Ν. Σύψας: Μόνο ένα μονοκλωνικό αντίσωμα φαίνεται αποτελεσματικό

Ν. Σύψας: Μόνο ένα μονοκλωνικό αντίσωμα φαίνεται αποτελεσματικό



Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα τελευταία νέα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα αντιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων ανακοίνωσε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας (Εργαστήριο και Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Λαϊκό Νοσοκομείο) Νικόλαος Σύψας σε ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία COVID-19 που έγινε σήμερα Δευτέρα στο Αμφιθέατρο φυσιολογίας «Γ.Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής.

Όπως είπε ο καθηγητής, αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντιικά φάρμακα έχουμε καλά νέα και κακά νέα. Τα καλά νέα αφορούν τα αντιϊκά φάρμακα, καθώς η Gilead πρόκειται να ανακοινώσει ότι η ρεμντεσιβίρη που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες σε πρώιμα στάδια του νοσηλευόμενους με νόσο Covid-19 δεν επηρεάζεται από την μετάλλαξη Όμικρον. Όπως είπε, η παραλλαγή Όμικρον εμπεριέχει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις αλλά πάνω από 30 εξ αυτών εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα και συγκεκριμένα στο σημείο που η πρωτεΐνη ακίδα χρησιμοποιεί για να προσδεθεί στο κύτταρο και να εισέλθει σε αυτό. Όμως τα φάρμακα τα αντιικά έχουν άλλους στόχους, κυρίως, έχουν ένζυμα για τα οποία υπεύθυνο είναι εντελώς διαφορετικό τμήμα τους γονιδιώματος του ιού που δεν έχει μεταλλάξεις ή έχει μια μετάλλαξη το πολύ. Επομένως, δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητά τους.

Το ίδιο αφορά και το φάρμακο της Merck (MSD στην Ελλάδα) όσον αφορά την μολνοπιραβίρη, βέβαια – όπως συμπλήρωσε ο κ. Σύψας – η Merck (MSD) πρέπει να κάνει κάποιες συμπληρωματικές μελέτες οι οποίες και διεξάγονται αυτή τη στιγμή και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Τέλος η Pfizer για το δικό της φάρμακο με την ονομασία Paxlovid φαίνεται ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητα του διότι δεν επηρεάζεται καθόλου ο μοριακός στόχος που έχει στον ιό.

Τα κακά νέα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σύψας, αφορούν τα μονοκλωνικά αντισώματα που ήδη δημοσιεύθηκε μια μεγάλη μελέτη από την Κολωνία και δείχνει ότι από τα 7 εμπορικά διαθέσιμα μόνο ένα δουλεύει, το sotrovimab (GSK) διατηρεί τη δραστικότητα του, όλα τα υπόλοιπα την χάνουν και πολύ φοβάμαι ότι τα στοιχεία αυτό που στηρίζονται σε πειράματα σύντομα θα επιβεβαιωθούν και κλινικά. Επομένως, εφόσον επικρατήσει η Όμικρον, θα έχουμε πρόβλημα με τη χρησιμότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *