεκριμένα, ωστόσο, τεκμήρια είναι μειωμένα κατά 50% για τις δευτερεύουσες κατοικίες.

Από την άλλη πλευρά τα τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. καθορίζονται ως εξής:

* για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ,

* για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά,

* για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά,

* για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Όλα τα ανωτέρω ποσά μειώνονται φυσικά ανάλογα με την παλαιότητά τους.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *