Νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ινδία

Νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ινδία


Μια νέα παραλλαγή διπλά μεταλλαγμένη του κορωνοϊού και 771 άλλες έχουν εντοπιστεί σε δείγματα που συλλέχθηκαν από 18 πολιτείες σε ολόκληρη την Ινδία.

Σύμφωνα με το BBC, από τα 10.787 δείγματα, τα 736 ήταν θετικά στο βρετανικό στέλεχος, 34 στο στέλεχος της Νότιας Αφρικής και ένα για την παραλλαγή της Βραζιλίας. 

Η έκθεση έρχεται την ώρα που στην Ινδία καταγράδονται ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα Covid-19. Σύμφωμα, ωστόσο, με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των μολύνσεων και αυτών των παραλλαγών.

Η Ινδία ανακοίνωσε 47.262 νέα κρούσματα και 275 θανάτους την Τετάρτη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε θανάτους που έχει καταγραφεί φέτος. 

Η ινδική κοινοπραξία SARS-CoV-2 για τη γονιδιωματική (INSACOG), μια ομάδα 10 εθνικών εργαστηρίων υπό το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, ανέλυσε τη γονιδιωματική αλληλουχία των δειγμάτων, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον γενετικό κώδικα ενός οργανισμού, στην περίπτωση αυτή, του ιού.

Ο γενετικός κώδικας του ιού λειτουργεί όπως το εγχειρίδιο οδηγιών του. Οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι συχνές, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι ασήμαντες και δεν προκαλούν καμία αλλαγή στην ικανότητά του να μεταδίδει ή να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη. Ωστόσο, ορισμένες μεταλλάξεις, όπως αυτές της Βρετανίας ή της Νότιας Αφρικής, μπορούν να κάνουν τον ιό πιο μολυσματικό και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πιο θανατηφόρο.

Μια διπλή μετάλλαξη, εξηγεί ο ιολόγος Σαχίντ  Τζεμίλ, είναι «δύο μεταλλάξεις που ενώνονται στον ίδιο ιό». «Μια διπλή μετάλλαξη στις βασικές περιοχές της πρωτεΐνης του ιού μπορεί να αυξήσει αυτούς τους κινδύνους και να επιτρέψει στον ιό να ξεφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα και να τον κάνει πιο μολυσματικό», προσθέτει.

Η πρωτεΐνη ακίδα είναι το μέρος του ιού που χρησιμοποιεί για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας υποστήριξε ότι σύμφωνα με την ανάλυση των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από το κράτος της δυτικής Μαχαράστρα εμφανίζεται «αύξηση των δειγμάτων με τις μεταλλάξεις E484Q και L452R» σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

«Τέτοιες (διπλές} μεταλλάξεις παρέχουν ανοσολογική διαφυγή και αυξημένη μολυσματικότητα», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε δήλωσή του.  Ο Δρ Τζεμίλ πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρχει ξεχωριστή γενεαλογία στην Ινδία με τις μεταλλάξεις L452R και E484Q να πηγαίνουν μαζί». 

Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με τις μεταλλάξεις. «Αν και έχουν βρεθεί στην Ινδία VOCs (Παραλλαγές Ειδικού Ενδιαφέροντος- Variants of Concern-VOC)  και μια νέα παραλλαγή διπλής μετάλλαξης, αυτές δεν έχουν ανιχνευθεί σε αριθμούς επαρκείς ώστε να δημιουργήσουν μια άμεση συσχέτιση ή να εξηγήσουν την ταχεία αύξηση των περιπτώσεων σε ορισμένες πολιτείες», αναφέρεται. 

«Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς και να βεβαιώνουμε ότι καμία από τις παραλλαγές ειδικούς ενδοιαφέροντος δεν εξαπλώνεται στον πληθυσμό. Το γεγονός ότι δεν συμβαίνει τώρα δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί στο μέλλον. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία αρκετά νωρίς», είχε υποστηρίξει νωρίτερα μέσα στο μήνα ο Δρ Τζεμίλ στο BBC. 

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *