Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca

Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca


Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεποστήμιο της Οξφόρδης προσφέρει περιορισμένη προστασία έναντι της ήπιας νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής.

Η φαρμακευτική, ωστόσο, σημείωσε ότι πιστεύει ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την πιο μεταδοτική παραλλαγή κορωνοϊού. 

Τα προκαταρκτικά ευρήματα από μια μικρή μελέτη πάνω από 2.000 ατόμων δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.  Τα αποτελέσματα της μελέτης, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους Financial Times και επιβεβαιώθηκαν από την AstraZeneca, υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει περιορισμένη προστασία έναντι της ήπιας και μέτριας νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή.

Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να αποδείξουν σωστά εάν το εμβόλιο θα αποτρέψει σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία που προκαλούνται από την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, επειδή εκείνοι που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν κατά κύριο λόγο νέοι, υγιείς ενήλικες. 

Η εταιρεία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το εμβόλιο θα προσφέρει προστασία έναντι σοβαρών περιπτώσεων, διότι δημιούργησε εξουδετερωτικά αντισώματα παρόμοια με αυτά άλλων εμβολίων κορωνοϊού.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι συνεργάζεται με την AstraZeneca για να «βελτιστοποιήσει» την παραγωγή εμβολίων, εφόσον χρειαστεί να προσαρμοστεί σε μια νέα παραλλαγή του ιού Σημείωσε μάλιστα πως ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο το φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με τον Δρ Μάικλ Χεντ, ανώτερο ερευνητή στην παγκόσμια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, εάν το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca ήταν λιγότερο προστατευτικό έναντι της ήπιας νόσου, αλλά απέτρεπε σοβαρές ασθένειες, αυτό θα «εξακολουθεί να είναι αρκετά καλό αποτέλεσμα». «Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε πολύ από τα [αναφερόμενα ευρήματα] ακόμη, αλλά πρέπει να δούμε την πλήρη μελέτη για να προσδιορίσουμε ποιες είναι πραγματικά οι επιπτώσεις», είπε στο BBC.

Πάνω από 100 περιπτώσεις παραλλαγής της Νότιας Αφρικής έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

.naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *