Λύση στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών παθήσεων του αναπνευστικού

Λύση στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών παθήσεων του αναπνευστικού


Απάντηση στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος δίνουν οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι βιολογικές αυτές θεραπείες αφορούν ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα, ρινικούς πολύποδες και βρογχικό άσθμα. Να σημειωθεί ότι γενικά τα φλεγμονώδη και αλλεργικά νοσήματα ρινός ταλαιπωρούν το 25% των πολιτών του δυτικού κόσμου.

«Μετά από μακροχρόνια έρευνα, είναι γνωστός πλέον σε μεγάλο βαθμό ο μηχανισμός ανάπτυξης και δημιουργίας των φλεγμονωδών και αλλεργικών νοσημάτων ρινός με ή χωρίς δημιουργία πολυπόδων. Όταν δημιουργείται φλεγμονή από εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα (αλλεργιογόνο, μολυσμένο αέρα) ο οργανισμός παράγει ιντερλευκίνες, ουσίες που δίνουν εντολή να κινητοποιηθούν όλα τα αμυντικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των βλαβερών παραγόντων, που προκάλεσαν την φλεγμονή.

Οι νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, έχουν την ιδιότητα να αδρανοποιούν τις ιντερλευκίνες, να κατευνάζουν τα συμπτώματα της φλεγμονής και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα με ή χωρίς ανάπτυξη πολυπόδων, υποτροπιάζοντες πολύποδες , όπως και αλλεργικών νοσημάτων», δήλωσε ο καθηγητής Ω.Ρ.Λ. του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του συνεδρίου Ιωάννης Κωνσταντινίδης, με αφορμή το απογευματινό συμπόσιο που έχει τίτλο «Ηωσινοφιλική φλεγμονή στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα»

Τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται με μορφή εμβολίου ή υποδόριας ένεσης 3- 4 φορές ετησίως απαιτούν υποβολή αιτήματος χορήγησης και προέγκριση, αφού είναι υψηλού κόστους. Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από τον ΕΟΦ, προκειμένου τα μονοκλωνικά αντισώματα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται, αφού αναμένεται να αποτελέσουν θεραπεία σε ομάδες ασθενών στους οποίους η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων δεν απέδωσε και επανεμφανίστηκαν ή σε όσους έχουν βαριά συμπτωματολογία με έντονη δυσκολία αναπνοής και παράλληλο βρογχικό άσθμα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί υψηλό θεραπευτικό κόστος και επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες υγείας.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *