Η συντεταγμένη μετάβαση δραχμή δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για την εθνική ανεξαρτησία, την έξοδο από την κρίση, την πορεία στην ανάπτυξη και την ανάταξη της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Αυτή η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα που χρησιμοποιούν 215 χώρες σε σύνολο 240 περίπου στον κόσμο, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία όσο και πρακτικά εφαρμόσιμη. Αναγκαία γιατί έχει πλέον φανεί ολοκάθαρα ότι η χώρα μας με την παγίδα χρέους,το υπερτιμημένο ευρώ και τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, αλυσοδένεται από τους δανειστές και κατολισθαίνει συνέχεια στον οικονομικό Καιάδα χωρίς καμιά ελπίδα ανάκαμψης. Και είναι πρακτικά εφαρμόσιμη, αφού έχουν αλλάξει σημαντικά τελευταία οι διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες.

Επιπλέον, το Grexit εντάσσεται στα σχέδια του Βερολίνου για τη  δημιουργία σκληρού πυρήνα μιας ελεγχόμενης από τη Γερμανία ευρωζώνης με ισχυροποίηση του ευρώ  έναντι του δολαρίου. Αλλά και η Προτεσταντικού τύπου  σιδηρά   πειθαρχία  που μας επιβλήθηκε, μπορεί και  να λειτουργήσει ως ένα σκληρό μάθημα για  να μην επαναληφθούν δικά μας λάθη του παρελθόντος. Στον τελευταίο απόηχο των μεγάλων ανατροπών στο παγκόσμιο σκηνικό με το Brexit, την ήττα των Κλίντον – Ομπάμα, οι οποίοι είχαν επιβάλλει την παραμονή μας στην ευρωζώνη, την αμφισβήτηση της παγκοσμιοποίησης, τη ραγδαία άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, την καθίζηση των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, την αναμενόμενη ήττα των ευρωϋπηρετών στις Ιταλικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, την οικονομική στασιμότητα της ευρωζώνης, σηματοδοτούν ανατροπές.  Στα πλαίσια και των τελευταίων εξελίξεων, αναδημοσιεύουμε το ολοκληρωμένο και μερικώς αναμορφωμένο πρόγραμμα 26 σημείων συντεταγμένης μετάβασης στη δραχμή,με ορισμένες προεκτάσεις  και πέραν  των στενών οικονομικών δεδομένων [1]

Εισαγωγική περίληψη

Στο πρόγραμμα  των 27 σημείων προκρίνεται μια αρχική μεταβατική περίοδος με στάση πληρωμών και έκδοση προσωρινού ηλεκτρονικού χρήματος  με ισοτιμία 1/1 προς το ευρώ. Αυτό είναι αναγκαίο για την αρχική φάση των διαπραγματεύσεων  με τους Εταίρους, για το φιλικό Grexit, προσωρινό ή μόνιμο. Η δυνατότητα άμεσης παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία χωρίς την προσφυγή σε τρίτους, αποτελεί το κλειδί για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι δε θα μπορούν να ανοιγοκλείνουν εκβιαστικά τον κρουνό παροχής χρήματος όπως κάνουν τώρα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι συνετό να υπερεκτιμήσουμε τις απαιτήσεις και προσδοκίες μας, αγνοώντας τη γεωπολιτική υπεροπλία των δανειστών.

Με τη γλώσσα της λογικής, με κατάλληλες κινήσεις και ενέργειες, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από το σημερινό απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο. Αυτή η διαπραγμάτευση αν μη τι άλλο, δε θα γίνει με το πιστόλι στον κρόταφο. Σε δεύτερη φάση,ακολουθεί η έκδοση της νέας δραχμής με  υποτίμησή της κατά 25% . Μία νέα δραχμή θα αντιστοιχεί  σε  0,75 ευρώ (1/0,75 ), με κλείδωμα της ισοτιμίας  σε αυτά τα επίπεδα, όπως έχει προταθεί  από τους δανειστές, οι οποίοι επιπλέον, έχουν προτείνει σε αυτή την περίπτωση, να μας χορηγήσουν 50 δις και να εγγυηθούν την ως άνω ισοτιμία. Το ευρώ  μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί παράλληλα με τη δραχμή, μια πρακτική που ακολουθείται με διάφορους τρόπους σε πολλές  χώρες διεθνώς και στην Ευρώπη

Μετά από μια αρχική περίοδο διάρκειας ενός περίπου χρόνου, προβλέπεται ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ, των μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων γενικότερα, σε επίπεδα  της τάξης του  5-7% ετησίως,  αλματώδης αύξηση της απασχόλησης, με τη δημιουργία άνω του 1,4εκ. θέσεων εργασίας και συμπίεση της ανεργίας κάτω του 10%. Ο πληθωρισμός που αποτελεί  τον κύριο αν όχι το μόνο  κίνδυνο της  μετάβασης, ελέγχεται  με μέτρα που παρατίθενται στο πρόγραμμα σε επίπεδα κάτω του 8-10% στην αρχική φάση και κάτω του 6% λίγο αργότερα. Ζήτημα επάρκειας  αγαθών για  είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες, καύσιμα  δεν υφίσταται όπως αναλύεται , γεγονός που ενισχύεται καταλυτικά από το σημερινό μικρό πλεόνασμα του γενικού ισοζυγίου πληρωμών και όχι μόνο.

Οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ προστατεύονται με τη μετατροπή τους σε νέες δραχμές, με αναλογία δραχμής /ευρώ 1/0,75, καλύπτοντας έτσι την υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, καταθέσεις 75.000 ευρώ θα ισούνται με 100.000 νέες δραχμές κ.ο.κ.

Οι τράπεζες ανακεφαλοποιούνται με εθνικό νόμισμα, περιέρχονται σε πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο και αναμορφώνονται στα πλαίσια διεθνών πρακτικών για την προσέλκυση κεφαλαίων. Για τα στεγαστικά δάνεια,  προτείνεται η υποτίμησή τους κατά 50%. Ένα στεγαστικό δάνειο 75.000 ευρώ θα ισοδυναμεί με 75.000 νέες δραχμές κ.ο.κ. Η πρώτη κατοικία προστατεύεται ειδικότερα, ενώ προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για περιπτώσεις αποδεδειγμένα αναξιοπαθούντων δανειοληπτών.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια προτείνεται η υποτίμησή τους κατά 25% και κατά συνέπεια ένα επιχειρηματικό δάνειο 75.000 ευρώ θα ισοδυναμεί με 100.000 νέες δραχμές . Τα «θαλασσοδάνεια» υπάγονται σε δικαστικές διαδικασίες, όπως και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εσκεμμένα και συστηματικά αποφεύγουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Ελέγχεται το «πόθεν έσχες» των πολιτικών και ανώτερων δημόσιων λειτουργών των τελευταίων τριάντα χρόνων και επιβάλλονται  αυστηρές κυρώσεις κατά περίπτωση.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η θέσπιση εγγυημένου κατώτερου εισοδήματος, η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και του κράτους πρόνοιας, με ειδική στοχευμένη μέριμνα για τα ΑΜΕΑ, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τους απολυμένους ώριμους εργαζόμενους, κλπ. Έμφαση δίνεται στον αθλητισμό της γειτονιάς, στην πάταξη της παρανομίας και των ταραξιών στο ποδόσφαιρο, στην αντιμετώπιση της  μάστιγας  των ναρκωτικών, σε μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και αποτροπής της φυγής τους στο εξωτερικό.

Πρώτιστη μέριμνα συνιστά η  προστασία του περιβάλλοντος και η συμβατότητά του με την αειφόρο ανάπτυξη. Ειδική προστασία παρέχεται για τα ποτάμια, τα ρέματα, τον αιγιαλό κλπ από καταπατήσεις και ρύπανση, δημιουργείται μητρώο εξωτερικών ελεγκτών περιβάλλοντος. Προστατεύεται η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη, προάγονται ο ελληνικός πολιτισμός, στηρίζεται  η  ελληνική μουσική, το θέατρο  και οι τέχνες γενικότερα και εξυγιαίνεται άμεσα το καθεστώς παρανομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι δέκα κεντρικοί  αναπτυξιακοί άξονες είναι οι εξής :

1) οι νέες τεχνολογίες,

2) η έρευνα και η  και η καινοτομία,

3) η  βιομηχανία της εκπαίδευσης, με αναβάθμιση και διεθνοποίηση των ελληνικών δημόσιων και  ιδιωτικών Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

4) ο ποιοτικός,θαλάσσιος, ιατρικός, εκκλησιαστικός,συνεδριακός, χειμερινός τουρισμός,

5) η ελληνική εμπορική ναυτιλία,

6) τα ναυπηγεία και οι  ναυπηγοεπισκευές,

7) η σύγχρονη αποδοτική,οικολογική και εναλλακτική γεωργία,

8) η φαρμακοβιομηχανία,

9) οι κατασκευές

10) οι εξαγωγικές δραστηριότητες.

Παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην ελληνική σημαία και τη μεταφορά της έδρας της στον Πειραιά. Κατά προτεραιότητα ενισχύεται η ναυπηγική βιομηχανία και οι ναυπηγοεπισκευές, με ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να καταστεί παγκόσμιο κέντρο ναυπηγικής. Προωθείται η έρευνα, καινοτομία και οι τεχνολογίες της πληροφορικής και του διαδικτύου και δημιουργούνται τεχνολογικά πάρκα όπου διασυνδέονται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με καινοτόμες εταιρικές δράσεις. Δημιουργούνται διεθνή ιδιωτικά Πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο και Ελλήνων Πανεπιστημιακών που διαπρέπουν διεθνώς.

Ενισχύονται οι καινοτόμες  και αποδοτικές δράσεις στη γεωργία  με έμφαση στις οικολογικές και εναλλακτικές καλλιέργειες. Ενισχύονται οι υγιείς κατασκευαστικές εταιρικές δράσεις και προωθούνται οι εξαγωγές και οι ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ιδιαίτερα από την Ομογένεια. Ναυπηγούνται σε ελληνικά ναυπηγεία μικρομεσαία ταχύπλοα σκάφη ειδικά για τις συγκοινωνίες με τα νησιά τα οποία απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, ο οποίος μειώνεται στο 10% για όλη τη χώρα. Δημιουργούνται ή αναστυλώνονται παραδοσιακοί οικισμοί σε μικρά νησιά και ορεινές περιοχές  για την προσέλκυση και τη ξένων και ειδικότερα ομάδων συνταξιούχων. Παραχωρούνται εκτάσεις σε Έλληνες, σε Ομογενείς και σε ενσωματώσημους αλλοδαπούς σε μικρά νησιά για γεωργικές και αναπτυξιακές εκμεταλλεύσεις.Αυστηροποιείται το δικαιοπρακτικό σύστημα και απελαύνονται  μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά.

Προωθείται άμεσα η εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στα υποθαλάσσια γεωγραφικά μας όρια με συνέργειες  συνεκμετάλλευση και δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσα από το υποθαλάσσιο τετράγωνο Ελλάδος, Αιγύπτου,Ισραήλ, Κύπρου, με αυτονόητα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα.

Στο πεδίο των διεθνών μας σχέσεων ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στα πλαίσια των ρεαλιστικών γεωπολιτικών ισορροπιών και εξελίξεων, με πρώτιστο στόχο το συμφέρον της χώρας. Αποκαθιστούμε άμεσα τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Συρία, με την οποία συνάπτεται ειδική αμυντική συμφωνία και το ίδιο γίνεται με τη Βουλγαρία, την Αρμενία και εφ΄όσον είναι δυνατόν, και με το Ιράν, χώρες με τις οποίες αναπτύσσουμε κατά προτεραιότητα οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις.

Για τα ΜΜΕ, δημιουργείται κώδικας δεοντολογίας με υποχρέωσή τους, μεταξύ άλλων, να εκπέμπουν κατά το ήμισυ ελληνικό πρόγραμμα και ελληνική μουσική. Στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που ελέγχει την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, περιέχεται η επιλογή των διευθυντών ενημέρωσης και ο απόλυτος έλεγχος των ειδήσεων και των πολιτικών εκπομπών.

Γενικότερα, στο πρόγραμμα παρατίθενται συγκεκριμένες ,σαφείς, συνοπτικέςπροτάσεις για όλα τα επίμαχα θέματα και προβλήματα, όπως αυτά του μεταναστευτικού και της δημογραφικής γήρανσης, της παιδείας,  υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, για τη μάστιγα των ναρκωτικών, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωργία, τη βιομηχανία, τον τουρισμό,τη ναυτιλία, και τα ναυπηγεία, την έρευνα, την καινοτομία,, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, τη στρατηγική της  ανάπτυξης κλπ.

Η  πρότασή μας για προσφυγή με μελετημένη και συνταγμένη πορεία στο εθνικό νόμισμα, δεν αποτελεί στόχο αλλά το μέσο για την έξοδο από την κρίση, από τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία που δεν έχει βιώσει ποτέ στο παρελθόν ο ελληνικός λαός. Γιατί οφείλουμε να θυμηθούμε πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε σήμερα με το ευρώ. Και να κρίνουμε με τη λογική και όχι με βάση κατευθυνόμενες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις και ιδεοληψίες. Το «Πρόγραμμα 26 Σημείων Συντεταγμένης Μετάβασης στη Δραχμή» προέρχεται από συστηματική, εκτεταμένη και βαθύτατη μελέτη του όλου ζητήματος και υποστηρίζεται αναλυτικά από  την έκδοση πολλών σχετικών μελετών, βιβλίων, μονογραφιών, επιστημονικών και εκλαϊκευμένων άρθρων (βλ. www.odosdracmis.gr και  www.drachmi5.gr  ). Παρουσιάζεται εδώ με την προσθήκη αρκετών νέων στοιχείων που προέρχονται από ενδελεχή μελέτη του όλου θέματος, καινοτόμες σκέψεις προτάσεις ακι συναφείς ανταλλαγές θέσεων και συνδέονται με τελευταίες εξελίξεις.

1.Αρχική φάση: στάση πληρωμών με παροχή ρευστότητας στην οικονομία

Στην αρχική φάση, η χώρα κηρύσσει  στάση πληρωμών, διοχετεύοντας ρευστότητα στην οικονομία με “Υποσχετικές του Δημοσίου” (Άτοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου (ΑΓ/ΕΔ,  Interest-Free Bonds of the Hellenic State, IFB/HS), σε ισοτιμία 1:1 προς το ευρώ. Με δεδομένα τα capital controls και την καθιέρωση των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικού  χρήματος, μπορεί να χορηγηθεί με τον τρόπο αυτό μέρος των μισθών, συντάξεων, παροχών κοινωνικής προστασίας κλπ. Μια «Υποσχετική» που θα πιστώνεται στις κάρτες των δικαιούχων μισθωτών, συνταξιούχων κλπ., θα ισούται με ένα ευρώ και θα χρησιμοποιείται  για συναλλαγές στην εσωτερική αγορά με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Με την άμεση παροχή ρευστότητας στην οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί από ισχυρή θέση με τους δανειστές τη μετάβαση στη δραχμή,αφού οι τελευταίοι δε θα την απειλούν με πάγωμα της παροχής ρευστότητας σε ευρώ.

Σε σύνολο τρεχουσών ετήσιων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 56 δις ευρώ κατά την τρέχουσα περίοδο, οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, ανέρχονται περίπου σε 33 δις, ξεπερνούν δηλ. το 60% του συνόλου των δαπανών. Στην περίπτωση που ποσό 25 δις, δηλ. περίπου τα 2/3 από τα ως άνω 33 δις χορηγηθούν σταδιακά μέσω των «Υποσχετικών», τότε προκύπτει ένα τεράστιο ισοδύναμο ετήσιας εσωτερικής ρευστότητας ανάλογου ποσού. Με το ισοδύναμο αυτό των «Υποσχετικών», απελευθερώνεται συνάλλαγμα 25 δις ευρώ, με το οποίο καλύπτονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις του δημοσίου και παρέχεται ρευστότητα στην οικονομία. Το τεράστιο χρέος που συνεχώς διογκώνεται παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και το εσωτερικό κούρεμα του PSI του 2012, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ριζική αναδιάρθρωση και κούρεμα, όπως έγινε με τα χρέη της Γερμανίας το 1953, καθώς και σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις διάφορων χωρών. Με δεδομένο ότι, σήμερα το ισοζύγιο  πληρωμών μας είναι οριακά πλεονασματικό,λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής των υγρών καυσίμων και των μνημονιακών μέτρων άγριας λιτότητας , δεν υφίστανται άμεσες πιεστικές ανάγκες για τις εισαγωγές αναγκαίων αγαθών και κυρίως καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων.[2] Εκτός από ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, η άμεση ανάσα ρευστότητας, παρέχει δυνατότητες επανεκκίνησης της οικονομίας, στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και  κυρίως τη δημιουργία κλίματος αναπτυξιακών προσδοκιών. Μια τέτοια προοπτική, θα ενισχύσει τα μικρομεσαία εισοδήματα και κατ’ επέκταση την εσωτερική κατανάλωση και εγχώρια ζήτηση, θα αναστρέψει την πορεία αποπληθωρισμού χωρίς κινδύνους υπερπληθωρισμού και γενικότερα, θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, οι απαιτήσεις των δανειστών για αποπληρωμή των χρεών ανέρχεται σε 10%-15 των 177 δις του  ΑΕΠ ετησίως ( 17,7-26 δις).[3] Η αποπληρωμή αυτού του τεράστιου ποσού, ακόμα και με την υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου μέσα από το «Υπερταμείο» που δημιούργησαν και ελέγχουν οι δανειστές για το σκοπό αυτό, είναι εξοντωτική και ανέφικτη. Είναι τουλάχιστον αστείο να υποστηρίζεται ότι, με ένα τέτοιο τεράστιο χρέος που το μεγαλύτερο μέρος του δημιουργήθηκε μέσα στην ευρωζώνη και αυξάνεται συνεχώς, θα βγούμε στις αγορές. Ποτέ και πουθενά, δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά μια κατάσταση βαθιάς οικονομικής ύφεσης με ακόμα περισσότερα υφεσιακά μέτρα, που συνδυάζονται μάλιστα με ένα σκληρό υπερτιμημένο νόμισμα.

2.Έκδοση εθνικού νομίσματος

Σε δεύτερη φάση και με στόχο την άμεση ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εισάγεται η νέα δραχμή υποτιμημένη κατά 25% περίπου έναντι του ευρώ, ώστε η νέα αναλογία δραχμής προς ευρώ  1 : 0,75  Δηλαδή, ένα ευρώ θα ισούται με 0,75 δραχμές και 75.000 ευρώ σε 100.000 δραχμές. Στην πρώτη περίοδο της μετάβασης διάρκειας ενός χρόνου περίπου, διασφαλίζεται η σημερινή αγοραστική αξία των αμοιβών. Δεν υπάρχουν νέες μειώσεις ή φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά δεν παρέχονται για το διάστημα αυτό βελτιώσεις της υπάρχουσας κατάστασης. Με άλλα λόγια η κατάσταση δεν χειροτερεύσει αλλά ούτε και βελτιώνεται στη φάση αυτή του πρώτου περίπου χρόνου. Με δεδομένο το οριακό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών, διασφαλίζεται η επάρκεια σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, πρώτες ύλες που σήμερα με το ευρώ και τη λυμφατική πορεία της οικονομίας, έχει αρχίσει να στερείται η χώρα. Το ευρώ θα συνεχίσει να συνυπάρχει παράλληλα με τη νέα δραχμή, μέχρις ότου αποφασιστεί, αν αποφασιστεί, η απόσυρσή του, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γεγονός είναι πάντως ότι, η ομαλή συνύπαρξη παράλληλων νομισμάτων υφίσταται με διάφορες μορφές σε πολλές χώρες και στην ΕΕ. Χωρίς αμφιβολία, η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας απαιτεί θεραπεία σοκ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και τη συγκρατημένη υποτίμησή του με έλεγχο του υπερπληθωρισμού. Όπως έγινε το 1953 από τον συντηρητικό Σπύρο Μαρκεζίνη και όχι μόνο, αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, τα εισοδήματα και τις κρατικές εισπράξεις.

3.Η πρόταση για φιλικό Grexit

Σύμφωνα με τη πρόταση του «κακού» αλλά ρεαλιστή Βόλφαγκ Σόϊμπλε η οποία γίνεται για λόγους υποστηρικτικούς της Γερμανικής οικονομικής υπεροπλίας όπως εξηγείται συνοπτικά πιο κάτω και πιο αναλυτικά σε άλλα σημειώματά μας και επιστημονικά άρθρα[5], σε περίπτωση φιλικού Grexit, προσωρινού ή μόνιμου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μας παράσχει 50 δις ευρώ σε δύο δόσεις και θα εγγυηθεί τη στήριξη της ισοτιμίας της νέας δραχμής, η οποία με υποτίμηση κατά 25%, θα έχει σταθερή ισοτιμία δραχμή/ευρώ 0,75/1. Η πρόταση αυτή  η οποία είναι σαφώς διαπραγματεύσιμη για βελτιώσεις, καταγγέλλεται άκριτα σχεδόν από παντού, επειδή γίνεται από το συγκεκριμένο πρόσωπο που θεωρείται ύποπτος κακών προθέσεων και μαντάτων. Όμως, παραδόξως, αυτή η πρόταση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Ο λόγος που τίθεται στο τραπέζι είναι όχι φυσικά γιατί το Βερολίνο ξαφνικά συμπάθησε τη δύστυχη Ελλάδα, αλλά στα πλαίσια του υποβόσκοντος πολέμου νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και στο ευρώ[6]. Το Βερολίνο επιδιώκει να ισχυροποιήσει το ευρώ και να το αναγάγει σε βασικό ανταλλάξιμο νόμισμα διεθνώς, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ουάσιγκτον. Έτσι εξηγείται και η μέχρι υστερίας εμμονή της τελευταίας για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, μια εμμονή στην οποία συμπαρίσταται και η Γαλλία, η οποία φοβάται την περαιτέρω ενδυνάμωσης της Γερμανίας. Η προσπάθεια του Βερολίνου για ισχυροποίηση του ευρώ, ασφαλώς και θα καταρρεύσει αν υιοθετηθεί μια χαλαρή πολιτική για την Ελλάδα, αφού θα μεταδοθεί ως ντόμινο και στις άλλες αδύναμες χώρες του νότου. Αν θέλετε το «ευρώ πάση θυσία», θα υποστείτε όλες τις σκληρές του συνέπειες, μοιάζει να μας λέει ο Βόλφαγκ Σόϊμπλε.

4.Ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ και αύξηση εισοδημάτων 5-7%

Το φιλικό Grexit που προτείνεται εδώ, προϋποθέτει  συνετή και χρηστή κρατική διαχείριση, συγκροτημένη αναπτυξιακή στόχευση, ορθολογική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η επανάκτηση του κρατικού ελέγχου των τραπεζών με ανακεφαλαιοποίησή τους με εθνικό νόμισμα, κάτι που βέβαια οι δανειστές δε θα δεχτούν εύκολα. Αλλά η αρχική παροχή ρευστότητας όπως εξηγήθηκε πιο πάνω, θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική μας θέση και στο ζήτημα αυτό. Για το συντεταγμένο  Grexit, προσωρινό ή μόνιμο, εκτιμάται ότι απαιτείται διάστημα ενός χρόνου περίπου για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στο διάστημα αυτό, εφ’ όσον εφαρμοστεί το παρών σχέδιο ή παραλλαγή του κατά περίπτωση, γίνουν οι κατάλληλοι διαπραγματευτικοί χειρισμοί, αποφευχθεί ο πανικός, ο λαϊκισμός και η παροχολογία, δε θα υπάρξουν σοβαροί κλυδωνισμοί. Για τον ίδιο σκοπό, υποβοηθητικό μέσο είναι τα capital controls που έχουν επιβληθεί από την ευρωζώνη. Ύστερα από ένα χρόνο περίπου και με την  προϋπόθεση μιας στιβαρής, χρηστής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ των μισθών, συντάξεων και μέσων εισοδημάτων κατά 5-7% ετησίως.

  1. Απασχόληση και ανεργία

Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας απαιτεί θεραπεία σοκ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και υποτίμησή του κατά 25%. Όπως έγινε το 1953 από τον συντηρητικό Σπύρο Μαρκεζίνη και όχι μόνο, αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά από την αρχική περίοδο προσαρμογής του πρώτου χρόνου, προβλέπεται ισχυρή συμπίεση της ανεργίας σε ποσοστά κάτω του 10%, με δημιουργία σταδιακά άνω του 1,4 εκ. θέσεων εργασίας Συμπληρωματικά μέτρα για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας είναι, η επιδοτούμενη απασχόληση με ειδική έμφαση σε νέους, ΑΜΕΑ, γυναίκες, ώριμους απολυμένους εργαζόμενους, άτομα του κοινωνικού περιθωρίου κλπ. Επίσης, η αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού, η δημιουργία χάρτη εθνικών και τοπικών αναγκών για την αγορά εργασίας και η σύνδεσή του με την εκπαίδευση, προγράμματα δια βίου κατάρτισης, ο εκσυγχρονισμός των γραφείων εργασίας του ΟΑΕΔ, η επιβράβευση της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της καινοτομίας, η προώθηση αποδοτικών πρωτοβουλιών τοπικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της υγιούς μεταποιητικής δραστηριότητας και ειδικότερα των εξαγωγών, η αποτροπή παρασιτικών δραστηριοτήτων της ήσσονος προσπάθειας.

6.Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αποτελεί τον κύριο αν όχι το μοναδικό ορατό κίνδυνο της μετάβασης στη δραχμή. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με τον έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήματος που δεν πρέπει να υπερβαίνει ένα όριο του δείκτη Μ2. Ο δείκτης αυτός με τις σημερινές συνθήκες αποπληθωρισμού, ανενεργού οικονομικού δυναμικού και εκτεταμένης ανεργίας, μπορεί να αντιστοιχεί περίπου σε 20% του ΑΕΠ,  δηλ. σε 37 δις ευρώ ετησίως. Για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και ειδικότερα των πληθωριστικών προσδοκιών, αναγκαία είναι παράλληλα η συνετή δημοσιονομική πολιτική, με αυξήσεις στα εισοδήματα που δε θα προηγούνται αλλά θα ακολουθούν την άνοδο του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει κερδοσκοπικές καταστάσεις, να αντισταθεί σε πιέσεις συντεχνιών, επιχειρηματιών και ομάδων πίεσης, να δώσει την εικόνα σοβαρού διαχειριστή και όχι εύπλαστου πολιτικάντη. Σύμφωνα με μελέτες μας και με βάση ότι οι εισαγωγές προϊόντων αναλογούν στο 25,5% του ΑΕΠ, η μέση-σταθμισμένη αύξηση στις τιμές καταναλωτή, υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται περίπου σε 8-10% στην αρχική φάση της μετάβασης[7]. Αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την αναγκαία θέρμανση και αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας ενώ αργότερα, μπορεί να συγκρατηθεί σε επίπεδα κάτω του 6%. Σήμερα ο πληθωρισμός κινείται σε αρνητικά επίπεδα της τάξης του 1-2%, γεγονός που αποδυναμώνει την οικονομία συμβάλλοντας στο σπειροειδή κύκλο της ανακυκλούμενης ύφεσης. Επισημαίνεται ότι, οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύθηκαν στα ύψη αμέσως με την ένταξή μας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2002. Μετά την ένταξή μας στο ευρώ τον Ιαν. του 2001, η ΕΣΥΕ σταμάτησε να εκδίδει στοιχεία για τον εσωτερικό πληθωρισμό, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν σχετικά επίσημα δεδομένα. Ο σχετικός πίνακας 2 που παρατίθεται εδώ είναι απλώς ενδεικτικός της εκτίναξης στα ύψη των τιμών εκείνης της περιόδου που οφείλεται κυρίως σε προσαρμογή τους στα δεδομένα της ευρωζώνης, σε πληθωριστικές προσδοκίες και στογγυλοποιήσεις των τιμών προς τα επάνω

7.Δάνεια και τραπεζικές καταθέσεις

Με τη μετάβαση στην δραχμή, οι τράπεζες κρατικοποιούνται, ανακεφαλαιοποιούνται με εθνικό νόμισμα και αναμορφώνονται στα πλαίσια διεθνών πρακτικών για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών. Για λόγους οικονομικής δεοντολογίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους έντιμους δανειολήπτες για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια όπως και τους καταθέτες. Όσον αφορά τα τραπεζικά στεγαστικά δάνεια, λόγω της μεγάλης υποτίμησης στις αξίες των κατασκευών και των εισοδηματικών απωλειών των δανειοληπτών, προτείνεται η υποτίμησή τους κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι, ένα στεγαστικό δάνειο 75.000 ευρώ  θα ισοδυναμεί με 50.000 νέες δραχμές (αντί για 100.000 νέες δραχμές με τη νέα ισοτιμία δραχμής προς ευρώ 1:0,75). Η πρώτη κατοικία προστατεύεται ειδικότερα, ενώ προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για περιπτώσεις αποδεδειγμένα αναξιοπαθούντων δανειοληπτών. Για τα επιχειρηματικά δάνεια προτείνεται η υποτίμησή τους κατά 25%. Κατά συνέπεια, ένα επιχειρηματικό δάνειο 75.000 ευρώ θα ισοδυναμεί με 75.000 νέες δραχμές (αντί για 100.000 νέες δραχμές). Ειδική μέριμνα προβλέπεται για συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα υπέστησαν οικονομική καθίζηση εξ’αιτίας της οικονομικής κρίσης. Για το σκοπό αυτό, θεσπίζονται ειδικοί κανόνες, ενώ παράλληλα δημιουργείται δημόσιος φορέας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Τα «θαλασσοδάνεια», οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εσκεμμένα και συστηματικά κωλυσιεργούν την αποπληρωμή των δανείων τους, παρότι έχουν ικανοποιητική ή και ισχυρή οικονομική επιφάνεια, υπάγονται σε δικαστικές διαδικασίες,

Οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ προστατεύονται με τη μετατροπή τους σε νέες δραχμές, με αναλογία δραχμή/ευρώ  0,75:1, ώστε να καλυφθεί πλήρως η υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, καταθέσεις 75.000 ευρώ θα ισούνται με 100.000 νέες δραχμές κ.ο.κ.  Αυτονόητο είναι πως θα ελεγχθούν άμεσα οι παράνομες ή παράτυπες τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες.

8.Τρόφιμα και φάρμακα

Το οριακά έστω πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών κατά την τρέχουσα περίοδο όπως μας διαβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, διασκεδάζει τους έωλους φόβους για ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης. Ειδικότερα  το ισοζύγιό εισαγωγών – εξαγωγών τροφίμων είναι ισοσκελισμένο, όπως αποδεικνύεται και από διάφορες μελέτες και ειδικότερα αυτές της ΠΑΣΕΓΕΣ. Έτσι και αλλιώς, οφείλουμε να αγοράζουμε, να επιμένουμε ελληνικά. Γιατί όταν αγοράζουμε ελληνικά στηρίζουμε την χώρα μας. Και αυτό χρειάζεται να γίνει τρόπος ζωής σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, παρ’ όλη την συρρίκνωση της τα τελευταία χρόνια μέσα από τη συμπίεση που υφίσταται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυεθνικών και την κοινοτική και κυβερνητική πολιτική που προωθεί τον αφανισμό της, μπορεί να καλύψει το 60% των φαρμακευτικών σκευασμάτων και περίπου το 90% των ασθενειών. Για ορισμένα σπάνια νέα φάρμακα  υπάρχει επαρκές συνάλλαγμα. Το παράδοξο είναι ότι, τώρα με το ευρώ και όχι παλαιότερα με τη δραχμή, εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε γιατί αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ή γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Ενώ πολλά φάρμακα για απλές όπως και βαριές αρρώστιες, για πρώτη φορά δεν υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία.

9.Πρώτες ύλες και καύσιμα

Σε αντίθεση με μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ελλάδα διαθέτει, αναλογικά με το μέγεθός της, μεγάλα αποθέματα πρώτων υλών, ορυκτού και φυσικού πλούτου. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας σε αργό πετρέλαιο καλύπτεται από τα ελληνικά διυλιστήρια που διαθέτουν ίδιους πόρους και έχουν συνάψει μακροχρόνιες συμφωνίες με πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Τα διυλιστήριά μας εξάγουν διυλισμένο πετρέλαιο ακόμα και σε πετρελαιοπαραγωγικές χώρες! Επιπλέον, η πτώση της τιμής των καυσίμων τελευταία βοηθά την αυτάρκειά μας σε καύσιμα. Επισημαίνεται επίσης ότι, η υψηλή τιμή των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα δεν οφείλεται στο κόστος αγοράς, αλλά στην βαρύτατη επιβάρυνσή τους από φόρους. Με τη δραχμή, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, όπως δεν έχουν και όλες οι άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης ή και εκτός της Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Σκόπια, η Αλβανία, κλπ. Και τονίζεται και πάλι εδώ ότι, σήμερα το οριακά πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συνεπάγεται επάρκεια σε εισαγωγές αγαθών πρώτης ανάγκης και ειδικότερα καυσίμων, πρώτων υλών, τροφίμων, φαρμάκων. Δημιουργούνται δύο νέα διυλιστήρια, καθώς και κέντρο υποδοχής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ή στην Καβάλα. Προωθείται άμεσα η εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων που υπάρχουν στα υποθαλάσσια γεωγραφικά μας όρια με ενδιαφερόμενες εταιρείες κυρίως από τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση και δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσα από το υποθαλάσσιο τετράγωνο Ελλάδος, Αιγύπτου,Ισραήλ, Κύπρου. Η προοπτική αυτή, εκτός από μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, προσδίδει σημαντική  γεωπολιτική ασφάλεια  στη χώρα μας.

10.Μεταναστευτικό και προσφυγικό

Με τη μετάβαση στη δραχμή, επιλύεται αποτελεσματικά χωρίς επώδυνα κατασταλτικά μέτρα, το μείζον πρόβλημα της μαζικής εισροής μεταναστών στη χώρα μας. Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να εξάγουν συνάλλαγμα με ίδιους όρους όπως και οι Έλληνες πολίτες, προσκομίζοντας το πόθεν έσχες των χρημάτων τους. Οι παράνομοι μετανάστες δε θα μπορούν να το κάνουν και αυτό τερματίζει το τεράστιο αυτό πρόβλημα που υποσκάπτει την εθνική υπόσταση της χώρας. Επιπλέον μέτρα είναι, η  διασφάλιση των συνόρων, η αυστηρή πάταξη της δουλεμπορίας, το κλείσιμο των hot spots στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η μεταφορά τους στην ενδοχώρα,η δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας για τους πραγματικούς πρόσφυγες και κλειστών για τους παράνομους μετανάστες με επαναπροώθηση των τελευταίων στις χώρες καταγωγής τους, η απέλαση μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά ο σεβασμός στους πραγματικούς πρόσφυγες και η επιλεκτική νομιμοποίηση ποσοστού μέχρι 8% του ελληνογενούς πληθυσμού ενσωματώσιμων μεταναστών. Παραχωρούνται εκτάσεις σε Έλληνες, σε Ομογενείς και σε ενσωματώσημους αλλοδαπούς σε μικρά νησιά για γεωργικές και αναπτυξιακές εκμεταλλεύσεις. Προκρίνεται η αποφυγή δημιουργίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, μέσω της αποτροπής μαζικής εισόδου μη ενσωματώσιμων μεταναστών, η ισχυρή ενίσχυση της γεννητικότητας της Ελληνίδας μητέρας και η  αποτροπή της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό.

11.Παιδεία

Ενισχύεται η δημόσια παιδεία και τα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με πρόβλεψη της σταδιακής χωροταξικής και θεματικής τους κατανομής, σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές εξελίξεις και τις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας. Προωθείται η έρευνα, η καινοτομία, οι τεχνολογίες της πληροφορικής και του διαδικτύου. Δημιουργούνται τεχνολογικά πάρκα όπου διασυνδέονται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με καινοτόμες εταιρικές δράσεις. Αναπτύσσεται η βιομηχανία της εκπαίδευσης με τη δημιουργία διεθνών ιδιωτικών Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο και Ελλήνων Πανεπιστημιακών που διαπρέπουν διεθνώς. Η χώρα μας οφείλει να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, για την ανάπτυξη μιας ισχυρής διεθνούς «βιομηχανίας της εκπαίδευσης». Είναι η αρχέγονη πατρίδα της γνώσης, διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν διεθνώς,  άριστες κλιματολογικές συνθήκες και κεντρική γεωγραφική θέση μεταξύ βορρά και νότου, δύσης και ανατολής. Ειδικότερη βαρύτητα δίνεται στην επαγγελματική-τεχνική εκπαίδευση, στη συνεχιζόμενη κατάρτιση, στην κατάρτιση μέσω του διαδικτύου, ανασυσταίνονται και αναβαθμίζονται οι υποδομές του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού που κατάργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και ενισχύεται η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.

12.Υγεία και κοινωνική ασφάλιση

Η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση όπως και η κοινωνική πρόνοια αναβαθμίζονται, εκσυγχρονίζονται και συγκεντρώνονται σε τρεις αντίστοιχους κεντρικούς πυλώνες, το ΕΣΥ, το ΙΚΑ και τον ΕΟΠ (Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας). Η σύνταξη καταβάλλεται το αργότερο σε ένα μήνα και το εφ’ άπαξ χορηγείται σύμφωνα με τα παλαιότερα δεδομένα, με ανώτερο πλαφόν 66.500 νέες δραχμές (50.000 ευρώ). Τα κέντρα υγείας, τα ιατρικά εργαστήρια και η υλικοτεχνική υποδομή του ΕΟΠΠΥ εντάσσονται στο ΕΣΥ, το οποίο παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, καλύπτοντας όλη τη χώρα με ενιαίους κανόνες και ελεύθερη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων. Για μη ασφαλισμένους πολίτες γίνονται ειδικές ρυθμίσεις. Οι περισσότερες ιατρικές εξετάσεις, ολοκληρώνονται από δημόσια εργαστήρια και ιατρικό εξοπλισμό του ΕΣΥ, το αργότερο σε τρεις ημέρες. Καθιερώνεται η επτάωρη απασχόληση γιατρών με αξιοπρεπή αντιμισθία και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Λαμβάνεται μέριμνα για την ιατρική κάλυψη απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών και δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Τηλεϊατρικής. Καθιερώνεται σύγχρονη λίστα φαρμάκων σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους και ενισχύεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Καταρτίζονται διακρατικές συμφωνίες για την εξαγωγική προώθηση του ελληνικού φαρμάκου και τη δημιουργία διεθνών ιατρικών υπηρεσιών από ελληνικούς ιατρικούς ομίλους για την προώθηση της ιατροφαρμακευτικής έρευνας και του ιατρικού τουρισμού.

13.Κοινωνική πρόνοια, ΑΜΕΑ, αναξιοπαθούντες, ηλικιωμένοι, ναρκωτικά

Η αναβάθμιση, η ορθολογικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του κοινωνικού κράτους, η στοχευμένη προστασία των αδύνατων μελών της κοινωνίας, αποτελούν πρώτιστο στόχο του παρόντος προγράμματος. Όλοι οι φορείς κοινωνικής πρόνοιας υπάγονται στον ΕΟΠ (Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας), ο οποίος λειτουργεί με σύγχρονες ενιαίες αρχές κοινωνικής προστασίας για τα ΑΜΕΑ τους ανέργους, τους άστεγους, τα άτομα του κοινωνικού περιθωρίου. Εκσυγχρονίζεται και αντικειμενικοποιείται το σύστημα προσδιορισμού της αναπηρίας που συνδυάζεται με εισοδηματικά κριτήρια. Δημιουργούνται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για ΑΜΕΑ που διαχειρίζονται οι συλλογικοί τους φορείς υπό τον έλεγχο του ΟΑΕΔ και παρέχονται ισχυρά κίνητρα για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Θεσπίζεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για αναξιοπαθούντες πολίτες. Ενισχύονται τα ΚΑΠΗ που μετονομάζονται σε Λέσχες Φιλίας, καθώς και το σύστημα βοήθειας στο σπίτι για τους ηλικιωμένους. Δημιουργείται δίκτυο κοινωνικής μέριμνας για προβληματικές οικογένειες ειδικότερα όσον αφορά τα παιδιά και εκσυγχρονίζεται το καθεστώς υιοθεσιών. Αναβαθμίζονται τα προγράμματα ταχύρρυθμης επαγγελματικής κατάρτισης των φυλακισμένων και ενισχύονται οι φορείς αντιμετώπισης των ναρκωτικών με βασικό κριτήριο την αποτελεσματικότητα των πρακτικών εφαρμογών τους.

14.Προστασία των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

Η Ελλάδα γερνάει. Η ραγδαία αύξηση της υπογεννητικότητας απειλεί να την αφανίσει στις επόμενες δεκαετίες, αφού οι ελληνικές οικογένειες γεννούν περίπου ένα παιδί κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις. Η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με τη μαζική εισροή και την ύπαρξη περίπου 2 εκ. μουσουλμάνων στη χώρα μας  με μέση γεννητικότητα πέντε παιδιών ανά μητέρα, οδηγεί μαθηματικά στον αφανισμό του ελληνισμού στις επόμενες δεκαετίες. Με δεδομένο ότι η «πολιτική πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις επόμενες γενιές και λιγότερο για τις επόμενες εκλογές», στο παρών πρόγραμμα προτείνεται, εκτός από την αποτροπή έλευσης ανεξέλεγκτων μαζών μεταναστών, η λήψη γενναίων μέτρων με εισοδηματικά και άλλα ειδικά κριτήρια για αναστροφή της οδυνηρής δημογραφικής συρρίκνωσης των ελληνογενών πολιτών. Τέτοια μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, η παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος για το δεύτερο παιδί και η ιδιαίτερα ισχυρή εισοδηματική ενίσχυση της ελληνίδας τρίτεκνης και πολύτεκνης μητέρας. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία δικτύου οικογενειακής μέριμνας, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, οι φορολογικές απαλλαγές, η παροχή διάφορων ενισχύσεων, όπως οι άδειες περιπτέρων, λαϊκών αγορών για τους πολύτεκνους κλπ.

15.Πολιτισμός, αθλητισμός, προστασία περιβάλλοντος, ΜΜΕ

Η καλλιέργεια και ενίσχυση των τεχνών και του ελληνικού πολιτισμού, αποτελούν το ισχυρότερο στοιχείο της ιστορικής μας κληρονομιάς και σοβαρή επένδυση για το μέλλον. Όλα τα σχολεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, επισκέπτονται δωρεάν, αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Στο κτήμα Τατοΐου, δημιουργείται συγκρότημα αναπαράστασης της αρχαίας Αθήνας, με παράλληλες δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για την προσέλκυση Ελλήνων και διεθνών επισκεπτών. Το νησί της Δήλου, προβάλλεται διεθνώς ως κορυφαίο παγκόσμιο ιστορικό μνημείο, με εντατικοποίηση της αναστήλωσής του και επισκεψιμότητα  από το πρωί στις 6πμ. μέχρι το βράδυ στις 12μμ., όπως γίνεται και με πολλούς άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς της χώρας μας. Ενισχύεται σημαντικά η καλή ελληνική μουσική και το ελληνικό θέατρο, εκτός των άλλων, με υποχρεωτική ποσοστιαία παρουσία τους στη δημόσια και ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η προαγωγή του αθλητισμού της γειτονιάς και λιγότερο του πρωταθλητισμού, συνιστά επίσης ουσιώδη στόχο για την υγιή ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας. Πατάσσεται ο αθλητικός παραγοντισμός, ελέγχεται και αντικειμενικοποιείται το σύστημα διαιτησίας των αγώνων και λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για τον εξοστρακισμό της βίας από τα γήπεδα, με αυστηροποίηση των δικονομικών διατάξεων για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς επεισοδίων. Οι αθλητικές ομοσπονδίες ενισχύονται με βάση τη δημοφιλία του αθλήματος και τις επιδόσεις των αθλητών τους. Εξυγιαίνεται άμεσα το καθεστώς παρανομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αυστηρές ποινές σε αθλητικούς παράγοντες με παραβατική συμπεριφορά, σε φίλαθλους και ομαδοποιήσεις  φιλάθλων με αντιαθλητική και ταραχοποιό δράση, κεντρικό έλεγχο των επιλογών και της απόδοσης των διαιτητών και υποχρεωτική χρησιμοποίηση τουλάχιστον πέντε Ελλήνων παικτών από όλες τις ελληνικές ομάδες.

Πρώτιστη ανάγκη και μέριμνα συνιστά η  προστασία του περιβάλλοντος και η συμβατότητά του με την αειφόρο ανάπτυξη. Ειδική προστασία παρέχεται για τα ποτάμια, τα ρέματα, τον αιγιαλό κλπ από καταπατήσεις και ρύπανση. Δημιουργείται μητρώο εξωτερικών ελεγκτών περιβάλλοντος και προωθείται η άμεση και αποτελεσματική δημιουργία εθνικού κτηματολόγιου. Το αργότερο μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση ειδικού νόμου για τα απορρίμματα, καταργούνται οι αυθαίρετες χωματερές και αποφασίζεται με πλειοψηφία των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων, η ίδρυση εταιρειών  και ο τόπος όπου εγκαθίστανται σύγχρονες μονάδες συγκέντρωσης, ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης των απορριμμάτων, δύο στο Νομό Αττικής και από μία σε κάθε άλλο νομό της χώρας. Σε κάθε δήμο της χώρας τοποθετούνται ειδικοί κάδοι συλλογής απορριμμάτων για τον ίδιο σκοπό. Απαγορεύεται η καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, η εκμετάλλευση των οποίων ενισχύεται με ειδικά κίνητρα για κάθε χρήση, αλιευτική, τουριστική, μεταφορική. Προστατεύεται η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και δημιουργούνται ή αναστυλώνονται παραδοσιακοί οικισμοί σε μικρά νησιά και ορεινές περιοχές.

Δημιουργείται κώδικας δεοντολογίας για τα ΜΜΕ με υποχρέωσή τους, μεταξύ άλλων, να εκπέμπουν κατά το ήμισυ ελληνικό πρόγραμμα και ελληνική μουσική. Στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που ελέγχει την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις μέχρι και ανάκληση αδειών, περιέχεται η επιλογή των διευθυντών ενημέρωσης και ο απόλυτος έλεγχος των ειδήσεων και των πολιτικών εκπομπών.

16.Δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη

Προωθείται η αντικειμενικοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η μείωση του ΦΠΑ, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η απλούστευση και ο αποκλεισμός των μεσαζόντων από μεγάλες κρατικές προμήθειες που θα γίνονται με διαφανείς διακρατικές συμφωνίες. Προάγεται η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα η αξιοκρατία, οι σύγχρονοι μέθοδοι διοίκησης, η ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Καθιερώνονται προϋπολογισμοί μηδενικής βάσης, αντιμετωπίζονται δραστικά η γραφειοκρατία, η σπατάλη, η διαφθορά, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίου μηχανογραφημένου κωδικού αριθμού για κάθε πολίτη (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κλπ), σε συνδυασμό με προσαρμογή και διασύνδεση των μηχανογραφικών βάσεων όλων των υπηρεσιών του κράτους, ώστε α) να ταυτοποιηθεί η φορολογική και ασφαλιστική κατάσταση όλων των πολιτών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και β) να είναι εφικτή η ολοκληρωμένη και ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών, με ευθύνη μιας και μόνης υπηρεσίας ανά περίπτωση. Απλουστεύεται ριζικά, εκσυγχρονίζεται και επιταχύνεται η απονομή δικαιοσύνης, με στόχο να ολοκληρώνονται οι δικαστικές υποθέσεις το αργότερο σε τέσσερα χρόνια. Γενικότερα αυστηροποιείται το δικαιοπρακτικό σύστημα για την απόδοση της δικαιοσύνης και  απελαύνονται μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά.

17.Ελεγκτικοί μηχανισμοί, «πόθεν έσχες», καταλογισμοί ευθυνών

Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, καθώς και ο καταλογισμός των συνακόλουθων αστικών ή και πολιτικών ευθυνών όπου απαιτείται,  αποτελεί πρώτιστο στόχο. Το ίδιο ισχύει και για εξωχώριες εταιρείες που στηρίζονται σε εγχώρια εισοδήματα ή διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Ελέγχεται το  περιουσιολόγιο, το «πόθεν έσχες» όλων των δημόσιων λειτουργών των τελευταίων τριάντα χρόνων,  πολιτικών, υπουργών, βουλευτών, δημοτικών αρχόντων, γενικών γραμματέων Υπουργείων, προέδρων, διοικητών  και γεν. Διευθυντών δημόσιων φορέων και  τραπεζών, όπως και  υπηρεσιακών παραγόντων ειδικότερα σε εφορίες, τελωνεία, πολεοδομία, αστυνομία, προμήθειες του δημοσίου κλπ. Θεσμοθετούνται αυστηρότατες κυρώσεις για καταχραστές δημόσιου χρήματος σε όλα τα επίπεδα της κρατικής ιεραρχίας, με σημαντική ενίσχυση  ελεγκτικών μηχανισμών όπως το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, ο ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με το τελευταίο να αποτελεί και το κορυφαίο ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο της Πολιτείας. Ελέγχονται δικαστικά όσοι πολιτικοί ευθύνονται για τη σημερινή καταστροφή.

18.Γεωργία και κτηνοτροφία, αλιεία

Η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία αποκτά μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική αμέσως μετά τη μετάβαση στη δραχμή και την υποτίμηση της κατά 25% έναντι του ευρώ. Το γεωργικό προϊόν είναι έντασης εργασίας (η συμμετοχή δηλ. του κόστους εργασίας ανέρχεται περίπου στο 70-80% του συνολικού κόστους), με συνέπεια η προστιθέμενη αξία των αναγκαίων εισαγωγών σε λιπάσματα και καύσιμα, να έχει περιορισμένη επίπτωση στο συνολικό κόστος. Το κόστος παραγωγής εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 20%, με συνέπεια τα γεωργοκτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα να γίνουν περισσότερο ελκυστικά και ανταγωνιστικά, αφού θα πωλούνται πολύ φτηνότερα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αφήνοντας μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς. Και αυτό αφορά τους πραγματικούς παραγωγούς και μόνο. Η αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, εκτός από τα τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία, το ισοζύγιο πληρωμών, την απασχόληση, θα επιτρέψει την περαιτέρω ποιοτική της βελτίωση και την ανάγκη περιφερειακής αποκέντρωσης και ανάπτυξης της χώρας.

Στα πλαίσια και των γενικότερων εξελίξεων στην Ευρώπη, επιδιώκεται η αποδυνάμωση ή και αποδέσμευση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την καταστροφική πρακτική των επιδοτήσεων και περιορισμών σύμφωνα με τις επιλογές των Βρυξελών και η στροφή σε προϊόντα συμβατά με το ελληνικό κλίμα, την εσωτερική και κυρίως, τη διεθνή ζήτηση. Για τον ίδιο λόγο, δημιουργείται χάρτης παραγωγής επιθυμητών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων κατά περιοχή. Λαμβάνονται μέτρα για την ενοποίηση αγροτικής γης για ενιαίες καλλιέργειες έκτασης τουλάχιστον 200τμ. Ενισχύονται ειδικότερα, σύγχρονες ανταγωνιστικές, καινοτόμες, οικολογικές, υδροπονικές και θερμοκηπευτικές καλλιέργειες, καθώς και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Ενισχύονται οι καινοτόμες  και αποδοτικές δράσεις στη γεωργία  με έμφαση στις οικολογικές και εναλλακτικές καλλιέργειες. Καθιερώνεται σήμα ελληνικού προϊόντος, σήμα ελληνικού βιολογικού προϊόντος και σήμα ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος. Ενισχύεται η ιχθυοκαλλιέργεια με προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως και η παραδοσιακή αλιεία, με παράλληλα αυστηρά μέτρα για την παράνομη αλίευση. Επαναδημιουργείται η Αγροτική Τράπεζα σε νέες υγιείς βάσεις, η οποία σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και ελεγχόμενη ρευστότητα σε σύγχρονες μορφές αγροκτηνοτροφικών εταιρειών-συνεταιρισμών που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η Αγροτική Τράπεζα ασφαλίζει την παραγωγή από κλιματολογικές και κάθε τύπου καταστροφές και επιδοτεί κατά περίπτωση, την παροχή ενέργειας για ιδιαίτερα ενεργοβόρες καλλιέργειες. Αναθεωρούνται ή και καταργούνται οι επιδοτήσεις για την απόσυρση αγροτικών προϊόντων και οι συναφείς δράσεις. Παρέχονται ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία ειδικών γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών εταιρειών με νέα νομοθετική ρύθμιση, με επίκεντρο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της συνεταιριστικότητας και της ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την πρωτογενή παραγωγή. Ενισχύεται η απ’ ευθείας σύνδεση του παραγωγού με τον καταναλωτή, καθώς και εξαγωγικές συνεταιριστικές και ιδιωτικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων.

Προωθούνται διεθνείς διακρατικές συμφωνίες για την εξαγωγή ελληνικών γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων. Καταργούνται οι μνημονιακές διατάξεις που πλήττουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και ειδικότερα την παραγωγή ελληνικού γάλατος. Νομιμοποιούνται οι σταυλικές εγκαταστάσεις, επαναλειτουργούν άμεσα τα εργοστάσια λιπασμάτων, η βιομηχανία ζάχαρης και αλατιού, οι δύο τελευταίες με τη μορφή κρατικού μονοπωλίου, με σκοπό την κερδοφορία προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, με την προϋπόθεση φυσικά ότι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και είναι κερδοφόρες. Δημιουργούνται σύγχρονα κέντρα παραγωγής σπόρων. Θεσπίζεται Μητρώο Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων για άτομα που κατοικούν μόνιμα στην ύπαιθρο και απασχολούνται κυρίως με την πρωτογενή παραγωγή, για τους οποίους θεσπίζεται αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τους πραγματικούς αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Παρέχονται ειδικές ενισχύσεις για απομακρυσμένες νησιώτικες και ορεινές περιοχές και λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προώθηση του αγροτουρισμού. Γενικότερα η επιστροφή στη γη και στη θάλασσα, η ενίσχυση της δημιουργικής παραγωγής του Έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφου και αλιέα,  αποτελούν πρώτιστο στόχο για το μέλλον της χώρας.

19.Τουρισμός

Με τη μετάβαση στη δραχμή και την υποτίμηση της, το ισχυρότερο οικονομικό εφαλτήριο της χώρας, ο τουρισμός, γίνεται  κατ’ εξοχήν  ανταγωνιστικός και ελκυστικός. Αν το 2015 με το σκληρό, το ακριβό ευρώ, είχαμε πάνω από 25 εκ. τουρίστες, και τουριστικό εισόδημα 16 δις ευρώ, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, με την νέα υποτιμημένη δραχμή, η χώρα μας θα γίνει πολύ περισσότερο ελκυστική και αναμένεται να εισρεύσουν πάνω από 37 εκ. τουρίστες που θα ξοδεύουν περισσότερα, αφού το εδώ κόστος ζωής θα είναι χαμηλότερο. Μια μετριοπαθής προσέγγιση για το προσδοκώμενο τουριστικό συνάλλαγμα με υποτιμημένο εθνικό νόμισμα, είναι της τάξης των 30 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα εισάγεται και θα φορολογείται στην χώρα και δε θα παραμένει στα χέρια των tour operators στο εξωτερικό όπως συμβαίνει σήμερα. Η υποτίμηση της δραχμής, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό και την αποτροπή τουριστικών μετακινήσεων σε ξένους προορισμούς, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Ιδιαίτερα ενισχύεται ο θαλάσσιος, αρχαιολογικός,υποβρύχιος, συνεδριακός, ιατρικός, αθλητικός, εκκλησιαστικός,χειμερινός, και γενικότερα ο ποιοτικός τουρισμός, ενώ  παρέχονται κίνητρα για την εκταμίευση των τουριστικών πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας.

20.Εμπορική ναυτιλία και ναυπηγεία

Ειδικά μέτρα λαμβάνονται για να γίνει η ελληνική σημαία ελκυστική για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Εξετάζεται η δυνατότητα ένα ή δύο ελληνικά νησιά να λειτουργούν σε καθεστώς αντίστοιχο  των Βρετανικών νησιών Κεϊμάν, της Μάγχης κλπ., αποκλειστικά για την ελληνική εμπορική ναυτιλία. Ειδικά κίνητρα και μέτρα λαμβάνονται για τη μεταφορά της έδρας των ελληνικών εταιρειών εμπορικής ναυτιλίας στον Πειραιά. Ενισχύεται κατά προτεραιότητα η ναυπηγική βιομηχανία και οι ναυπηγοεπισκευές οι ναυπηγικές μονάδες κάθε τύπου σκαφών όλων των μεγεθών με ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να καταστεί παγκόσμιο κέντρο ναυπηγικής. Τα ελληνικά ναυπηγεία και οι ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες τίθενται σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας που προάγει τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα, με φορολογικές απαλλαγές και με ειδικό καθεστώς υπεργολαβιών και εργασιακών σχέσεων όπου οι αμοιβές των εργαζομένων θα ρυθμίζονται αποκλειστικά μέσα από τον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, με απαγόρευση των απεργιών. Επαναλειτουργούν άμεσα τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που μπορούν να παράσχουν δημόσια έσοδα της τάξης των 3 δις ετησίως και να παράσχουν πολλαπλασιαστικά απασχόληση σε 15.000 εργαζόμενους στην ευρύτερη ζώνη του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. Σε κάθε παραθαλάσσιο Δήμο της χώρας, διατηρείται ανοικτή για το κοινό τουλάχιστον μία ράμπα πρόσβασης μικρών σκαφών προς τη θάλασσα. Ειδική προστασία παρέχεται στα ελληνικά παραδοσιακά ξύλινα σκάφη τα οποία απαγορεύεται η καταστροφή τους. Ναυπηγούνται σε ελληνικά ναυπηγεία μικρά ταχύπλοα σκάφη ειδικά για τις συγκοινωνίες με τα νησιά, απαγορεύεται η καταστροφή παραδοσιακών ξύλινων σκαφών τα οποία προστατεύονται με ειδικές επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές.

21.Έρευνα, καινοτομία και νέες τεχνολογίες

Αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την έρευνα και τις καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις με ειδική έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτιο. Παρέχονται ειδικά κίνητρα για την επιχειρηματική καινοτομία, με αλλαγή του μέχρι σήμερα μοντέλου των επιδοτήσεων από την ΕΕ με το οποίο διοχετεύονται μεγάλα ποσά σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες και στην παραοικονομία. Προωθούνται  δράσεις που ενισχύουν τις start up και γενικότερα τις καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες ελέγχονται από ειδικό κεντρικό φορέα για το σκοπό αυτό. Ενισχύεται η Πανεπιστημιακή έρευνα ειδικότερα όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και προωθείται η διασύνδεσή τους με την παραγωγή. Παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση παραγωγικών δράσεων από Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες του εξωτερικού.

  1. Διεθνείς σχέσεις

Στο πεδίο των διεθνών μας σχέσεων, ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στα πλαίσια των ρεαλιστικών γεωπολιτικών ισορροπιών και εξελίξεων με πρώτιστο στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αποκαθιστούμε άμεσα τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Συρία, με την οποία συνάπτεται ειδική αμυντική συμφωνία και το ίδιο γίνεται με τη Βουλγαρία, την Αρμενία και εφ΄ όσον είναι δυνατόν και με το Ιράν. Με τις χώρες αυτές, όπως και με αυτές των Βαλκανίων και της Μεσογείου  αναπτύσσουμε κατά προτεραιότητα, οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Ύστερα από τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή, διενεργείται δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,με δημιουργία δύο επιτροπών οι οποίες θα εκπροσωπούν τις δύο απόψεις, στις οποίες θα παρέχεται αυστηρά ίσος χρόνος εκπομπών στα ΜΜΕ με ευθύνη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι προφανώς πολύ σημαντικό για τις διεθνείς μας σχέσεις.

23.Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη

Με τη μετάβαση στη νέα δραχμή και την υποτίμησή της, προβλέπεται η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και κεφαλαίων που θα εισρεύσουν μετά την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Για την αποφυγή επαχθών μονοπωλιακών εξαγορών από διεθνή συμφέροντα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα. Επιπλέον, η έκδοση εθνικού νομίσματος πάντα με φειδώ και μέτρο, σε συνδυασμό με την κατάλληλη πολιτική επιτοκίων, θα παράσχει την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Από την επιστημονική μας ομάδα έχει καταρτιστεί συγκροτημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη στήριξη της εσωτερικής ζήτησης και εγχώριας παραγωγής, των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, των υγιών βιομηχανικών και κατασκευαστικών μονάδων, για την αξιοποίηση του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου της χώρας, με παροχή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε ελληνικές εταιρείες και διεθνείς ομίλους, συνεκτιμώντας τα οικονομικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας. Ειδικότερη έμφαση δίνεται στην περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση, με προτεραιότητα για τις απομακρυσμένες νησιώτικες και ορεινές περιοχές, αλλά και με αποτροπή φαινομένων εγωιστικού τοπικισμού. Προωθούνται στρατηγικοί τομείς της οικονομίας και ειδικότερα στον ορυκτό, ενεργειακό πλούτο και την εναλλακτική ενέργεια, τον ποιοτικό θαλάσσιο, ιατρικό,συνεδριακό, θρησκευτικό τουρισμό, την ιατρική και κοινωνική φροντίδα, τη σύγχρονη και οικολογική γεωργία, τη βιομηχανία ποτών και τροφίμων, τη βιομηχανία λιπασμάτων, τη βιομηχανία αμυντικών προϊόντων, τη φαρμακοβιομηχανία, τις μηχανολογικές κατασκευές και ανταλλακτικά, τον ιματισμό και τη μόδα, τη ναυτιλία και τροφοδοσία πλοίων, τα ναυπηγεία και τις ναυπηγοεπισκευές, τις κατασκευές και τα δομικά υλικά, την τσιμεντοβιομηχανία και χαλυβουργία, τις μεταφορές και logistics. Ειδική έμφαση δίνεται στις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες. την έρευνα, την καινοτομία και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ειδικότερα με τη δημιουργία διεθνών Πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων υψηλού επιπέδου που θα προσελκύσουν φοιτητές από όλο τον κόσμο, με συνακόλουθα οικονομικά και εθνικά οφέλη. Εκσυγχρονίζεται και αντικειμενικοποιείται το φορολογικό σύστημα, μειώνεται ο ΦΠΑ στο 10% και καταργείται για τα νησιά.  Δημιουργούνται ή αναστυλώνονται παραδοσιακοί οικισμοί σε μικρά νησιά και ορεινές περιοχές.  για την προσέλκυση και διαμονή ξένων πολιτών και ειδικότερα ομάδων συνταξιούχων. Παραχωρούνται εκτάσεις σε Έλληνες, σε Ομογενείς και σε ενσωματώσημους αλλοδαπούς σε μικρά νησιά για γεωργικές και αναπτυξιακές εκμεταλλεύσεις.

24.Εξοικονόμηση πόρων

Με την απεξάρτηση από την ευρωζώνη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξοικονόμησης κρατικών πόρων, που βέβαια μπορεί να προσκρούουν σε αντιρρήσεις της Ε.Ε., αλλά σήμερα πολλές απ’ αυτές έχουν ανατραπεί ή τείνουν να ανατραπούν διεθνώς. Στην αρχική φάση της μετάβασης, μπορεί να επιστραφούν στους δανειστές μας ποσά της τάξης των 100 δις ευρώ ή και περισσότερα που μας έχουν χορηγήσει ως λογιστικό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που δε θα μας χρειάζονται πλέον, ύστερα από την έκδοση εθνικού νομίσματος. Έτσι, θα απαλλαγούμε άμεσα από σημαντικό μέρος του χρέους,  θα μειωθούν σημαντικά οι ετήσιοι τόκοι και ο δείκτης ΑΕΠ/ελλείμματος που σήμερα συνεχώς αυξάνεται. Πολλές άλλες «έξυπνες» λύσεις υπάρχουν για τη μείωση του χρέους, προς όφελος φυσικά του δημόσιου συμφέροντος και όχι κερδοσκόπων ιδιωτών. Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων: 1) η έγκαιρη αγορά ελληνικών ομολόγων από μη κρατικούς φορείς μέχρι και στο 10-20% της αξίας τους όπως γίνεται σήμερα από διεθνείς οίκους, 2) η διεκδίκηση κεφαλαίων που διαφεύγουν σε φορολογικούς παράδεισους, 3) η εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 δις ετησίως και ίσως περισσότερο, από τους ελέγχους διαρροής παράνομων ή αδικαιολόγητων εκροών συναλλάγματος, 4) η επιβολή φορολογίας σε διαδικτυακές συναλλαγές και διαφημίσεις που διενεργούνται από τη χώρα μας, όπως καθιερώθηκε στην Ιταλία και αλλού 5) η φορολόγηση μέρους των πληρωμών που εισπράττουν οι tour operators στο εξωτερικό, 6) η ενίσχυση των εξαγωγών και η κατά το δυνατόν περιστολή εισαγωγών πολυτελών αγαθών κυρίως μέσα από τα capital controls, 7) η δημιουργία κερδοφόρων κρατικών μονοπωλίων σε ορισμένες δραστηριότητες, κάτι που δεν επιτρέπεται μέχρι σήμερα από την ΕΕ αλλά υφίσταται  σε πολλές δυτικές χώρες μεταξύ των οποίων και ο Καναδάς, 8) οι διακρατικές συμφωνίες για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και του ελληνικού τουρισμού 9) η πάταξη κάθε τύπου λαθρεμπορίου και ειδικότερα των καυσίμων και των τσιγάρων.

  1. Η στάση πληρωμών ως αναγκαία διεθνής πρακτική

Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υποτιμημένα μέχρι και 89%, καταβάλλοντας δηλ. μόλις το 11% της αρχικής τους αξίας. Κάτι ανάλογο έγινε και με τη πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπου μετοχές τους αγοράστηκαν στο υποπολλαπλάσιο της αξίας τους από ξένους οίκους, ενώ αυτό δεν έγινε επιτρεπτό για Έλληνες. Είναι προφανώς παράλογο  να μην μπορεί ένα ολόκληρο κράτος να αγοράσει τα χρέη του υποτιμημένα κατά 50% -70% και ίσως περισσότερο. Αν και αυτό απαγορεύεται από τους ευρωδανειστές μας, είναι μαχητό και δυνατό να γίνει άμεσα ή έμμεσα. Όσον αφορά τις ρήτρες δανεισμού που έχουμε υπογράψει σε Αγγλικό δίκαιο, παρόμοια θέματα υπόκεινται σε πολιτικού τύπου διαπραγμάτευση, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή της Γερμανίας, στην οποία χαρίστηκαν τα τεράστια χρέη της από δύο παγκοσμίους πολέμους. Από το 1824 έως το 2009 σημειώθηκαν τουλάχιστον 286 επίσημες χρεοκοπίες από 110 κράτη. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει επισήμως τα έτη 1827, 1834, 1893, 1932 και με ιδιόμορφο τρόπο το 2010 και 2012.

Η χρεοκοπία, η στάση πληρωμών δεν μπορεί να δαιμονοποιείται, αφού αποτελεί συνηθισμένη διεθνή πρακτική για κράτη και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι δανειστές μας θα εισπράξουν μέρος των δανείων τους, μόνο αν δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να συνέλθει από το κώμα της ύφεσης στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Η συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή θα μας επιτρέψει να προσφύγουμε σε διεθνείς συναλλαγές, σε διακρατικές συμφωνίες και προσφυγή στις αγορές, χωρίς τις απαγορεύσεις των Μνημονίων. Σήμερα είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές και έχουμε άτυπα πτωχεύσει δύο φορές με την έλευση της κρίσης στις 23 Απριλίου του 2010 με την είσοδο στο ΔΝΤ και στις 21 Ιουλίου 2012 με το κούρεμα του PSI, με απομείωση κυρίως ελληνικών ομολόγων. Αυτό είχε ως συνέπεια να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), από τα οποία εισέπραξαν τεράστια ποσά οι διεθνείς κερδοσκόποι. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμης πτώχευσης. Οι αγορές μας έχουν από καιρό εγκαταλείψει και ουδείς μας δανείζει, ενώ οι ιδιώτες εισαγωγείς υποχρεώνονται να πληρώνουν με μετρητά. Με τις επαίσχυντες ρυθμίσεις των Μνημονίων, δεν επιτρέπεται στο ελληνικό κράτος να αναζητήσει δημόσιο δανεισμό από αλλού. Και σήμερα, μετά από τον πρόσφατη ληστρικό αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, έπεται συνέχεια και χειροτέρευση της ολισθηρής μας πορείας με τη  μεταφορά τεράστιας περιουσίας στο νέο υπερταμείο που τίθεται υπό τον έλεγχο των δανειστών. Με τη επικείμενη δυνατότητα αγοράς και διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, από ξένα αρπακτικά funds, με  περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων και των μισθών, με νέες αυξήσεις σε φορολογικές επιβαρύνσεις κλπ.

25.Η δραχμή δεν είναι στόχος αλλά το μέσο για την ανόρθωση της χώρας

Το υπερτιμημένο, σκληρό ευρώ, σε συνδυασμό με την πολιτική της αυστηρής και αντιαναπτυξιακής λιτότητας στα οποία επιμένει το Βερολίνο, ευθύνονται κυρίως για την περιδίνηση ύφεσης και φτώχειας, στη δραματική μείωση του ΑΕΠ της  Ελλάδας και κατά δεύτερο λόγο των χωρών της νότιας κυρίως ευρωζώνης Αλλά και για το γεγονός ότι ολόκληρη η ευρωζώνη, βρίσκεται στην ουρά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. [8]. Σε αντίθεση με αυτό που ψευδώς διαδίδεται, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας μας δημιουργήθηκε μέσα στην ευρωζώνη, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως μας ενέταξαν στην ευρωζώνη, όταν η βασική προϋπόθεση για το σκοπό αυτό είναι μια χώρα να έχει μικρό ή ανεκτό χρέος.

Η απαλλαγή από το μνημόνιο, η έξοδος από την κρίση, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αυτή η ίδια η ύπαρξη της χώρας, δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με τη συντεταγμένη  μετάβαση στη δραχμή. Η υπόθεση ότι το Μνημόνιο μπορεί να ανατραπεί χωρίς απαλλαγή από το καταστροφικό ευρώ, είναι ένα πολιτικάντικο ψέμα. Το ευρώ είναι απόλυτα αλληλένδετο με το μνημόνιο και τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, τη δραματική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και των εισοδημάτων που δεν έχει τέλος που δεν έχει τέλος.Αν το ευρώ είναι ταμπού, τότε και το μνημόνιο είναι ταμπού. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η εξόντωση των συντάξεων, των μισθών, των γεωργοκτηνοτρόφων, των ελληνικών επιχειρήσεων, η υπέρπτηση της ανεργίας, η ρίψη των ΑΜΕΑ στον Καιάδα, το ξεπούλημα της χώρας, με την παράδοση των τραπεζών, των κόκκινων δανείων, των σπιτιών, στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο για 99 χρόνια και ότι άλλο συνολικής αξίας εκατοντάδων δις, οφείλεται σε ένα κεντρικό αίτιο. Στην προσήλωση  των κυβερνώντων στη θρησκοληψία του «πάση θυσία στο ευρώ» που αποτελεί την άλλη όψη του Θατσερικού δόγματος της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative – Δεν Υπάρχει Εναλλακτική). Αυτή η ιδεοληπτική εμμονή οδηγεί στο αναπόφευκτο. Σε συνεχείς υποχωρήσεις που επιβάλλουν οι δανειστές, ανοιγοκλείνοντας ανάλογα την κάνουλα της ρευστότητας σε ευρώ. Όταν οι κυβερνώντες δείξουν, αν δείξουν, δυσανεξία και καθυστέρηση σε κάποιο από τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, τότε κλείνει η στρόφιγγα. Και ανοίγει όταν η κυβέρνηση υποχωρήσει. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται διαπραγμάτευση αλλά μια κατάσταση συνεχούς  ικεσίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για τον κατά το δυνατό περιορισμό ή αναβολή επιβολής ακραίων μέτρων. Κανένα παζάρι δεν μπορεί να γίνει όταν ο ένας από τους δύο διαπραγματευόμενους εξαρτάται απόλυτα από τον άλλο. Όταν δηλ. δεν έχει εναλλακτική λύση. Κάθε φορά που οι δανειστές απειλούν ότι θα καθυστερήσουν ή δε θα  καταβάλλουν τη δόση, η ελληνική πλευρά πέφτει στα γόνατα. Οι δανειστές παραγγέλλουν τη μουσική και εμείς χορεύουμε. Είναι περισσότερο από σαφές ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί στην καταστροφή.

27.Τι κάνουμε

Σήμερα, ύστερα από επτά χρόνια συνεχόμενης  και απέραντης φτωχοποίησης της χώρας μέσα στον «παράδεισο της ευρωζώνης», οφείλουμε επιτέλους να απαλλαγούμε από τις ανίερες, ατεκμηρίωτες, γελοίες φοβίες με τις οποίες μας βομβαρδίζει συστηματικά και σαρωτικά το κατεστημένο υπέρ του ευρώ και κατά του εθνικού νομίσματος, το οποίο χρησιμοποιούν οι 215 από τις 240 χώρες του κόσμου διεθνώς. Το κίνημα του ευρωσκεπτικισμού ενάντια στη γερμανοποίηση της Ευρώπης, επεκτείνεται σήμερα σαρωτικά. Οι πολίτες της Μ. Βρετανίας, αποφάσισαν με το Brexit την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς την έξοδο από το ευρώ οδεύει η Ιταλία με εμπροσθοφυλακή το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ύστερα από την ήττα των συστημικών δυνάμεων στο δημοψήφισμα της 5ης Δεκεμβρίου. Η ήττα της Χίλαρυ Κλίντον σηματοδοτεί την ανάσχεση αν όχι την ανατροπή της παγκοσμιοποίησης και την ενδυνάμωση των εθνών-κρατών. Η άνοδος του Ντ. Τράμπ στις ΗΠΑ με προοπτική την προσέγγισή του με τη Ρωσία του Πούτιν, υποβαθμίζει τη γεωπολιτική σημασία της Γερμανίας ως προκεχωρημένου φυλάκιου της δύσης απέναντι στη Ρωσία. Ο Ντ. Τράμπ, σε αντίθεση με τους Ομπάμα-Κλίντον, κάθε άλλο παρά φαίνεται να συμπαθεί την ευρωζώνη και όπως έχει δηλώσει, η Ελλάδα κακώς μπήκε στο ευρώ. Και είναι φανερό πως δεν πρόκειται να παρέμβει όπως έκαναν ο προκάτοχός του Ομπάμα, με τη βοήθεια του απερχόμενου από την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Οι Σουηδοί, Δανοί, Τσέχοι, Ούγγροι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι αρνούνται να συζητήσουν την ένταξή τους στο ευρώ. Η εναντίωση στην παγκοσμιοποίηση και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στη Γαλλία,Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία, Φιλανδία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και μέσα στη Γερμανία, δείχνει ότι το ρολόϊ της ιστορίας αλλάζει κατεύθυνση. Όσο και αν το κρύβουν τα ΜΜΕ, οι περισσότεροι διεθνείς διαπρεπείς οικονομολόγοι και αναλυτές όλων των πολιτικών αποχρώσεων συντάσσονται, περισσότερο ή λιγότερο, με τη δική μας πρόταση για το Grexit, [9].

Το πρόγραμμα των 26 σημείων για τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή αποτελεί εφικτό στόχο που έχουμε επεξεργαστεί και τεκμηριώσει με μελέτες, δημοσιεύσεις, βιβλία, άρθρα κλπ και μπορεί να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες μας  www.drachmi5.gr,www.odosdrachmis.gr, www.odosdrachmis.com, www.theodore-katsanevas.blogspot.com και στα δύο σχετικά βιβλία στην ελληνική και  ένα στην αγγλική γλώσσα.10 Η  πρότασή μας για προσφυγή στο εθνικό νόμισμα, τονίζεται και πάλι, δεν αποτελεί ιδεοληψία ή αυτόνομο στόχο, αλλά βασικό όχημα για την έξοδο από την κρίση, από τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία που δεν έχει βιώσει ποτέ στο παρελθόν ο ελληνικός λαός. Γιατί καλό θα είναι να θυμηθούμε πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε σήμερα με το ευρώ. Και να κρίνουμε με τη λογική και όχι με βάση κατευθυνόμενες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις και ιδεοληψίες. Οι κατοχικές δυνάμεις μας φαίνονται μεγάλες γιατί είμαστε σκυφτοί. Ας εγερθούμε.

 

……………………………………………………………………………………

Υποσημειώσεις

 

[1] Το παρόν σχέδιο στηρίζεται σε μελέτες επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα στο Πανεπιστήμιο  Πειραιώς, τη συνεργασία του οικονομολόγου Γιάννη Καραμολέγκου και άλλων επισημόνων. Η Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση ΔΡΑΧΜΗ Πέντε Αστέρων έχει μετονομαστεί σε Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση ( ΕΛ.ΔΗ.Κ )

[2] Βλ. επίσης Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,2014,σελ113 και ανάλογες αναφορές σε έκθεση 26/2/2015. Στις 3/4/2016 η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ ) εξέδωσε ανακοίνωση με την εκτίμηση ότι, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα ανέρχεται 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός. Το πλεόνασμα αυτό του προϋπολογισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση της τιμής των καυσίμων για η εισαγωγή των οποίων μέχρι το 2014 ευθύνεται για το μισό περίπου έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου πληρωμών μέχρι το 2014. Το  έτος αυτό, η τιμή των καυσίμων ανερχόταν σε 100 ευρώ το βαρέλι, ενώ σήμερα έχει κατρακυλήσει σε 30 ευρώ ανά βαρέλι. Και ενώ η τιμή των εισαγόμενων καυσίμων μειώθηκε κατά περίπου 70%, η τελική τιμή τους στην εσωτερική κατανάλωση μειώθηκε μόνο κατά περίπου 30%. Έτσι, αφ’ ενός το έλλειμμα του ισοζυγίου μειώθηκε ριζικά και αφ’ ετέρου αυξήθηκαν επίσης σημαντικά τα δημόσια έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, με τις συνακόλουθες θετικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η βελτίωση της κατάστασης του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται επίσης, στα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν παρθεί με τις εκάστοτε ρυθμίσεις των μνημονίων που αφορούν κατά κύριο λόγο περικοπές μισθών και συντάξεων, παροχών κοινωνικής πρόνοιας  και κρατικών προμηθειών κυρίως στο χώρο της υγείας. Η μεγάλη αύξηση της  άμεσης και έμμεσης φορολογίας και η ένταση των φορολογικών ελέγχων και κυρώσεων τα τελευταία δύο χρόνια, δε φαίνεται να προσέθεσε πόρους στα δημόσια  ταμεία, λόγω της μεγάλης ύφεσης και συρρίκνωσης του οικονομικού κύκλου και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.

[3] Η νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ το καλοκαίρι του 2105, προβλέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2015, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι, δε συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα αν το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν καταστεί διαχειρίσιμο. Σε αυτό αντιδρά κυρίως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφαγκ Σόϊμπλε, ο οποίος, δεν αποδέχεται τη χαλάρωση των αυστηρών κανόνων που διέπουν την ευρωζώνη. Στο Eurogroup του Φεβρ. 2016 αποφασίστηκε ότι ο Έλληνος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει ετήσιο πλεόνασμα 3,5%. Και για την αποπληρωμή των χρεών απαιτούνται 10% (17,7 δις) έως 15% ( 26 δις) του ΑΕΠ ετησίως,κάτι που είναι φυσικά αδύνατο να επιτευχθεί. Όπως αποκαλύφθηκε από έκθεση του European Institute of Μanagement and Τechnology που εδρεύει στο Βερολίνο, το 95% των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι δανειστές επιστρέφουν σε Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες. Και εδώ  επισημαίνεται ότι, αποτελεί μύθο η υπόθεση ότι, το χρέος  το  κληρονομήσαμε  από το απώτερο παρελθόν και ειδικότερα από τη δεκαετία  του 1980. Κατά τη δεκαετία αυτή όπως και την προηγούμενη του 1970, το χρέος ανέρχονταν σε ποσοστά κάτω του 50% του ΑΕΠ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε στο 60%  και κλιμακώθηκε  σε 75% στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σε περίπου 100% ύστερα από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας.   Όμως, το μεγάλο άλμα του χρέους σε  επίπεδα του 180% γίνεται μέσα στην ευρωζώνη ύστερα από το 2008 και σήμερα ξεπερνάει αισίως το 210%  του ΑΕΠ.  ( Ιστόγραμμα 1 ). Μέσα στην ευρωζώνη, το χρέος συνέχισε  να αυξάνεται αλματωδώς και θα αυξάνεται παρ’ όλη την ανακεφαλαιοποίηση ή  κούρεμα ( PSI) το 2012 με αφαίμαξη των ομολόγων ελληνικών δημόσιων φορέων και Ελλήνων πολιτών,την κλοπή και αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών το 2014, το αυθαίρετο ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, τη ληστρική συρρίκνωση των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας και τη μείωση συντάξεων και μισθών.

[4] Στην περίπτωση υποτίμησης ενός νομίσματος (α)  σε σχέση με κάποιο νόμισμα (β), σε ποσοστό (χ)% ο τύπος υπολογισμού της νέα ισοτιμίας του (β) προς το (α) είναι: β÷(α-χ%). Δηλαδή, αν αρχικά η ισοτιμία του ευρώ (β) προς την νέα δραχμή (α) είναι 1/1, η υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 25% (χ) θα είναι: 1÷(1-25%), δηλαδή 1÷0,75 =1,333333. Συνεπώς, 1 ευρώ θα ισούται με 1,33 νέες δραχμές.

Υπενθυμίζεται ότι η ποσοστιαία υποτίμηση οποιασδήποτε αξίας μπορεί να φθάσει μέχρι το 100%, οπότε η αξία μηδενίζεται. Συνεπώς, οι κατά καιρούς δημόσιες αναφορές  πολιτικών, δημοσιογράφων και οικονομολούντων για υποτίμηση της νέας δραχμής έναντι του ευρώ κατά 400% ή άλλα τεράστια ποσοστά, είναι τουλάχιστον αφελείς. Το ίδιο ισχύει και για αναφορές  όπως πχ «ότι αν σήμερα φύγουμε από την ευρωζώνη, 1 ευρώ θα ισούται με 700 νέες δραχμές» κλπ. Όλα αυτά αναδεικνύουν την ημιμάθεια, τη στρεψοδικία και την εντεταλμένη ή μη πρόθεσή τους για διαστρέβλωση της πραγματικότητας υπέρ του ευρώ.

[5] Βλ. Katsanevas,Th.(Oct.2015). The euro zone crisis and the structured Grexit as the proper alternative forGreece. ICABE.( International Conference of Applied Business Economicsακι του ιδίου  σε theodore-katsanevas.blogspot.com, Πως και γιατί επέβαλλε η Ουάσιγκτον την παραμονή μας στην ευρωζώνη και το μνημόνιο,14/12/2015, επίσης, Πόλεμος νομισμάτων, δολαρίου και ευρώ με θύμα την Ελλάδα, 16/12/2015

[6] Pichards,J.( 2012). Currency wars. The making of the next global crisis. Amazon

[7] Κατσανέβας, Θ. ( 2013).Η απομυθοποίηση του ευρώ. εκδόσεις Λιβάνη και του ιδίου ( 2014). Η μετάβαση στη δραχμή, εκδόσεις Fotoynika,( 2016). The Modern Greek Tragedy and the Necessary Grexit, Lambert Academic Publishing.Berlin και σχετικές ερευνητικές εργασίες και μελέτες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Επίσης βλ. Athanasiadis,J.A.( 20130.The possibility of Hellenic exit from the eurozone.The plan B. Erasmus University, Rotterdam, Blanchard,O.(2015).Greece : Past critigues and the path forward.IMF direct,July,Bootle R., (Jul., 2012). “Leaving the Euro: a Practical Guide”, Capital Economics, A submission for the Wolfson Economics Prize MMXII,Jonung, L.,Drea, E. (2009). The Euro: It can’t happen. It’s a bad idea. It won’t work. US economists on the EMU, 1989-2002. Economic Papers,Katsinos, A., Mariolis, T. (2012). Switch to devalued drachma and cost-push inflation:A simple input-output approach to the Greek case,» Modern Econo­my, Vol. 3 No. 2, , pp. 164-170,Krugman P., (2012). End this depression now. Melrose RoadPartners,Lachman, D. (2011). Can the euro survive? London: Legatum Institute,Lapavitsas C., Kaltenbrunner A., Lambrinidis G., et al., (Sep., 2010). “The Eurozone between austerity and default”, Research on Money and Finance occasional report,Mariolis,Th.(20130. Currency devaluation,external finance and economic growth, in Social Cohesion and Development,Negreponti-Delivani,M(2014).The killing of Greece. Ianos and L’ Harmattan,O Rourke,K.H.( March 2014). Wither the euro? Finance and Development,Vol 51,Roggof, K., Reinchart,C.(2009). The time is different: Eight centuries of financial folly.Princeton University Press,Rodrik,D.(2015).Structural reforms and Greece : Lessons from other countries. Athens, Oct. www.inerpost.gr,Saratrin, Odile, T. (2012). Europe does not need euro. Focus,Sinn H.W. (Apr;il 2013).Greece should exit the Eurozone as soon as possible and be offered a return ticket!”, Open Europe, http://klauskastner.blogspot.gr,Skarperdas, S. (2011). «Seven myths about the Greek debt crisis,»www.socsci.uci.edu/skarpedasmythsWP1011,Spiegel P., Harding R., (Jun., 2013). “IMF admits to errors in international bailout of Greece», Financial Times,http://www.ft.com/intl/cms,Van Overtveldt J., (2012). The end of the Euro: the uneasy future of the European Union. Amazon,Weeks, J. (2013) Join the euro? Yes, for lower growth.www.socialeurope.eu,http://www.socialeurope.eu/2013/08/

[8] Krugman,P.( 17/6/2012). Greece as a victim. The N.Y. Times και του ιδίου,(2012).End this depressionnow.Melrose Road Partners και στα ελληνικά Τέλος στην ύφεση τώρα. Εκδόσεις Πόλις

[9] Μεταξύ των κορυφαίων διεθνών οικονομολόγων, οικονομικών αναλυτών, καθηγητών Πανεπιστημίου που συμμετέχουν στην επιλεγόμενη διεθνή «Συμμορία της Δραχμής» είναι και οι εξής: Paul Krugman (Nombel prize), Josef Stiglitz (Nombel prize), Hans Werner Sinn (iFo, Institute of Economic Research), Kenneth Rogoff (Harvard), Noam Chomski (MIT), Simon Johnson (MIT), Martin Felstein (Harvard), John Hekman (FTI, Harvard,MIT), Nurel Rubini (Global Economics), Marcello de Cecco (Parma University, Italy), Jayati Ghosh, (Nehru University, India), Ross McLeod (National Australian University), Otmar Ising (economist, European Central Bank), Zoao Ferreira do Amaral (University of Lisbon, Portugal), Alexander Dilger (university of Munster), Alain Parguez (Université de Franche) Joachim Starbatty (University of Koln|), Helmut Schlesinger (ex President Budesbang), Naomi Klein (writer, USA), Michael Fooks (economic analyst), Stefan Xompourg (ex Bundesatag), Nouriel John Weeks (SOAS, London University), Simon Wren-Lewis (Oxford University), Lothar Mayer (University of Harbourg), Simon Drake and George Friedman (Statforr Institute), Jürgen Kaizer (economic analyst, USA), Lisa Mittendrein (Attac, Austria), Alan Sked (L.S.E., England), Dirk Muller (economic analyst, writer, Berlin), Lucke (University of Humburg) Mark Roche (economic analyst), François Asselineau  (UPR, France), Opa Kapijimpanga (AFRODAD), Francisco La Manna (Italian economist), Bernd, Gerd Robanus (economist, AfD), Dean Beaton (CEPR), Amol Rajan (The Independent), Konrad Adam

(economic analyst, AfD), Johan Van Overtveldt, (economist, writer), Zack Sapir (economic analyst, France), Greg Palast (economic analyst, Observer), George Freedman (Statfort Institute), Rotzer Bootle (economist,Wolfson prize, G. Briain) κλπ.

{10}.Κατσανέβας Θ.(2015).Η απομυθοποίηση του ευρώ.εκδόσεις Λιβάνη,του ιδίου, ( 2015).Η μετ΄βαση στη δραχμή.Εκδόσεις Fotounica,του ιδίου, The Modern Greek Tragedy and the Necessary Grexit.Lambert Academic Editions, Berlin

 

 

 

 

 


LEAVE A REPLYThis site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.