Σενάρια συγχώνευσης στις τράπεζες made in USA έρχονται και πάλι στο προσκήνιο! Σύμφωνα με αυτά, ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, μέτοχος στις τράπεζες Alpha και Πειραιώς, “απηυδισμένος”, όπως και τα funds που ελέγχει, από τη μεγάλη χασούρα που έχουν στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν τοποθετήσει στις ανακεφαλαιοποίησεις, προωθεί, σε συνεργασία με άλλα μετοχικά σχήματα, συγχώνευση!

Θεωρεί ότι αυτή είναι η λύση για περάσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα σε νέα εποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Χιλιάδες απολύσεις τραπεζουπαλλήλων, περί τους 10.000 και κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, περί τα 800…

Το σενάριο αυτό, “προωθείται”, σε μια στιγμή που:

1. Χείρα βοηθείας στις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες, ώστε να ελαφρυνθούν από το κεφαλαιακό σοκ που δέχονται όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια με ζημιά, ετοιμάζεται στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

«Θα είναι ευκολότερο για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά assets, χωρίς να επιβαρύνεται πολύ η κεφαλαιακή τους επάρκεια και η ικανότητα δανεισμού», αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

2. Η Eurobank μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia, επιτυγχάνει ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας με δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, ενώ με την δημιουργία SPV στο οποίο θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για την επιτάχυνση των σχεδιασμών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

3. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και ο CEO Χ.Μεγάλου προωθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την καλύτερη δυνατή λύση απεμπλοκής από τα κόκκινα δάνεια που …κληρονόμησαν από το “βεβαρυμένο” παρελθόν, με ριζική εξυγίανση χαρτοφυλακίου.

Σημειώνεται επίσης ότι:

1.Ο SSM, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, είχε απαντήσει σε ερώτημα σχετικό με πιθανή συγχώνευση, ότι “το τραπέζι στηρίζεται σε τέσσερα πόδια”.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp), πολύ δύσκολα θα συμφωνούσε σε μία συγχώνευση που θα ενίσχυε περαιτέρω τις ολιγοπωλιακές συνθήκεςστη χρηματοπιστωτική αγορά, παρόμοιες της οποίας δεν υφίστανται σε καμία χώρα της Ευρωζώνης!

Τις όποιες τελικές εξελίξεις επί του θέματος, που τα σενάρια στην αγορά προσδιορίζουν για το αμέσως προσεχές διάστημα, θα επηρεάσουν οπωσδήποτε και οι απόψεις που θα εκφραστούν “εκεί που πρέπει” από τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και φυσικά από την ΕΚΤ.

Ανεξάρτητα από το πως και με ποιους θα προχωρήσει το τραπεζικό σύστημα, γεγονός είναι ότι υπάρχει, αλλά ολοένα και περισσότερο δημιουργείται χώρος δράσης για νέες τραπεζικές επιχειρήσεις.

Δεν είναι τυχαία:

1. Ούτε η δραστηριοποίηση του Ομίλου Βαρδινογιάννη στο χώρο,  με την αγορά της άδειας της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος – IBG και των θυγατρικών της στην Ελλάδα με μόλις 75 εκατ. ευρώ. Επικεφαλής της κίνησης, ο έμπειρος τραπεζίτης Γ.Τανισκίδης, που σχεδιάζει το αύριο με προσεκτικά βήματα, χωρίς να βιάζεται.

2. Ούτε η δημιουργία της Praxia Bank, όπου η επικεφαλής της Αναστασία Σακελλαρίου, “είδε” πρώτη στην αγορά το κενό που υπάρχει και η τράπεζα  βρήκε τα κεφάλαια, στελεχώθηκε σωστά και προχώρησε ήδη στην κατάρτιση  λεπτομερούς σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο εστιάζει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λιανικής τραπεζικής με ταυτόχρονο στόχο την αποτελεσματικότητα του κόστους λειτουργίας με τη χρήση της ψηφιοποίησης.

Πηγή:bankwars.gr


LEAVE A REPLY







This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.