Μέτρα στήριξης 11 δισ. ευρώ φέτος

Μέτρα στήριξης 11 δισ. ευρώ φέτος


Μέτρα στήριξης που αντιστοιχούν σε λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ για φέτος αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση σύμφωνα με την 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Στην έκθεση των θεσμών αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων ωστόσο παρατηρείται επιβράδυνση λόγω των συνθηκών που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Το συνολικό πακέτο των μέτρων στήριξης φέτος θα ανέλθει σε πάνω από 11 δισ. ευρώ (στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 9,4% του ΑΕΠ το 2020). Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, σημειώνεται ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση καθώς συνέβαλαν στην συγκράτηση της ανεργίας.

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην έκθεση τονίζεται ότι η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει αναιμική το α΄εξάμηνο του έτους  καθώς τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο του 2020 παραμένουν σε ισχύ. Μέτρα τα οποία είναι αναγκαία για την διάσωση ζωών, ωστόσο θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρεται στην υψηλή αβεβαιότητα που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την επιτυχία του εμβολιασμού.

Αβεβαιότητα, υπάρχει και στην ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα όταν θα αρθούν τα μέτρα στήριξης καθώς θα χρειαστεί να υπάρχει προσεκτικός σχεδιασμός προκειμένου να αποφευχθούν πτωχεύσεις.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η παρατεταμένη προσφυγική κρίση αποτελούν δύο ακόμα στοιχεία που συντελούν στην αύξηση της αβεβαιότητας ως προς τις  προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Στην έκθεση γίνεται λόγος για πρόοδο στη δέσμευση αποτίμησης του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης με ουδέτερη απόδοση στον ΕΝΦΙΑ έως τα τέλη Απριλίου».

Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα  γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *