Με το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Νέαρχος» ξεκινά η εφαρμογή του νόμου για τη νησιωτικότητα

Με το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Νέαρχος» ξεκινά η εφαρμογή του νόμου για τη νησιωτικότητα


Στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος «Νέαρχος», που προβλέπει ο Ν.4770/21 περί Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, υπό την προεδρία του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη, τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών, Δημήτρης Σταμάτης, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ο συντονισμός δράσης για την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αφενός να συνεργαστούν για την έκδοση των δύο ΚΥΑ που προβλέπονται από τον Νόμο, αφετέρου να προχωρήσουν στη σύσταση τεχνικής γραμματείας, προκειμένου εντός του 2021 να βγουν οι πρώτες προσκλήσεις για ένταξη και υλοποίηση έργων.

Σύμφωνα με το ΥΝΑΝΠ, το πρόγραμμα «Νέαρχος» αποτελεί «εργαλείο “κορωνίδα”» για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων και λειτουργιών στον νησιωτικό χώρο. Εξασφαλίζει την ένταξη λιμενικών έργων κι εγκαταστάσεων, έργων αφαλατώσεων και δικτύων διανομής ύδατος, κυρίως σε μικρά, άνυδρα και απομακρυσμένα νησιά, καθώς και τη χρηματοδότηση πολυτετών συμβάσεων για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως «υλοποιούμε τη δέσμευση που έδωσα στους νησιώτες μας για άμεση υλοποίηση του Νόμου, ώστε να μη χαθεί ούτε μια ημέρα για την ενεργοποίηση των διατάξεων για τη χρηματοδότηση της Εθνικής Στρατηγικής για να νησιά.

Η αναπτυξιακή πορεία της νησιωτικής Ελλάδας είναι διασφαλισμένη με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και στόχος μας είναι το πιο σημαντικό από αυτά, το πρόγραμμα “Νέαρχος” να λειτουργήσει με τις πρώτες εντάξεις έργων, μέσα στο 2021» είπε. 

Στην τηλεδιάσκεψη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, η αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών, Χριστίνα Γιοβάνη, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη του ΥΝΑΝΠ και του Ταμείου.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *